Prepoved točenja alkohola mlajšim od 25 let

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Načrt namreč izpostavlja šest področij, v okviru katerih želi med drugim zmanjšati količino popitega alkohola in dostopnost alkohola mladim ter jim zagotoviti varno in zdravo okolje. Eden izmed predlogov državam članicam, kako bi to dosegle, pa je bil tudi "na prostovoljni osnovi uvesti starost 25 let ali več kot referenčno mejo za starostni nadzor".

Po njihovem si torej z 18 premlad, da bi v lokalu spil pivo, nisi pa premlad da s puško uvajaš demokracijo na Arabskem polotoku.

V čem je sploh poanta vsega skupaj:

Citat:
"V Sloveniji bi to konkretno pomenilo, da bi prodajalci in ponudniki zahtevali identifikacijsko listino od vseh, za katere domnevajo, da so mlajši od 25 let. Če bi se pri takem kontrolnem pregledu izkazalo, da je oseba mlajša od 18 let, se ji alkohola ne bi smelo prodati," so pojasnili.

"Ukrep torej ni namenjen postavljanju nove, višje starostne meje za nakup alkoholnih pijač, ampak samo višje starostne meje za nadzor z identifikacijsko listino," so poudarili.
?

http://www.rtvslo.si/slovenija/bi-rad-alkohol-videti-si-mlajsi-od-25-let-pokazi-dokument/347400

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Dobro da smo starejši od uvajanja vseh teh bedarij. Če tako pomislim je moja generacija totalno degenerirana saj v času mojega odraščanja ni bilo nobene restrektivne tobačne zakonodaje, ne alkoholnih zakonov ipd.

Ampak k...c, danes res hodijo mamice na faks se kregat za ocene, pa mulc do 30ga vozi fotrov avto in živi v domačem kokonu. Mogoče res ne bi bilo slabo da se uvede obvezno dojenje do 12ga leta pa do 30ga leta brez alkohola?!
grin1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Zakon, ki je neumen za izvajat, je preprosto že v osnovi neumen in ima slab uspeh. Država se vtika na področja, ki bi ga mogli obvladovat starši. Ampak to pa ne. Težnja zadnjih liberalnih desetletij je staršem vzeti njihove "pristojnosti". Butasta praksa...
Zadnjič je trgovka zahtevala od mulca pred mano, da pokaže osebni dokument pri nakupu cigaret. Situacija mi je bila zanimiva zato, ker je bil pubec v zidarski opravi. Če lahko dela na gradbišču, potem lahko tudi kadi in si tako škoduje. No, izkazalo se je, da je tudi starejši od 18 let.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Podpiram.

Ker dejstvo je, da marsikateri smrkavec pri 16 letih izgleda za naveličano kelnarco v polnem baru dovolj star in se ga mulci pri svojih najbolj pogumnih letih napijejo, ko je pa piz*arija, so pa potem starši krivi. Če bodo v lokalu dolžni preverjat osebne tudi malo "starejšim" mulcem ne dvomim, da bo marsikdo izvisel
grin1.gif
To, da je meja 18 se mi zdi prav, ker 21 let, kot je to v ameriki (a je tudi kje po evropi?) je brezveze. Naj se vse t.i. odgovornosti začnejo ob isti starosti.

lp

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
odisej se bodo pa drugje / drugače nabutal... ma brezzveze...

ampak hej važn dabo potem inspektor še kak €€€ pokasiral pri teh "kršiteljih"

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Kot je napisal pepe - to je podpiranje prenosa odgovornosti do otroka iz staršev na natakarja, ki je ponavadi star/a tam okoli 18 let.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Sej, roko na srce, že "keber" je nas, ko smo bili pod 18 dobro zbližal z, takrat, maturanti, ki so starost dosegali
grin1.gif

Mislim, da je vseeno dobra poanta, da se folk vsaj začne zavedat tega, da omejitev obstaja. Ker, ne vem kdaj sem nazadnje videl koga v lokalu preverjat starost...

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.605
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
18 let ravno toliko, da ima mularija zraven enega, ki ima avto in lahko nabavi v trgovini alko.
In potem se ga nalokajo po parkih in parkiriščih (hauba party).

Če bo meja višja, se starejši verjetno ne družijo s 16 letniki in bodo le-ti težje prišli na svoj račun.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Evo še dve zabavni iz ZDA: s kolegom, ki je takrat imel 48 let, jaz pa 42, sva bila v Texasu. Ko sva hotel vstopiti v lokal je "vunbacitelj" zahteval ID; pa sva bila oba izgledala letom ustrezno. Jaz sem imel potni list s sabo in sem lahko vstopil. Starejši kolega je imel pa s seboj samo slovensko vozniško. No way! Pa se je hotel še malo kregati in je majter že klical podporo.
Pobrala sva se in šla drugam.
Drugič sem bil pa - secer v nekem drugem lokalu - z nekoliko mlajšim kolegom. Niso zahtevali ID, naročiva pivo in nama ga prinese luštkana bejba, ki pa po moji oceni ni mogla imeti več kot 16 let. Kolega se ji je neutrudno nabacival in na koncu tudi dobil njeno tel številko.
Ko je odšla sem mu dejal, če je butl, saj v ZDA niso pretirano tolerantni do pecanja mladoletnic. Pa mi je pojasnil, da pravilo 21 let velja tudi za streženje alkoholnih pijač gostom, torej mora biti bejba starejša od 21.
Eto, morda ne spada popolnoma v topic...

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
"Pijank" ne bo konec, saj to je vsem jasno. Samo mogoče bo malenkost pomagalo pri osveščanju folka, če bo, bo namen dosežen. Dejstvo je, da dan današnji se praktično ne preverja starosti, pa tudi nadzora nad tem, ni. Nekaj let nazaj si še videl, da je kdo vprašal za starost, zdaj pa že dolgo ne...

Moja špekulacija je, da poskušajo prodat isto idejo s pijačo kot s cigareti (po trditvah zagovornikov slikic na škatlah cigaret, naj bi le-te osveščale NE-kadilce in jih odvrnile od začenjanja kajenja, kadilca itq boli ku*ac
grin1.gif
).

V zda je situacija taka, da se dejansko držijo pravil. Če "varnostniku" ne bo všeč dokument (ker pač zna pogledati samo lokalno izdano vozniško dovoljenje), nimaš se kaj pogajat, ker ve da bo on odgovoren, če bo zaje*al. V tako pravni državi se vsi vseh bojijo
tongue-1.gif

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Kdo pa v lokalu preverja (ne)ttočenje alkohola že vinjenim osebam? A ni to ene vrste paradoks, da točijo alko ampan ne vinjenim? Podobno kot prodaja pijače na benicnskih servisih, a prepovedano je vozit in pit

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
ksz

Kar se tiče mladoletnih in kupovanja alkohola imajo tri opcije:
- kupijo sami in jim ne preverijo starosti
- rečejo komu starejšemu, da jim kupi
- če ne pali opcija 2, rečejo tujcem, ti baje vedno kupijo

To so baje izkušnje mladine iz Ljubljane. Mislim, da bo zdaj en dan na Val202 prispevek o tem.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
ja odisej maš prav...

takoj ko bo kazen par 100€ višja in "omejitev" 25 let se bo zgodil tektonski premik, tako da noben ne bo več pil...
dej ne seri

kazen je že zdaj.
preverja kolikor se se že zdaj
če se dobi da toči vinjenemu/mladoletnemu (ko pride kontrola) je huda kazen!

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Ko vidim današnje osemnajstletnike, kako jim je več v soboto do fejsbuka in playstejšna, kot do žurke me je groza. Mi smo feštal z alkoholom in ganđo vsak vikend od 14 leta naprej.
Zgrožen sem nad katastrofalno situacijo, kjer nas samo še omejujejo. Še malo, pa bo bilo potrebno it na občino po dovoljenje, če se boš hotel posrat v svoj sekret...
Potrebno je dobra vzgoja, kaj je prav in kaj ni...

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.097
454
83
45
dolenska
Citat:
Uporabnik sanco pravi:
Ko vidim današnje osemnajstletnike, kako jim je več v soboto do fejsbuka in playstejšna, kot do žurke me je groza. Mi smo feštal z alkoholom in ganđo vsak vikend od 14 leta naprej.
Zgrožen sem nad katastrofalno situacijo, kjer nas samo še omejujejo. Še malo, pa bo bilo potrebno it na občino po dovoljenje, če se boš hotel posrat v svoj sekret...
Potrebno je dobra vzgoja, kaj je prav in kaj ni...
Nam so tastari še sami natočili kak deci po udarniškem delu ala pobirat krompir, silaža, trgatev, drva,.... in skoraj vsak teden dobil bibitko s sabo za čez teden v divjašem. Je pa res da starši niso popuščali če smo se ga recimo, v petek nažrli k mambe, drug dan pa delo. Zjutraj je bilo treba vstat in maček ali ne je bilo treba delat. Hitro smo se naučili, da se nismo dan pred kakim delom napili.
Moja klapa se je dobivala vsak vikend. Bifeji, diskači, zidance,... ni da ni a avte nismo sipal, škode tut ne delal, pretepali tut malo ker smo raje babe lovil kot sraje delal. Sej je bila kdaj gužva sam kaj češ to je kot najstnik nekaj vsakdanjega.
Sedaj, imamo vsi bajte ali hiše, familije in pufe. Pit ni narobe sam po pameti. Tele zakone lahko zaostrijo na pas mater sam normalna mularija se bo zafeštala v zidanc če jim bo zapisal al pa v uti pred bajto. Mularija ki je problematična se bo pa drugače znašla.
Pa še to, kje je meja vinjenosti v gostilni? Mi gremo kdaj po službi na pir ali 10. Jih spijemo, pokličemo prevoz ali pa ne in domov spat. Zjalast nismo, na ljudi iz sosednjih miz tut ne dajemo povdarka. Kje je meja, da mi joškasta 40 kilska kelnarca reče da nam dost?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Načrt namreč izpostavlja šest področij, v okviru katerih želi med drugim zmanjšati količino popitega alkohola in dostopnost alkohola mladim ter jim zagotoviti varno in zdravo okolje. Eden izmed predlogov državam članicam, kako bi to dosegle, pa je bil tudi "na prostovoljni osnovi uvesti starost 25 let ali več kot referenčno mejo za starostni nadzor".

Po njihovem si torej z 18 premlad, da bi v lokalu spil pivo, nisi pa premlad da s puško uvajaš demokracijo na Arabskem polotoku.

V čem je sploh poanta vsega skupaj:

Citat:
"V Sloveniji bi to konkretno pomenilo, da bi prodajalci in ponudniki zahtevali identifikacijsko listino od vseh, za katere domnevajo, da so mlajši od 25 let. Če bi se pri takem kontrolnem pregledu izkazalo, da je oseba mlajša od 18 let, se ji alkohola ne bi smelo prodati," so pojasnili.

"Ukrep torej ni namenjen postavljanju nove, višje starostne meje za nakup alkoholnih pijač, ampak samo višje starostne meje za nadzor z identifikacijsko listino," so poudarili.
?

http://www.rtvslo.si/slovenija/bi-rad-alkohol-videti-si-mlajsi-od-25-let-pokazi-dokument/347400
kašna neumnost. potem pri 25 tudi nebi smel vozit avta, volit, delat, biti kaznznovan... naj dajo polnoletnost kar tja na 30 let pa bo. itak se prebivalstvo stara. tako b rešili neverjetno veliko problemov...
bonk.gif