Prenosnik popolnoa zmrzne

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik numero_10 pravi:
Kot kaže je disk v redu, saj so bili vsi kvadratki zeleni. Pri Health pa je le v eni vrstici zraven z rumeno pisalo warning.
Katera vrstica pa? Kakšne so vrednosti?

numero_10

Zelenc'
8. nov 2010
15
0
1
Tako javljam nekaj ugotovitev po testiranju.

Včeraj sem najprej spihal prah iz hladilnih reber in ventilatorja, katerega je bilo kar precej. Rezultat je takoj bil, da je prenosnik začel delovati malo hitreje, bistveno manj pa se sam prenosnik segreva, ter se več ne ugaša.

Pognal sem testa za disk in rame. Za disk sem z program HD TUNE PRO na zavihku Erors pognal testn, kjer so bili vsi kvadratki zelene barve, tako, da je disk v redu. Pognal sem tudi test za rame z programom MEM TEST, kjer je prišlo do 8 napak. Baje, da to ni nič takega ( to mi je rekel en, ki se tudi z računalniki ukvarja), ker če bi bilo z rami kaj narobe bi moralo biti dosti več napak kot samo 8, ko je prišel test do 100%.

Napake pa zgledajo takole: Memory error detected! Copying between 678049 and 677ff6 did not result in accurate copy. MemTEst has detected that your computer cannot accurately store data in RAM. You need to fix this. See the online FAQ question...for advice on what to do next.

Pojavilo se je še 7 takih napak, le da so bile tiste številke na začetku napake drugačne.

No moram povedat, da je prenosnik delal več kot 24 ur brezhibno, se pravi po tiste ko sem spihal prah, niti enkrat ni zaštekal lahko sem delal kar koli. Sem ze misli, da je sedaj ok. Potem pa ga ugasnem in nesem nazaj v svojo sobo, ga prizkem in začne spet zaštekavat. Včasih zašteka že med zagonom. Potem sem ga komaj v peto uspešno zagnal da sedaj spet dela. JAz sumim da ko ga prenesm iz enega prostora v drugega, da se kaj premakne v prenosniku in zate zaštekavle, bi lahko bil to problem, da je v prenosniku kak del naraji in to povzroča, da prenosnik zmrzuje?

numero_10

Zelenc'
8. nov 2010
15
0
1
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik numero_10 pravi:
Kot kaže je disk v redu, saj so bili vsi kvadratki zeleni. Pri Health pa je le v eni vrstici zraven z rumeno pisalo warning.
Katera vrstica pa? Kakšne so vrednosti?

Vrstica: (C4)Reallocated Event Count Current. 100 Worst. 100 Threshold: 0 Data: 19 Status: warning

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
RAM poberi ven, vstavi nazaj noter en modul (ce imas zdaj dva) in pozeni test znova. Ce ne bo nic napak po nekaj (recimo vsaj 5) prehodih, potem ustavi test, ugasni skatlo, vzemi ven tisti modul, vstavi drugega, pozeni test in opazuj dogajanje. Ce ze spet ne bo nic narobe, ugasni skatlo, vstavi oba modula in pozeni test. Ce ze spet ne bo nic narobe, potem je bil slab kontakt (se zgodi ... zaradi premetavanja, oksidacije, itd.). Ce bo napaka pri enem modulu, je za v smeti. Ce bo napaka pri obeh modulih, sta verjetno oba za v smeti, hipoteticno bi pa lahko bil defekten se CPU oz. bolj konkretno njegov cache, ali pa memory controller (odvisno od tvojega racunalnika je ta lahko v CPUju ali pa v chipsetu. Testov za to mislim da ni, moral bi dobiti drug (poznano dober) RAM in preizkusati z njim, ampak ze spet ne mores povsem zagotovo dolociti krivca (le to ves ali je RAM ali nekaj drugega). Se en potencialni krivec je VRM na plati, ta tudi lahko vpliva na nestabilno delovanje RAMa, tega pa ne mores preizkusiti drugace, kot da RAM prestavis v drugo znano dobro delujoco skatlo.

numero_10

Zelenc'
8. nov 2010
15
0
1
Bom enkrat ta teden poskusil vzet rame ven pa stestirat. Imam pa doma tudi stare rame (2x 512), ker sem pred dobrim letom ali pred dvema letoma nevem točno, zamenjal in kupil 2x1GRAM. Tako da bi lahko poskusil tudi s tistimi.

Sem pa opazil drugo zanimivost ko mi je spet začel prenosnik zaštekavati, nekje 10x mi je zmrznil že med zagonom, nato pa sem ga malo stresel, ter močno dol pritisnil nasred tipkovnice (to mi je tudi že nekdo predlagal, da je imel tak problem) in od tega dalje mi že spet 2 dni dela brez problema. Samo to še ni sigurno mogoče je bilo samo naključje, bom videl kako bo naslednjič ko bo spet štekal. Kaj pa vi mislite o tem?

numero_10

Zelenc'
8. nov 2010
15
0
1
Tako, da ni rešitve? vsaj kar se tiče poceni popravila? Kaj pa če si kupim nov prenosnik je priporočljivo, da takoj zraven nabavim še hladilnik za prenosnik?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz sem srecal mnogo ljudi, ki prenosnik vlacijo v posteljo, ga drzijo na kolenih ali pa ga imajo na mizi s prtom. Bolj kot hladilnik bi pomagalo, ce bi ga uporabljali tako, da se lahko normalno zraci, torej da niso odprtine, kjer vlece zrak noter, zaprte.

Ena od neprijetnosti, do katere pride zaradi previsoke temperature (in nesrecne kombinacije slamparije pri izdelavi in naci-EU direktiv o uporabi spajke brez svinca) so lomljivi (dobesedno krhki, kot piskoti v primerjavi s kruhom) slabi spoji. Ce je pri tebi kaj takega (omenil si, da deluje normalno ce pritisnes na enem mestu, kar implicira tovrstno napako) in imas na voljo spajkalnik na vroc zrak, bi morda res lahko zadevo ekonomicno usposobil nazaj ... ali pa unicil do konca.

numero_10

Zelenc'
8. nov 2010
15
0
1
Nič nisem dalje delal in testiral, ker prenosnik zdaj deluje že nekaj dni normalno, niti enkrat ni zaštekal. Vse kar se takrat naredil je, da sem 2x močno dol pritisnil nasred tipkovnice, če bi lahko to bil vzrok ( saj je zaštekaval zelo pogosto minimalno en mesec). Zato bom sedaj vse tako pustil dokler bo delalo.

Zaenkrat hvala vsem za pomoč. če pa bo spet začel zmrzovati pa bom javil.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce ti kaj pomaga: moderni racunalniki cisto zares nimajo komponent, katere bi bile posajene v podnozje, ki deluje samo pod vplivom gravitacije (npr. DIP, PGA, itd.), brez kaksnih dodatnih sponk. OK, lazem, imajo eno komponento, ki je posajena izkljucno na vpliv matere Zemlje (in nekaj malega sile od ukrivljenih pinov), to je flash cipek za BIOS (pa se to ne na vseh platah, sploh ne na prenosnikih), sicer pa napisano drzi.

Napisano pomeni, da ce pritisnes nekje, ne bos popravil kontakta nobenemu cipu, ce vse deluje normalno.To je bilo aktualno vcasih - denimo Apple III je bil tovarnisko zanic narejen (napaka med spajkanjem plate), kot kar nekaj njihovih izdelkov (kar presega to temo), in eno obvestilo firme je uporabnikom predlagalo, da naj svoj racunalnik dvignejo 7-8 centimetrov od mize, in ga spustijo direktno nanjo (!), da se cipi dobro posedejo v podnozja (to je ekvivalent pritiskanja nanje, ce bi prej odstranil ohisje zgoraj, ali pa ce iams upogljivo ohisje, kakor je nad tipkovnico pri prenosnikih, kar imas ti).

V glavnem ... ce je pritiskanje ozdravilo tvoj prenosnik, potem imas resen problem, ki bo enkrat zahteval zaresno resitev. Garancija ?

numero_10

Zelenc'
8. nov 2010
15
0
1
Saj če je resen problem in se bo spet pojavil, se mi ne splača vlagat kaj dosti v ta prenosnik, ker je že star malo več kot 4 leta. Bo takrat potrebno začeti premišljevati o nakupu novega. Upam da bo zdržal še pol leta vsaj. Ker če zdaj vložim kakih 100€ ali pa več, potem pa za pol leta crkne kaj drugega, glede na to da je star že 4 leta in pri teh letih lahko odpove že marsikaj. Prav tako pa je uničena tudi batrija, ki več sploh ne dela... skratka vsaj meni se ne zdi smiselno kaj vlagat v ta prenosnik.