Predelava brajdovca /grozdja v vino..

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Pridi probatii pa potem govori.. Enega že imam očiščenega. Tale pa v najslabšem primeru bo samo do konca povrel..
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Pri pridelavi vina je od trenutka, ko trta zapusti trs več ali manj zadeva rasitična in ne toliko odvisna od porekla - ne dela se neke razlike med rajo in plemstvom.

Ta temne se vedno peclja, bele po želji. Oboje se takoj žvepla z namenom preprečitve oksidacije in razvijanjem neželenih kultur kvasovk.
Črne se namaka - beli gredo takoj v zapor.
Od tu naprej se jih načeloma tretira enako - razen, da se določeno črno plemstvo,‘potem ko postane vino, lahko prestavi v zapor z posebnim tretmanom (hrastovim).
Obstajajo seveda še mešani - medrasni zakoni - a to se posebne zadeve in za nekatere tista doljeneka kislica sploh ne šteje med vino. A to je že druga zgodba.

Želim pa vsem veliko uspeha in čimmanj glavobola.
 
  • Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: Jastreb in mercedes

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Eno informacijo prosim...

Cisterna 50l rdeče ,sem mislil malo pohitriti čiščenje in sem dodal srednjo dozo bentonit top gran.

Učinek bolj slab po dveh dneh ,se pa rahlo peni na pokrovu.. Ne gre sicer čez na pokrov ,ampak so pene okrog in okrog ???

Kje je finta ??
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
Je
 

Priponke

  • IMG_20221111_190427.jpg
    IMG_20221111_190427.jpg
    2,8 MB · Ogledi: 99
  • Všeč mi je
Reactions: slojanez in Jastreb

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Kako pa kaj letos vaša trgatev, kletarjenje .......?
Jaz sem kar zadovoljen glede na letošnje vremenske razmere. Dobri sladkorji, nizke kisline....
 

Jastreb

Fizikalc
2. mar 2018
227
28
28
Letošnja letina zadovoljiva z višjo kislino in malo nižji sladkor.Glede na leto, kakršen je bi, sem, kar zadovoljen.Je pa kletarjenje malo bolj zahtevno.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes in Gavran

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Če je tole še "živo" , me pa zanima ena zadeva...


Imam še nekaj malega lanskega vina v cisterni. Vse ok.

Sem pa napolnil ene par tistih "bag box-ov" vrečk za vino.

Sedaj po ene slabih dveh tednih pa vidim eno vrečko ful napihnjeno , in na pipci spustim pritisk ven. Kot bi vino vrelo ??

Isti prostor kot cisterna .Ista temperatura.

Ima kdo izkušnje kje je krivda ?

lp