Praske sanacija

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Sicer slikca ni ravno najboljsa, vendar je videt praske. Ce ne pa naredim kasneje boljso.
Kako je nastala, lahko samo ugibam, vem le tolko, da nisem bil jaz.
frown-1.gif

Poskodovan je lak, pa me zanima kako to sanirat. Se da uspesno in kvalitetno v lastni reziji?
2160311-WP_20150124_046.jpg

Priponke

• 2160311-WP_20150124_046.jpg
    2160311-WP_20150124_046.jpg
    108,8 KB · Ogledi: 200

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.391
251
83
Če je OK bi kar to temo uporabil ker imam enak problem. Desni blatnik je bil odrsan na vogalu hiše. Se to da popravit v lastni režiji, oz koliko bi bilo pri mojstru? Kaska ni.
Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 3

Sem kar dropbox uporabil.

Hvala avtorju teme in za odgovore.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
A so te praske še "sveže" ali je to že oprano, oz. čisto?

Jaz bi kupil ene dve paste, eno grobo pa eno fino .. poskusil spolirat ... na koncu še vedno lahko ličar popravlja.

Kot novo ne bo, kaka praska manj pa bo sigurno.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Katere paste priporocaste? Obvezno polirka ali bi lahko poskusil na roke? Sej v bistvu vem odgovor, da je brezveze na roke....
Celo havbo polirat ali sam praske z okolico?
Vem, da so ze bile teme o poliranju, pa na hitro nisem nic nasel... Nekoc se je govorilo o polnilcu. To ima kaksno vezo pri sanaciji taksnih prask ali samo za fino poliranje? Koliksen del laka se odstrani pri takem postopku?

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Lahko poskusiš s profi 3M pastami. Dobiš jih v vsaki bolje založeni trgovini z barvami ali avtodeli. Najprej grobo, potem srednjo, na koncu pa še s fino. Fajn pa je, da maš strojček, gre občutno lažje. S fino moraš potem tko al tko celo površino spolirat.

Več ti bo pa kak stručko povedal
smile-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Za take zadeve sem pred leti kupil polirno pasto v barvi avtomobila. Na tenko namažeš s cunjo, ko se posuši pa do čistega zdrgneš na roke.
Takih prask po tem "poliranju" nihče ne opazi. Edino čez kakšnega pol leta spet ponoviš pa je

Imam ravno srebrno. Če si iz KR lahko prideš pa probava.

Nazadnje urejeno:

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Spoliras lahko, se bo manj poznalo. Vendar bo tole potrebno sanirati, beri barvanje blatnika, vrat in delno zadnji odbijac. Na vecih mestih si spravil dol barvo vse do pleha, pa vidim da je tudi malo udarjeno na blatniku. ~300e skode vsaj!

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.572
940
113
mr_ je slučajno kdo z gobo (v kateri so bili kakšni kamenčki) kkšno umazanijo naknadno pobrisal?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Dan prej sem avto pral. Tam ko se na zetone pere. Da bi tam s krtaco to naredil je nemogoce, ker sploh nisem takih gibov delal, pa tezko, da bi bil noter kamencek ali kaj podobnega, pa tudi bi bilo po celem avtu. S krpo nisem nic saril po avtu, le stal je pred hiso... Tko da se mi sploh ne sanja kdo, kako in zakaj.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Jaz sem enkrat po ptičjem dreku vodo polival pa s paperjem počasi drgnil. Ko se je posušilo je bilo pa tako kot pri tebi. Je še mal kamnov zraven ostalega pokljuval
redface-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
Citat:
Uporabnik model1a pravi:
Lahko poskusiš s profi 3M pastami. Dobiš jih v vsaki bolje založeni trgovini z barvami ali avtodeli. Najprej grobo, potem srednjo, na koncu pa še s fino. Fajn pa je, da maš strojček, gre občutno lažje. S fino moraš potem tko al tko celo površino spolirat.

Več ti bo pa kak stručko povedal
smile-1.gif
ti mu svetuješ, da nabavi za 100€ past zaradi ene praske? plus da 3M rabi 1800 obratov da deluje. Tak da na roko ne nardiš nič. Razen da z zeleno odstraniš prasko. vse ostalo je naroko bedarija, boš pustil holograme.
Če nima ded nobene opreme še in orodja je bolje da gre do enega ko se s tem bavi in mu tole v parih minutah za nepreveč evrov odstrani.
Drugače pa za na roko spolirat kaka all in on pasta, da malo odstrani in fejst zafila in je to to.

Je pa eno tako pravilo pri praskah. če se ti noht rahlo zahakla ko greš preko nje je pregloboka za poliranje. Če noht zdrsne brez da kaj čutiš boš 100% spravil ven s poliranjem.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Dan prej sem avto pral. Tam ko se na zetone pere. Da bi tam s krtaco to naredil je nemogoce, ker sploh nisem takih gibov delal, pa tezko, da bi bil noter kamencek ali kaj podobnega,.
glih v takih krtačaj je največ sranja ki dela praske

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Mr...tole mislim da gre dol s bpolirnim strojem in ustreznimi polirnimi pastami.

Mr_no...pri tebi ni šans...tole je zrelo za barvanje (ako te moti) se bi pa dalo delno zakriti s polirnim strojem..

Na roke nič ne narefiš plus verjetno boš imel pregrobo pasto...vsaj to kar se dobi prosto v trgovinah. Profi zadeve so pa 20 do 30 eur po litru in rabiš najmanj dve plus ustrezne polirne pene...(ki so tudi po 20 eur
crazy1.gif
).

bostjangtline

Fizikalc
12. dec 2012
217
29
28
Zapelji se do prve avtoličarske delavnice, pa ti bo bodo spolirali, strošek bo pa neprimerno manjši, kot če boš sam kupoval polirne paste.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne, avtoličarji so gnoji, nimajo pojma o tem, je pa res da bo spravil prasko ven.

Se pa tudi jaz sekiram, da sem kupil robo za polirat in odštel cca. 300€.

http://www.poliglob.si/ Tale odlično dela za normalen denar, osebno zdaj ne utegnem spolirat na takem nivoju kot si sam želim, profiji majo pa grif in enak učinek dosežejo 3x hitreje, ker že barvo poznajo in takoj vedo katero pasto in kako na hard bo treba za določeno prasko.

picolo

Pripravnik
23. maj 2009
287
1
18
loče
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Ne, avtoličarji so gnoji, nimajo pojma o tem, je pa res da bo spravil prasko ven.

To ti misliš ,da avtoličarji nimamo pojma.Če misliš ,da ti bo kdo zastonj kaj delal si ti pravi GNOJJJJJJJJJJJJJ.
stupid-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja... težko rečt za vse, ampak verjetno ne bova šla inšpecirat opreme npr.? Kje piše da bi zastonj? Če je dober avtoličar se ne bo ukvarjal s poliranjem, ker je to neka povsem druga znanost, pristop, trajanje. Poznam odličnega avtoličarja, samo časa za spolirat avto si pa ne bo nikoli vzel, reče hčeri, če je treba.

Ker sveže polakirajo, nanesejo večjo debelino laka se jim gladko jeb*** kolk odnese, pihne z visokimi obrati in grobo pasto, stvar se še vedno sveti...nekaj časa, potem je pa to to. Za to prasko odpravit bo tudi ličar dober ja.

Ma me mika zdaj se ustavit v eni večji delavnici, da bi ti poslikal Rupes polirke, samo čisto zanemarjene/zapacane polirne gobice ipd. kaj šele poznavanje tehnik poliranja.