PPRS mobilizacijsko usposabljanje

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
A ni bilo včasih tako, da se je za take namene dal neplačan dopust, država pa ti je izpad dohodka nadomestila.

13. jul 2011
2.677
626
113
Včasih ni bilo prostovoljno - ne vojaški rok, ne "orožne vaje".
Očitno je pogodbena rezerva namenjena, da se za mali denar malo domače Rambote pokoristi.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
bizi Kot prvo, bi po moje moral delavec delodajalca seznanit s svojim angažmajem v rezervni sestavi vojske in potem se le-ta odloči ali ga bo sploh vzel v službo ali ne; če je bil delodajalec seznanjen in se je s tem strinjal, nima sedaj kaj "praskat", če pa temu ni tako, pa naj delavec sam sebi pripiše posledice.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Se strinjam. Čeprav me tole malo spominja na porodniško. Ženske delodajalec nima pravice vprašati, kako načrtuje družino.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Tu je malo drugače, ker lahko čisto legalno zahtevaš kot delodajalec izjavo o "nezaposlenosti" drugje. Dejansko si tukaj "zaposlen" na dveh straneh.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.403
1.410
113
Se strinjam. Čeprav me tole malo spominja na porodniško. Ženske delodajalec nima pravice vprašati, kako načrtuje družino.
Nima, ampak lahko pa upravičeno pričakuje, da jih bo imela in s tem zavedanjem jo zaposli ali pa ne. Pri rezervnem sestavu pa ne more vedeti, niti pričakovati, da je x moški kandidat za službo hkrati še v rezervnem sestavu vojske in bo morda že čez 2 meseca vpoklican na vaje. Se popolnoma strinjam z McGiverjem.

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Delodajalec je moral podpisati soglasje za delavca, preden je podpisal pogodbo o angažmaju v rezervnem sestavu.
Vsaj leta 2003 je bilo tako. Tako da so bili delodajalci seznanjeni z tem kdo ima pogodbo in kdo ne.
Ali je sedaj še tako pa ne vem.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Eh, pa sefi so se vmes zamnejal... Tole mi ne gre skupaj s kapitalizmom ki ga furajo nase firme.

Ne predstavljam si, kako bo en privatnik pogresil delavca za 3 mesece, ko so sposobnosti proizvodnje ze tko na 110%...

In ker ima v slo vsak krščen duš vec pravic kot dolznosti, pac ne bo sel in bojo spet sodisca imela delo.

Edit: fajna zamenjava kletvice!

• Všeč mi je
Reactions: MaverickT

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ja bodo pač razna bolniška opravičila ...saj je ena tema o nočnem delu na forumu, bo pač jok in stok....

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.520
5.064
113
Pogodbena rezerva ni nadomestek za zaposlitev.
Če delo opravljaš dalj kot je običajna odsotnost zaradi dopusta / bolniške, potem je to zaposlitev v neki obliki. Pustimo, kako zakon to definira.
Je očitno najslabša oblika prekarnega dela doslej, ki ga pač pri Tedniku še niso obravnavali. Če te bodo rabili, ko te bodo rabili, te bodo odstranili iz vsakdanjega življenja za pol leta.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Jaz sem tudi razmišljal o rezervni sestavi, kaj tije boljšega da greš za 2 tedna na leto na plačane športne dejavnosti. Za tisti teden tudi pri delodajalcu ne bi bilo problema. Ampak za takle vploklic pa ne bi šlo skozi. Da grem za mesec-dva prideš nazaj pa te vse delo počaka to pa ni izvedljivo.

13. jul 2011
2.677
626
113
Če delo opravljaš dalj kot je običajna odsotnost zaradi dopusta / bolniške, potem je to zaposlitev v neki obliki. Pustimo, kako zakon to definira.
Je očitno najslabša oblika prekarnega dela doslej, ki ga pač pri Tedniku še niso obravnavali. Če te bodo rabili, ko te bodo rabili, te bodo odstranili iz vsakdanjega življenja za pol leta.
Res je, ob tako dolgem vpoklicu je to dejansko zaposlitev za določen čas. Ampak, načeloma naj bi bile stvari urejene. Če se izkaže da v resnici niso, potem je tole najbrž labodji spev pogodbene rezerve. Tudi ne gre takoj označiti tako delo za prekarno, ker so pogodbeniki večinoma redno zaposleni in če se vpoklicu ne odzovejo ne bodo ostali brez službe ampak bodo trpeli sankcije, ki jih imajo navedene v pogodbi. Pri prekarnem delu pa gre za izkoriščanje stiske delavca, ki je eksistencialno odvisen od takega dela.
Ostaja pa dejstvo, da so pogodbeniki vedeli kaj podpisujejo. Ali pač ne?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.520
5.064
113
Tudi pri prekarnem delu delavec ve, kaj "podpisuje". Resne razlike ni.
Pogodbena rezerva bi morala biti namenjena temu, da imaš dobro usposobljene vojake, ki jih dovolj pogosto usposabljaš, uporabiš pa v izrednih razmerah. Izredne razmere, ker poveljniška struktura šepa in padeš na ocenjevanju zveze NATO? Ne vem no ...

13. jul 2011
2.677
626
113
Seveda, izvirni greh so slabe razmere v vojski, kot posledica dolgoletnega zanemarjanja le te. Očitno je vojska gola in bosa in je pogodbena rezerva kot kaže vse na kar se trenutno lahko opre. Žalostno, se strinjam.

Sicer pa prekarci tudi vedo kaj podpisujejo in se večinoma tudi zavedajo nepoštenost v pogodbah, ampak so eksistencialno odvisni od take pogodbe in torej nekako prisiljeni podpisati. Od pogodbenih rezervistov verjetno nihče ni bil prisiljen podpisati.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
pa dobr, sej je prov da se sistem sproba, da vidimo ce deluje.

bolje zdej resevat, k ni panike, kot pa takrat ko bo zares.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Jaz sem tudi razmišljal o rezervni sestavi, kaj tije boljšega da greš za 2 tedna na leto na plačane športne dejavnosti. Za tisti teden tudi pri delodajalcu ne bi bilo problema. Ampak za takle vploklic pa ne bi šlo skozi. Da grem za mesec-dva prideš nazaj pa te vse delo počaka to pa ni izvedljivo.

Ja ampak za to so plačani in sedaj jih bodo za to ponucali.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.377
1.241
113
www.adriamedia.si
Eh, pa sefi so se vmes zamnejal... Tole mi ne gre skupaj s kapitalizmom ki ga furajo nase firme.

Ne predstavljam si, kako bo en privatnik pogresil delavca za 3 mesece, ko so sposobnosti proizvodnje ze tko na 110%...

In ker ima v slo vsak krščen duš vec pravic kot dolznosti, pac ne bo sel in bojo spet sodisca imela delo.

Edit: fajna zamenjava kletvice!

Ah daj no, v še boplj kapitalističnih državah tole šipla (ZDA, recimo) ...