Pozor, če ste mlajiši kot 25 let in greste v HR

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Goden že, goden. Še 3 mesce, pa bo fešta
grin1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Poglej Francoze, ki so uzakonili obvezen alkotest za VSE voznike v Franciji (torej ga moraš imeti tudi kot tujec).

Ausc

Pripravnik
10. sep 2011
584
1
16
KSZ

Sicer bi se strinjal, da npr. dokler si mladi voznik (po nasi zakonodaji, torej 2 leti oz 21 let) velja taksna omejitev.. Samo, do 25? To je 7 let? Pomoje da v 7 letih si pa ze sposoben peljati kaj vec kot neke mikserje s 100 konji.. Skratka, precej pretirano po mojem mnenju.. Je pa itak tako, da eni v zivljenju ne bi smeli peljati kaj kar ima vec kot 100 konjev, drugi bi pa mogoce lahko pri 19 normalno vozili M3-ke in podobno, pa ne bi bilo tezav...

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.055
460
83
tam ko se terc po tori rola
Mogoče ni fora v vozniških izkušnjah, pač pa v krčenju bogatinčkov. Po moje... So si pač izmislili zakon, kakršen pač je. In ga bo treba spoštovati. Saj tudi Ameri pri nas ne smejo voziti avtov pred 18 letom, čeprav jih doma lahko že s 16 (če se ne motim). Če je dovoljeno v tvoji državi, še ne pomeni, da lahko povsod delaš kot doma. Ker potem, banalno gledano, lahko pride en zamorec, pa si sredi ulice izbere enega rejenega in ga poje. Doma, v Zumbalandu, ga lahko.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Vse te omejitve ne bodo mladini vlile pamet v glavo, nekaterim družinam pa bi povečale stroške. Jaz rad spim nekje zadaj, medtem ko otroci vozijo. Jaz sem se že navozil in še se navozim po službeni dolžnosti.
Razen tega je praktično, ko mulec dobi izpit. Še vesel je, če mora drugega mlajšega mulca nekam peljati. Meni pa ni življenjska ambicija biti taksist.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.478
449
83
Citat:
Uporabnik Ausc pravi:
KSZ

Sicer bi se strinjal, da npr. dokler si mladi voznik (po nasi zakonodaji, torej 2 leti oz 21 let) velja taksna omejitev.. Samo, do 25? To je 7 let? Pomoje da v 7 letih si pa ze sposoben peljati kaj vec kot neke mikserje s 100 konji.. Skratka, precej pretirano po mojem mnenju.. Je pa itak tako, da eni v zivljenju ne bi smeli peljati kaj kar ima vec kot 100 konjev, drugi bi pa mogoce lahko pri 19 normalno vozili M3-ke in podobno, pa ne bi bilo tezav...

Pred leti sem poslušal predavanje o raziskavi, katere rezultati so kot rizično skupino določili točno ta starostni rang. Eden izmed zaključkov je bil predlog avtorjev, da se obdobje "mladega voznika" v Sloveniji podaljša do 25. leta, ker statistično gledano povzročajo največ nesreč.

Avtorja sta Rovan in Mujkiæ iz ljubljanske ekonomske fakultete, če bi kdo rad pobrskal za več informacijami. Temelji pa analiza na 10+ let starih podatkih.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Rizična je starost, ali starost v kombinaciji s konji?

Ker divjak lahko divja tudi z Yugo-tom...

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik nejc111 pravi:
Tale hrvaški zakon je totalna bedarija.
Sam sem eno leto vozil avto s 180 konji ter 2 leti s 280 konji, vmes sem se približno enkrat na mesec vsedel v očetovo pando s 90 konji.
Rezultat? Z tamočnima nisem imel po 60.000km in treh letih vožnje nobene nesreče, medtem ko sem se s pando enkrat prevrnil.

Manjši, slabši, švohnejši avto NI bolj varen avto in NI vedno bolša izbira za mladega voznika.

Vse je v glavi!

Lepo je videti, da še tudi na alterju obstajajo pametni ljudje.
zmaga.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Raziskavo so verjetno financirale zavarovalnice?
Smiselno je gledati vsaj število nesreč / starost / število prevoženih kilometrov. Po eni strani bi uzakonjali take drage (in dobičkonosne za zavarovalnice) restrikcije, po drugi strani pa je bilo marsikaj liberalnega za prebrati v medijih, ko so razmišljali (ali celo uzakonili) o hori legalis za do 16 let. Takrat je bilo to strašno nazadnjaštvo...

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
KSZ... Pa malo čudna je tudi omejitev s kubiki.
Po tej logiki ne smeš voziti naprimer Golf 4 SDI, ker presega 1500ccm, lahko pa voziš enak avto z 1.4 16V motorjem.
bonk.gif

Naj bi pa veljala tudi prepoved vožnje med 23 in 5 uro za vse mlajše od 25 let.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Citat:
Uporabnik Stupo pravi:Naj bi pa veljala tudi prepoved vožnje med 23 in 5 uro za vse mlajše od 25 let.
Pomeni, da ne bodo mogli delati kot peki ali dostavljalci za trgovine.
Kakor koli obrneš, so želje zakonodajalca sicer poštene in dobronamerne, samo ven udarijo neumnosti, ki nekatere ljudi prizadenejo bolj kot so si predstavljali. Na koncu pa bo še kak mrtev več, ker bodo bežali pred policijo itd...

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Poglej Francoze, ki so uzakonili obvezen alkotest za VSE voznike v Franciji (torej ga moraš imeti tudi kot tujec).
Alkotest lahko kupiš v skoraj vsaki trgovini (preverjeno), avta ne kupiš na tak način.

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Citat:
Uporabnik nejc111 pravi:
Sam sem eno leto vozil avto s 180 konji ter 2 leti s 280 konji, vmes sem se približno enkrat na mesec vsedel v očetovo pando s 90 konji.
Rezultat? Z tamočnima nisem imel po 60.000km in treh letih vožnje nobene nesreče, medtem ko sem se s pando enkrat prevrnil.

Manjši, slabši, švohnejši avto NI bolj varen avto in NI vedno bolša izbira za mladega voznika.

Vse je v glavi!

zmaga.gif

Kako si lahko pameten in se s Pando prevrneš?
confused-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.248
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:

Ta zgodba še ni končana ... Dunajsko konvencijo je tudi Francija podpisala.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Citat:
Uporabnik nejc111 pravi:

Vse je v glavi!

zmaga.gif

Kako si lahko pameten in se s Pando prevrneš?
confused-1.gif

Saj ni nikjer napisal zakaj se je prevrnil. Kaj pa če je kdo priletel v njega, pametnjakovič zafrustriran?
smile-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
....
Ta zgodba še ni končana ... Dunajsko konvencijo je tudi Francija podpisala.

@SJTV1 - a imaš kje link do dunajske konvencije - jo že nekaj časa neuspešno iščem na spletu in ne najdem. Jezik- SI ali DE ali ENG (ne nujno v em vrstnem redu).