Potres

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Tla se na Hrvaškem še vedno tresejo, malo pred 19. uro je okolico Siska stresel potres z magnitudo 3,9.

Ma jaz imam tudi občutek, da vsake toliko še vedno strese. Ne vem, ali mi je zadeva toliko stopila na živce ali kaj. Npr. ležim in berem knjigo in na trenutke se začne postelja migati sem ter tja. Kot da bi bili kakšni mini sunkeci. Svašta ...

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.041
404
83
No nekateri so bili celo obsojeni, ker NISO pravočasno napovedali potresa:
Hvala bogu je na koncu prišel nekdo, ki je imel namesto vrvice za ušesa v glavi možgane.

Točno ja, tole je bil zanimiv primer pred leti, lepo da se je razpletlo po zdravi pameti. Škoda da je trajalo tako dolgo.
Ravno zaradi podobnih primerov in nezanesljivih metod se vsi vzdržujejo kakršnega koli napovedovanja.

Veliko bolj zanimivi in kmalu vsem dosegljivi so načini zgodnjega obveščanja po tem ko je do potresa že prišlo.
Kot že rečeno hitrost potresnih valov je nekaj km/s, kar je dovolj "počasi", da kraji dovolj oddaljeni od prvih opazovalnic lahko prejmejo električni/svetlobni signal veliko prej, kot jih doseže valovanje potresa in jim s tem da nekaj lahko tudi ključnih sekund za ukrepanje.

Japonska ima sistem že dobro razvit: https://www.jma.go.jp/jma/en/Activities/eew1.html

Zanimivo je tudi kar počne Google. Vsak telefon se lahko obnaša kot primitivni seizmogram in podatke o pospeških pošilja Google-u. Če ta zazna hkratno povečanje teh ujemajočih signalov iz negega območja lahko obvesti ostale uporabnike na širšem območju predno jih doseže potres. Trenutno na voljo zgolj v Kaliforniji: https://blog.google/products/android/earthquake-detection-and-alerts/

seismic_waves.png

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Mokre sanje. Samo uradno aplikacijo Evropske potresne opazovalnice z imenom LastQuake si poglej. Kot bi jo otroci v mali šoli skupaj zmetali. Pa še danes je bila nekaj ur neosvežena in neodzivna. O čem takem sanjat, zaenkrat nemogoče.

I

Izbrisan uporabnik #9334

A je lahko rečni prod takšen amortizer? Namreč, Sevnica leži na področju rečnega proda. Že večkrat sem opazoval, ko so bili potresi, pa ravno pri nas nismo preveč čutili. Za razliko od kakih 10 km okolice, kjer so pa vsi jamrali itd.

Success

Fizikalc
5. sep 2010
538
185
43
A je lahko rečni prod takšen amortizer? Namreč, Sevnica leži na področju rečnega proda. Že večkrat sem opazoval, ko so bili potresi, pa ravno pri nas nismo preveč čutili. Za razliko od kakih 10 km okolice, kjer so pa vsi jamrali itd.
Definitivno! Tudi mi na Ljubljanskem Barju ne čutimo potresov oziroma so ti šibkejši. Je pa sicer to zelo relativno. En bo rekel tako, drugi drugače :)

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.041
404
83
Mokre sanje. Samo uradno aplikacijo Evropske potresne opazovalnice z imenom LastQuake si poglej. Kot bi jo otroci v mali šoli skupaj zmetali. Pa še danes je bila nekaj ur neosvežena in neodzivna. O čem takem sanjat, zaenkrat nemogoče.

Na japonskem je sistem že kar nekaj časa v uporabi.
Seveda ni za pričakovat, da je to nekaj kar bi dalo magične rezultate.

Na posnetku je zvočni signal zaznat dobro sekundo predno bi registriral tresenje. Mogoče, če k temu dodaš še nekaj sekund saj v tem primeru takoj veš da gre za potres in se ne sprašuješ kaj se dogaja, dovolj da komu lahko pomaga.

Edit: seveda je pa odvisno kako daleč od epicentra si. Bolj kot si blizu, manj je tole relevantno.

Nazadnje urejeno:

erikson

Guru
25. avg 2007
22.356
6.146
113
  • Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic
22. jul 2007
13.439
1.679
113
124
Kaj pa vem, tega sem kar dobro čutil enih 15 sekund -lokacija Dobrava :sprasujemse: