Potopljeni trajekt

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Do zadnjega čakat na ladiji da se vsi rešijo pomeni dejanski samomor. Če se doda da je bil kapitan v času nesreče na počitku je vse skup še bolj nerazumljivo...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Iz zakaj ne izžagajo ene luknje in bi potem lahko vstopili notri ?
Ker s tem spustiš ven zrak.
tako je.
Po slikah sodeč, tisti zrak še vedno drži kolko tolko trajekt delno nad vodo. Če izreže luknji, bo šel zrak ven in voda do vrha... trajekt pa takoj na dno. S tem bi še tiste morebitno preživele dobesedno takoj utopili.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.245
7.028
113
pri taščici
Cvinga: praksa ti ni domača? Flašo brez zamaška potopi z izlivom navzdol v vedro. V flašo boš ujel zrak. Zdaj pa na vrhu flaše naredi luknjo. Potem pa poročaj.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Sem pač mislil da leži na dnu in da je že vse zalito na ravni višini zunanje vode . Sj tudi potapljači ne vedo koliko je zalitega v notranjosti...

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Zakaj točno bi kapitan tvegal življenje?

Zato, ker sem za to delovno mesto sprejel odgovornost (po domače = plačo). V nasprotnem primeru me na sodišču obesijo za jajca, zavarovalnica pa mi pobere tudi strgane štumfe in pogrizene svinčnike. Na voljo je tudi delovno mesto, ki te odgovornosti nima...
Primarna naloga posadke je, da potnikov, sebe in plovila (v tem vrstnem redu) z izkušnjami in znanjem ne spravijo v takšno situacijo. Ni tako težko ugotoviti, kdo je kaj zahebal ali kdo in kdaj je stisnil peechko.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
A si ti kapitan letala?
smile-1.gif
lahko na zs ..

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
ko vedno pišete, kje je bil pa kapitan..... A vi dejansko mislite, da je kapitan človek, ki je 24 ur za krmilom?
grims-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ni. Sam ponavadi vse obesijo na kapetana. Sej drugače bi se posadka potolkla med sabo, ko bi krivdo metali en na druge.
On mora vedeti, komu je dal vozit". Pa če "zna vozit". Je pa tud res, da družba nekoga zaposli, kapetan se pa naj hebe z njim, če je OK al ni. Sicer pa nisem morjeplovec, mi je pa bilo razloženo iz "prve roke". Če je posadka OK..... je tud kapetan ali prvi oficir (sem prav napisal??) več v svoji kabini.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
KSZ
Misiim ...
Kakšne eni prodajajo.
Na ladji se ve, kdo ji lahkov določenem trenutnku poveljuje. Poleg kapitana še prvi, drugi ... oficir. In v tistem lčasu, ko ji poveljuje, je popolnoma odgovoren za ladjo. Če je problem, pač pošlje po kapitana, če ima občutek, da ne zna rešit sam. Dokler tega e stori, je kriv sam.
Saj je na letalu podobno, odgovarja PIC dokler je PIC.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
"Another high school student who survived reported that a crew member named Park Ji-young, 22, had helped teenagers to get life jackets and escape by urging them to jump into the frigid waters of the Yellow Sea where rescue boats were waiting. She stayed behind without a life jacket for herself despite the youngsters’ entreaties to jump with them. “After saving you, I will get out,” she said. “The crew goes out last.
She was later found dead, floating in the sea."

http://mobile.nytimes.com/2014...-with-ship.html
http://www.reddit.com/r/news/comments/23hnxc/22_yo_female_crew_helped_students_escape_the/

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
26 let stara punčara upravljala trajekt..
bonk.gif
Mater ste brihtni... NOT
bonk.gif

A se je sploh kdo od vaju, brihtnih, peljal s kakim večjim trajektom? (Tiste plavajoče ploščadi Karlobag-Pag ali na Cres ne štejejo)
Punčaram kot jo imenujeta vidva, je bila verjetno član posadke, zadolžen za določen sektor in ni "upravljala trajekta", kot vidva natolcujeta. Upravljala je verjetno evakuacijo z določenega sektorja in to očitno uspešno, če se je precej potnikov uspelo rešiti. Zanjo se je evakuacija končala tako, kot bi se spodobilo za kapetana. Ki pa je medtem, ko je ona reševala potnike, že srebal čaj na obali, sedaj se pa nekaj ven vadi.
bonk.gif

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Zgleda da je bila za krmilom...kapitan pa najbrž kako nabijal nekje skrit..
17758-icon_confused.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.557
5.125
113
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:Zato, ker sem za to delovno mesto sprejel odgovornost (po domače = plačo). V nasprotnem primeru me na sodišču obesijo za jajca, zavarovalnica pa mi pobere tudi strgane štumfe in pogrizene svinčnike.
Tudi če ti zavarovalnica vse pobere in te na sodišču "obesijo za jajca", boš ostal živ.
Težko je vedeti, kako bomo reagirali v pravi smrtni nevarnosti. Bomo takrat še mislili na okolico in službene dolžnosti, podpisane pogodbe ali pa bomo reševali sebe, ker tako veleva nagon skozi milijone let?

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
Zato pa imaš možnost dobiti tako odgovornost šele po precej letih in preverjanjih. Končno odločitev sprejmeš sam, vendar ti je za nasvete ali predloge na voljo vsa posadka.
Da sebično ne stisneš prpe takoj, ko te začne žgati po jajcih. Pri nekaterih se pa šele v takšnih situacijah pokaže, ali so vredni tega ali ne. Celotno filozofijo je težko razložiti in razumeti, če ne poznaš pravilnega razumevanja pojma odgovornosti.