Postni golobi

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Sem imel eno debato s kolegi, pa nikakor nismo prišli do končne ugotovitve, kako funkcionirajo poštni golobi...
Zdaj sem malo gledal po netu, pa kaj pametnega nisem našel(res si nisem vzel dosti časa). No, mogoče kdo ve iz prve roke?

Namreč nekako bi razumel, da golob vedno najde domov. OK. Ampak a ga boš nesel npr v ITA, da ti potem nekdo pošlje sporočilce nazaj domov? Ali je pač golob naučen samo od A do B in nazaj od B k A? In ga uporabljaš za samo eno in isto destinacijo? Se pravi ga ne moreš poslati kamorkoli hočeš? Ali obstajajo kakšni posebni triki/prijemi?

Čisto tako sprašujem, če kdo ve.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tako je, neseš ga s sabo. Golob ne more drugače vedet kam si ti šel oz. kam bi ga rad poslal, zna pa najt domov. Tudi dveh ciljev si ne zapomni, vseeno je to ptič z možgani velikosti riževega zrna.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Tako majhnih možgan pa spet nima:
BRAIN.jpg

ErrikDJ

Pripravnik
6. nov 2008
738
5
18
Če se prov spominm se orientirajo z magnenim poljem zemlje...tko k delfini sonar uporabljajo.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Sem imel eno debato s kolegi, pa nikakor nismo prišli do končne ugotovitve, kako funkcionirajo poštni golobi...
Zdaj sem malo gledal po netu, pa kaj pametnega nisem našel(res si nisem vzel dosti časa). No, mogoče kdo ve iz prve roke?

Namreč nekako bi razumel, da golob vedno najde domov. OK. Ampak a ga boš nesel npr v ITA, da ti potem nekdo pošlje sporočilce nazaj domov? Ali je pač golob naučen samo od A do B in nazaj od B k A? In ga uporabljaš za samo eno in isto destinacijo? Se pravi ga ne moreš poslati kamorkoli hočeš? Ali obstajajo kakšni posebni triki/prijemi?

Čisto tako sprašujem, če kdo ve.

Poštni golob ima samo en dom, ki ga bo vedno našel. Torej jih odpeljejo z avtom, včasih z vlakom na neko oddaljeno lokacijo in jih spustijo, le ti pa se vrnejo domov.
Pri nas je to manj znana zadeva, v tujini pa zelo popularna - prirejanje tekmovanj z njimi.
Najvišje nagrade za najhitrejšega goloba segajo v višino nekaj 100.000 EUR, cene takih golobov (svetovnih prvakov) pa so tudi blizu 100.000 EUR.

Vem pa zato, ker mi je pred nekaj dnevi nek znanec to razlagal in jih goji že 50 let.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hvala za odgovore. Se pravi je tako kot sem si mislil, in ni možno več lokacij "nastavit"
grin1.gif

Sem pa zasledil nek članek, da je golob lahko tudi dražji od racing konja(ko je nekdo omenil ceno 100k)
shocked-1.gif

KLuka

Fizikalc
7. sep 2007
1.710
0
36
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Hvala za odgovore. Se pravi je tako kot sem si mislil, in ni možno več lokacij "nastavit"
grin1.gif

Sem pa zasledil nek članek, da je golob lahko tudi dražji od racing konja(ko je nekdo omenil ceno 100k)
shocked-1.gif

kaj ti bo tak golob ko ga lahko nekdo za zabavo z zračko pokonča
tongue-1.gif

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.816
555
113
42
povsod malo
To je imel od sošolca stari ata (ne vem če je človek še živ). V glavnem imel je hude golobe ga je 1x peljal v London pa je prišel domov v parih dneh. Pa kakšno Bosno pa Nemčijo. Se pa vedno vrnejo v svoje gnezdo in to je kul ker daš pred gnezdo laks in ko pride domov pozvoni
aplauz.gif
pa 1x smo mu dali USB ključek pa ga je tudi prinesel evo ti v koraku s časom ko si nekje v hribih in nimaš interneta. Pa zelo zelo hitri so letijo lahko tudi 80 km/h in to kar nekaj časa. Največji problem jim delajo bazne postaje za mobitele ker jih očitno begajo. Mački jih ne šmirglajo pa ne vem zakaj ne. Pa najboljši od najboljših so zelo dragi tudi 100.000€ so menda.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik KLuka pravi:
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
grin1.gif

shocked-1.gif

kaj ti bo tak golob ko ga lahko nekdo za zabavo z zračko pokonča
tongue-1.gif

A ma Kloshar spet izpade?
bonk.gif

B81

22. jul 2007
37.856
11.084
113
Naša mačka lovi tudi golobe...vrabca pa tam recimo enega na dva dni, potem pa je polno perja okoli in mormo to pucat...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
ksz...

nekoč, ko še ni bilo telefona, telegrafa, radijskih oddajnikov oz sprejemnikov pa takih for, so bili poštni golobi dokaj uporabna zadeva, pogosto so prenašali vojaško pošto...

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.816
555
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
ksz...

nekoč, ko še ni bilo telefona, telegrafa, radijskih oddajnikov oz sprejemnikov pa takih for, so bili poštni golobi dokaj uporabna zadeva, pogosto so prenašali vojaško pošto...

Pa še veliko vojaških medalj so dobili ker so rešili ogromno vojakov.
cheer.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
ksz...

Takole so jih pa transportirali:

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
........... V glavnem imel je hude golobe ga je 1x peljal v London pa je prišel domov v parih dneh. Pa kakšno Bosno pa Nemčijo. Se pa vedno vrnejo v svoje gnezdo....

A ni to matranje živali?
Zamisli si, da tebe neprostovoljno zvlečejo nekam, ... v Indokino, potem te pa spustijo in rečejo: - evo, kar domov pejd!
evil.gif

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Tako je, neseš ga s sabo. Golob ne more drugače vedet kam si ti šel oz. kam bi ga rad poslal, zna pa najt domov. Tudi dveh ciljev si ne zapomni, vseeno je to ptič z možgani velikosti riževega zrna.
o teh golobih ne vem popolnoma nič, razen to da nosijo pošto, zato mi tale tvoj zapis ni najbolj jasen ... se pravi, če maš pošto za odnest, jo morš sam odnest, če pa moraš dobit pošto, moraš pa goloba peljat, da prevzame to pošto in potem greš še ti domov??
confused-1.gif
v čem je potem uporabna vrednost teh golobov? ali potem obstaja ena oseba, ki zbira te golobe po enem kraju in jih odpelje po pošto, oni pa potem odletijo domov in tako so ljudje prišparali kakšen dan dva, ker so bli golobi hitrejši od vpreg in motornih vozil v tistem času or what?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Glej - golobi so navajeni / naučeni kje imajo svoje gnezdo in če ga nekje spustiš, bo odletel domov. Imeli so jih recimo na kakšnih pomembnih poštah (namenjeni seveda plemištvu), graščaki v gradu, vojska v štabu... Golobe si nosil s sabo, ko si mogel poslat sporočilo domov, si golobu privezal sporočilo in ga spustil.

Do pojava telegrafa so bili najhitrejši način prenosa pošte (pa ne pisma, ampak kratkega sporočilca privezanega na nogo, v stilu ''vojska je pred mejo, 2000 vojakov in 30 topov''). Sicer so bili sli s konji tudi precej hitri, je pa bil problem, da je lahko sla kdo prestregel, goloba pa skoraj nemogoče in so tako bili bolj varni za prenos sporočil.

Torej so po letu 1880 (oz. tu nekje so se začeli pojavljat telegrafi) postali neuporabni, nekateri pa pač še obujajo to tradicijo in prirejajo tekmovanja v preleteni razdalji in hitrosti potovanja.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
obstajali so tudi posebej trenirani sokoli, katerih naloga je bila prestrezanje sovražnikovih poštnih golobov...