Pošta Slovenije-monopolist?

Car

POSTman
4. avg 2007
8.506
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Da ne bom smetil sosednje teme o ropu, odpiram tole, v kateri bi rad pojasnil vsem nejevernim Tomažem, da Pošta NI VEČ monopolist! Že do zdaj je bila monopolist samo na področju pisem, od 1.1.2011 pa tudi na tem področju ni več! Sicer sem malo že pojasnjeval v sosednji temi, pa bom še enkrat tukaj, čeprav nekaterim določene stvari ne gredo v glavo in jim najbrž kljub pojasnilom tudi ne bodo šle nikoli....
bonk.gif

Kot sem že rekel, od 1.1.2011 je Pošta samo eden izmed ponudnikov na trgu. Tako lahko vsak registrira firmo in se začne ukvarjati z delom, ki ga je dosedaj monopolno opravljala Pošta. Nekaj firm je že registriranih, ampak za same uporabnike se s tem ne bo nič spremenilo! Zakaj? Firme bodo šle na trg, svoje storitve bodo ponudile najbrž večjim uporabnikom(Elektro, Komunala, Telekom itd.) po nižjih cenah, ki jih je določila Agencija za pošto in telekomunikacije. S tem bodo postale cenejše od Pošte, čeprav bo raznos še vedno potekal po omrežju Pošte, opravljali pa ga bodo, kot dosedaj, poštarji! Torej bo Pošta delala isto, zaslužila pa manj...
Kar se tiče raznih ZUP pisem, sodnih pisem in podobno, so jih že dolgo nazaj nosili tudi sodni kurirji in razne druge dostavne službe, ampak rezultat in kakovost dostave je bila porazna.
Tudi reklamni material so že nosili drugi in ga še nosijo, izgubili smo tudi že nekaj pomembnih, večjih strank, ampak zaenkrat se jih je večina že vrnila nazaj k Pošti... Zakaj že?
Kar pa se tiče paketov, kjer imamo konkurenco že dolgo časa, pa je stvar podobna. Nekateri ponudniki so cenejši, bolj fleksibilni, kakovostno pa je Pošta, kar nam priznavajo tudi drugi, kakovostnejša!

Naj zaključim: V časopisih se je zadnje čase pojavljala novica, koliko smo zaposleni pri Pošti dobili regresa, češ, da je to preveč za podjetje v državni lasti!? Naj se raje pogleda železnice, Ljubljansko banko in podobne, ki delajo ogromno izgubo, imajo pa večje plače, večje ugodnosti, večji regres, boljše pogoje za delo itd.
Pošta je naredila ogromen dobiček, čepran NI monopolist, svoje delo in znanje prodaja na trgu, ki je zasičen s tem, zato na Poštah zelo spodbujajo prodajo raznega blaga, tudi sveče seveda in se s tem borijo za večji dobiček!
LB, železnice in ostale državne zgubarje financiramo davkoplačevalci, Pošti pa je ves dobiček pobrala država in ga zapravila za svoje potrebe, na srečo so nam dali nekaj malega nagrade za uspešnost! Aja, denar, ki ga je pobrala država, je bil namenjen nujni obnovi nekaterih pošt, predvsem, kar se varnosti tiče
frown-1.gif
in posodobitvi opreme, saj se je nujno treba razvijati, če nočeš zaostati v razvoju...

Car

POSTman
4. avg 2007
8.506
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Zakaj pa Pošta raznaša za ostale? Pa zakaj bi zaslužila manj, saj verjetno ne raznašate za ostale brezplačno
confused-1.gif
Hja, lahko se naredi primerjava naprimer s Telekomom. Tudi on je bil monopolist, kasneje pa je moral dati svoje omrežje na razpolago drugim, seveda za nižjo ceno. Manj bomo zaslužili, ker bomo za isto delo dobili manj plačano. Cena, ki jo je določila APEK, je pač nižja in na to Pošta nima vpliva. To pomeni, da se bo marsikatera firma, ki pošilja veliko količino pisem, raje odločila za cenejšega ponudnika. Ta bo seveda plačal Pošti za uporabo njenega omrežja, ceno določa APEK, razliko v ceni pa bo pobasal v žep! Kako bo to v resnici funkcioniralo, pa se bo videlo v kratkem!

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Hauc je revež, ima samo 9000€ bruto plače....kok mate pa pismonoše, tukaj v Lescah in Radovljici, nihče noče povedati točne cifre.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Ne nakladaj Car.
Koliko pa ste dobili regresa, če ni skrivnost?

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.781
6.171
113
blizu močvirne prestolnice
To je napisal reality, in ima tudi prav

Še enkrat monopol imajo na pisemskje pošiljek do 100g. Kaj to pomeni...... da vročujejo vsa priporočena pisma in pisma z povratnico. Kje je največ keša

Seveda z JU in sodišči............

Pr paketih pošta javka, kjer monopola ni.... to pa so družbe TNT, DHL, UPS ... Feedex.. in še manjše lokalne mestne službe...

Kr se tiče bančnih šalterjev kjer se na pošti izvajajo tudi bančne stroritve PBS banke.. gre za iste stavbe more veljati predpisi kot jih določa BS.......

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.152
113
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Tudi reklamni material so že nosili drugi in ga še nosijo, izgubili smo tudi že nekaj pomembnih, večjih strank, ampak zaenkrat se jih je večina že vrnila nazaj k Pošti... Zakaj že?
Vrnili so se zato, ker je Pošta ponudila dumpinške cene - nižje od dejanskih stroškov. Če malo pogledaš letna poročila, je imela Pošta pri dostavi reklamnega materiala izgubo, ki jo je pokrivala z drugimi storitvami.

Tudi pri poštnih storitvah bo Pošta prejela plačilo za opravljene storitve. Konkurenca bo tekmovala v dodatnih storitvah in ugodnostih, ki jih Pošta trenutno ne omogoča (naprimer prevzem pošiljk izven delovnega časa ali ob vikendih).

Car

POSTman
4. avg 2007
8.506
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Če ti oni nočejo povedat, ti tudi jaz tukaj na forumu ne bom govoril! Mogoče samo namig: kljub veliki nezaposlenosti je težko dobiti pismonošo... Razlog?
rolleyes-1.gif

Hauc naj ima toliko plače, kot si jo zasluži in stvar je trenutno taka, da si tako plačo zasluži! Tudi ko so ga hoteli menjati, je večina zaposlenih držala z njim, saj dobro vodi podjetje in zelo, zelo se bojim naslednjih državnih volitev, ko bo nova garnitura spet zamenjala vse, neuspešne in uspešne, direktorje....
Prepričan sem, še enkrat, PREPRIČAN SEM, da bo že v bližnji prihodnosti tudi Pošta zaplavala v nevarne vode, pa ne zaradi zaposlenih, prav tako ne zaradi našega trenutnega vodstva.....

Car

POSTman
4. avg 2007
8.506
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
MONOPOLA NI! Matr, eni ste res k.reteni, 5x sem vam že pojasnil, pa nič...
A si mogoče prebral, kaj sem zgoraj napisal?
Tam, kjer se izvajajo bančne storitve, to pa so vse poslovalnice Pošte, seveda veljajo predpisi, ki jih določa BS in se tudi izvajajo in kontrolirajo!
Koliko pa smo dobili regresa, pa je itak pisalo po vseh cajtengih...

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Po mojih informacijah je plača poštarja boljša kot plača navadnega policista (brez dodatkov).

Car

POSTman
4. avg 2007
8.506
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Cene so ostale iste oz. so se še zvišale, le kakovost je mnogo boljša! A nisi nikoli videl v blokih razmetane reklame po tleh, zložene na en kup ali pa, ko so štrlele iz nabiralnika? Ali pa, ne bom pozabil, po celi ulici reklama znanega trgovca v velikem formatu, razmetana po pločniku... Kmalu so se vrnili nazaj k Pošti!
In kje si ti videl izgubo pri dostavi reklam?
bonk.gif

Katere so dodatne storitve in ugodnosti,ki jih Pošta ne opravlja, konkurenca pa, mi lahko poveš?
sprasujem se.gif
Prevzem pošiljk izven delovnega časa? Kdo pa to sploh rabi, Pošta je odprta cel dan, pošiljko oddaš lahko do 18-19h zvečer in je naslednji dan bilo kje v Sloveniji dostavljena! Če pa že vztrajaš pri tem, Pošta ima pogodbo z večimi bencinskimi servisi, kjer lahko 24 ur na dan, tudi ob vikendih, oddajaš pošiljke, tudi pakete seveda!

Car

POSTman
4. avg 2007
8.506
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Izziv! Koliko je neto plača policista? Povej, pa povem tudi jaz!
@8888-tukaj pa se strinjam s tabo, res ga je nastavil J.J., ta vlada ga je poskušala skinuti za vsako ceno, pa jim na sreču ni uspelo, čeprav je že bil pripravljen Golubič...
bonk.gif