Poslušte zdaj val 202!

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Ob 8 in 15minut.
Prostoročno telefoniranje ni nič bolj varno kot telefoniranje z telefonom v roki!

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
A lahko poslušamo radio med vožnjo ali se je treba ustavit?
confused-1.gif

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Posluš radio pa boš slišal!
Pismo, jaz moram pa glih zdaj nekam it. Prekleta rampa. povejte kaj so rekli!

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ma dej en seri s tem. pogovarjanje s sopotniki je tudi nevarno. kaj šele poslušanje poročil, ki te vsaj v enem trenutku spravijo ob živce.

22. jul 2007
13.416
1.666
113
124
nič novega, najbolj da v avtomobile zakonsko predlagajo da je obvezna vgradnja motilcev tel. signala
bonk.gif
LPWWY

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jap...jaz sem skoraj edino kazen fasal tko, da sem energično debatiral s sopotnico in tako spregledal radar oz. manj vozil kot govoril. Je biu pa tud postavljen bolj za polnenje proračuna kot ne.
rolleyes-1.gif

PS. Stardec, to je že dolgo znano... problem telefoniranja ni fizična obremenitev, ampak mentalna, ko se zatopiš v pogovor in je treba pri nekaterih prav razmišlat. Problem prostoročnega je pa še večji zarad tega, ker niti telefona ni treba držat in ga skrivat prot kapsi ampak se lahko popolnoma zasanjaš v pogovor.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
Razmišljaš, ampak o vožnji... Tudi sredi pogovora z nekom razmišljaš, ampak o temi pogovora... ne kolesarski dirki po Franciji... ni bilo mišljeno provokativno...
smile-1.gif

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Ne seri ti!.
Pri poslušanju radia ti ni treba sodelovat. Poslušaš ga pasivno. Ob telefonarjenju pa si z možgani pri sogovorniku in pri problemu o katermmu z sogovorcem debatirata.
Če ti pa tud poslušanje radia dela težave pri koncentraciji, pa sploh nisi za volan. Tud pogovarjanje z sopotnikom ni isto kot telefonarjenje, saj sopotnik spremlja tvojo vožnjo in se z debato prilagaja tvoji vožnji. Un po telefonu ne vidi kje in kako ti v tistem trenutku voziš zato naklada z istim tempom in s svojim sporočilom naprej. Sopotnik pa vidi kaj ti delaš.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
PS. Stardec, to je že dolgo znano... problem telefoniranja ni fizična obremenitev, ampak mentalna, ko se zatopiš v pogovor in je treba pri nekaterih prav razmišlat. Problem prostoročnega je pa še večji zarad tega, ker niti telefona ni treba držat in ga skrivat prot kapsi ampak se lahko popolnoma zasanjaš v pogovor.
Imaš popolnoma prav!
Telefoniranje med vožnjo bi moralo biti z kakšno tehnično zadevo preprečeno. Pol pa beremo: iz neznanega razloga zapeljal na nasprotni pas itd...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Poslušaš ga pasivno.

Ja, če špila muzika ali pa reklame za koralni kalcij.
Če pa hočeš poslušati točno tole oddajo in si kaj zapomniti, pa poslušanje ni več pasivno

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vidim, da si profi voznik.

pri meni med vožnjo redko sopotniki spremljajo dogajanje. izjema je sovoznik, pa še ta spremlja površno.
poročila me bolj razpizdijo od telefona.
ko kliče baba, si nezbran bolj kot pri radiu.
ko vozim ne rzamišljam. vozim 'podzavestno', zavestno pa spremljam okolico.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne razmišljam več ne....ampak sem pa skoncentriran na vožnjo in to 99% časa, tudi ko mam sopotnika. Pa načeloma ne telefoniram med vožnjo, če pa že ali pa da intenzivno govorim s sopotnikom pa temu priredim vožnjo in konkretno povečam varnostno razdaljo.

Za tako povzročeno nesrečo, pa čeprav samo pleh se bi zelo sekiral, če pa pri tiščanju zložim avto v graben, bi pa vedel zakaj oz. zame upravičen razlog.
evil.gif

Se pravi...razmišljam res ne, ampak moj primarni cilj je pa vozit v takem trenutku in sem na to skoncentriran, ko tiščim, pa sklopim radio in švicam kot konj, toliko koncentracije je potrebno....vsaj zame.
smirk-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
to da švicaš ni koncentracija, to je strah, nezaupanje.

boš počasi spoznal.

velikokrat slišim, da se tiščat ne splača, ker si bolj zamtran pa lala..načeloma pri meni ne drži. že dolgo ne tiščim več, ampak zadnjič sem tiščal 13 ur. po 4 h spanja sem bil na nogah cel dan. pri tiščanju gre največ koncetracije v nič na iskanje policije.

sam večino telefonov opravim v avtu. brez bt in slušalk.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
Veliko stvari je motečih med samo vožnjo. Lahko je to telefoniranje, lahko je to iskanje kakšnih predmetov po torbici (ali za sedežem...), lahko je to otrok, ki hoče tvojo pozornost,... Nekateri se s temi problemi spopadejo lažje (in manj nevarno za sebe in okolico...) spet drugi imajo s tem več težav in so posledično bolj nevarni. Vprašanje je, kakšna bi bila lahko rešitev? Ne moreš kar vsega prepovedati, telefoniranja, vožnje manjših otrok v avtu, šminkanja, malice,... lahko se samo priporoči, kaj je nevarno početi oziroma je bolje, če se ne počne... in potem to postane stvar presoje posameznika... kako pa to zgleda, pa vidimo pri stardecih... kako presodijo, kdaj niso več za na cesto...

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Sem nekje bral, da je telefonarjenje med vožnjo enako nevarno kot bi imel 1,5 promila alkohola v krvi.
Koncentracija, (ne)zbranost in reakcija sta si v teh dveh kategorijah primerljivi.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
Primerljivo ravno ni, ko je enkrat kritična situacija, si kljub telefonu zelo hitro ''trezen'', v pijanosti pa ni rešitve. Si, kjer si...
Bolj zanimivo je, če se ti na zadnji klopi dere otrok, komuniciraš z njim, obračaš pogled nazaj, izgubljaš živce,... 2 promila v krvi?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ma tale tvoja predstava o tiščanju je pa tudi čist neki drucga kot zame.

Ti na avtocestah kar piči, sam to ni "tiščanje", ne vem kje razen na stezi bi lahko opravil več kot 1 rejli stage tiščanja cca. 20km.