Poškodba-križ

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Pri športanju sem ob nenadnem sunkovitem obratu v levo začutil zelo hudo bolečino v križu. Bolečina je po ohladitvi mišic drugi dan taka, da mi preprečuje skoraj vsakršno gibanje, vključujoč tudi hojo....
Popoldne bom obiskal zdravnika, kaj naj pričakujem od tega obiska, koliko naj bi trajala rehabilitacija...?

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ti bom kar iz prve roke odgovoril.

Se vnaprej oproščam zdravnkom, če bom kak (velik) detajl falil.
smile-1.gif

Ti kar pojdi k zdravniku (če le moreš). Najprej te bo vprašal, če čutiš bolečine tudi naprej v nogo. To je najpomembnejše. Poskusi se vzdignit na prste in nato na pete. Če čutiš v nogi kakršnekoli bolečine, ni dobro, ker imaš očitno vkleščen oz. oviran živec. Ne vem kako je s tem, mislim pa da greš takoj na operacijo. (?)

Verjetno je pa samo za trenutek del hrbtenice pritisnil na živec, mišice pa so ostale v krču. Predvidevam da pot do WC-ja traja par minut
tongue-1.gif

Če je zadnje, boš dobil pri zdravniku mogoče injekcijo ali pa samo protibolečinske tablete. Počivaj par dni, vsak dan bo bolje. Po 5-7 dneh boš pa spet v redu.

Najprej pa preveri doma to, če imaš bolečine tudi v nogi.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Nevem sicer kako močna je ta bolečina, zna bit da je že danes boljše, če ni bi bilo res najbolj pametno it najprej k zdravniku, da naredi diagnostiko. Mogoče bo ugotovil diskus hernijo ali lezijo diska. Če ni tako hudo greš pa do nekoga, ki ti bo to spravil nazaj na mesto. Zadeva ni nedolžna in zato si želiš takšnega, ki ve kaj dela. Jaz sem svoje športnike pošiljal k trem
DR. Rugole Zvonko http://www.datoteka.com/Sloven...ika-Radece.html
Matjaž Carka http://www.google.si/url?sa=t&...xu5-PSIZ0OToFmw
Igor Fedoruk http://www.ordinacija.net/members/www-fo.php?mg_fo_id=53&lang=slo

Ti fantje sigurno znajo uredit kakšne manjše zaplete. Dejstvo je da ti tableta ali injekcija ne bo povzročila, da se bo vretenc poravnav.
Ko urediš to moraš natrenirati stabilizatorje trupa. Tukaj ti pa najbolje lahko pomagam jaz.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
....
Če čutiš v nogi kakršnekoli bolečine, ni dobro, ker imaš očitno vkleščen oz. oviran živec. Ne vem kako je s tem, mislim pa da greš takoj na operacijo. (?)
....
na operacijo pa ne greš kar tako hitro. če ne moreš kontrolirati vode in blata potem je resno. do takrat pa ...
živec lahko vkleščijo tudi mišice. če pa je samo mišica, pa imaš srečo če tablete ali pa inekcija prime. traja pa lahko bolečina oz oteženo gibanje od 3 dni pa do nekaj mesecev....

B81

22. jul 2007
36.888
10.455
113
V Radečah in Rogaški Slatini je zdravnik, ki to popravi, ampak rabi sliko cele hrbtenice... (foter je komaj hodil, domov pa je avto vozil brez bolečin)
Piše se pa Rugole.

Javi, kaj bo rekel zdravnik.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.278
113
za šankom
odleži kakih 5 dni oziroma počivaj pa bo pvse ok.bolečine si lajšaj z anlagetiki.razni kiropraktiki in operacijami pa ni govora

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Kontrola čez en teden, napotnica za fizioterapijo. Kaj pa kakšne masaže, priporočate?

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.278
113
za šankom
brez masaž
ne-ne-1.gif

lahko poslabšaš stanje.fthp pa toliko kolikor gre-če ne gre, bo manj škode če počivaš.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Če ni kakšna resnejša okvara, boš največ naredil z rednimi vajami za gibčnost in krepitev hrbta. To mi je potrdil tudi ortoped. Pri meni je delovalo (zaenkrat).

Je pa mene takole stisnilo že dvakrat, manjše bolečine pa so se mi vmes pojavljale 1 leto pa pol ob vsaki malo večji obremenitvi trupa.

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Mene je takole stisnilo, ko sem dvigoval sinkota v nedeljo zjutraj. Me je praktično paraliziralo. Tut scat nisem mogel, tako me je bolelo...
Naslednji dan (nisem ravno ljubitelj dohtarjev) sem šel k zdravniku (komaj sem zlezel v avto, ker se res nisem mogel premikati) in dobil lepo injekcijo v rit, ter protibolečinske tablete. Injekcija je bila nekaj najlepšega. Ko čutiš, da začne bolečina popuščati... Težko opisati. Tablete sem pa vzel samo prvi in drugi dan, ostalo se mi je pa zdelo brezveze. Po 5 dneh sem lahko šel nazaj v službo, po 8 dneh pa spet šport (drugače kar precej športam za rekreativca).
Vem da naslednjič ko se mi to ponovi, šibam takoj na injekcijo, še preden se mi celotno območje povsem razboli.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Pa ne bi človek rajši delal kaj v smeri, da do tega sploh ne bi prišlo?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ne vem, trup da se ojača, saj ne more deca tako hudo vsekat, ko dviguje otroka? Drugo je, če bi dvigoval par 100kg.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.751
1.545
113
Emona / Carnium
Takšna zadeva se ti lahko zgodi ne glede na to ali karkoli dviguješ. Mogoče je vsakdonevna pravilna drža in gibanje mnogo bolj pomembno kot zgolj neskončna krepitev mišic. Ne vem, mogoče klanfe se*jem. Bo jaka6 povedal.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.278
113
za šankom
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ne vem, trup da se ojača, saj ne more deca tako hudo vsekat, ko dviguje otroka? Drugo je, če bi dvigoval par 100kg.

lej športniki so natrenirani v nulo.govorimo o profesionalcih pa ga med dvigom otroka ali pa žaklja krompirja ali ob brci žoge lahko zvije v hrbtu tako kot tebe.dovolj je le neustrezen gib

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Takšna zadeva se ti lahko zgodi ne glede na to ali karkoli dviguješ. Mogoče je vsakdonevna pravilna drža in gibanje mnogo bolj pomembno kot zgolj neskončna krepitev mišic. Ne vem, mogoče klanfe se*jem. Bo jaka6 povedal.

Tiste mišice ko razbremenijo pritisk na hrbtenico v ledvenem delu so mišice trupa pravijo jim tudi mišični steznik. Če se vse te mišice skrčijo, stisnejo vse te notranje organe in tako prevzamejo del pritiska zgornjega dela telesa. Podobno kot če bi stopil na žogo (napumpano). Spredaj so to trebušne mišice, zadaj hrbtne, zgoraj je diafragma , problem so pa tiste mišice spodaj - stabilizatorji trupa.
Tiste ponavadi redno zabušavajo s fitnes vadbo. Zakaj? Nekaj sem pisal o tem tukaj.
Na kratko
noben šport ne izvaja sede, tudi pri kolesu , kajaku in moto športnih je spodnji del aktiven. Pri večini fitnes vaj se sedi.
Pri nobenem športu ne delaš giba le v enem sklepu. Pri fitnes vajah je to pravilo
Pri vseh športih je najboj pomembno zagotoviti uravnotežen položaj za skok, zamah, udarc, zavoj, met itd... Pri večini fitnes vaj pa stabilnost zagotovi trenažer.
Rezultat tega pa so slabi stabilizatorji trupa. To je problem v vseh športih. tukaj je slika tenisača. http://www.theptproject.com/wp-content/uploads/2010/05/IMG_13654-300x292.jpg
Zelo pogost scenarij je namreč ta da zaradi slabih stabilizatorjev manj učinkovito štarta z mesta, zaradi tega prepozno pride na žogo in jo ne udarja spredaj ampak zadaj. Če hočeš pri tem udariti s silo se udarec prilagodi in se začne bičasto zaključevati. Ponavadi nasrka rama in sprednja kapsulo porine naprej. Vzrok za takšno okvaro je samo švoh stabilizacija.
Podobno je pri ostalih športih ali aktivnosti okol bajte. Predstavljajete si da je vaš zgorji del top (ali havbica), vendar ga zaradi slabiih stabilizatorejev postavite na čoln. Potencjala močnega topa tako ne moreš učinkovito strelat.
Težava pa je posebej izražena pri tekšnih nenadnih gibih ko pride do poškodbe.

Nekaj časa nazaj je obetalo da bo vse te težave reševal pilates, ki se ukvarja samo s tem. Ravno kolega piše diplomsko, kjer je iz raziskav iz pubmed-a našel cel kup kotra argumetnov, ki govori kontra.
Nekako tako: če bom veliko delal vaje iz pilatesa bom bolši v vajah iz pilatesa. Ne bo pa se to kaj dosti poznalo na stabilnosti trupa v okoliščinah v športu ali aktivnostih okol bajte. Vzorec aktivacije je namreč preveč neobičajen v prvem primeru.

Stabilizatorej krepimo v tistih primerih, ko se moramo aktivno ukvarjati s tem da obdržimo ravnotežje, le v teh primerih so te mišice stimulirane.

ko imaš te mišice močne se ne rabiš bat, da te bo kej v križu uščipnlo.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
A misliš, da je možno tudi pri krivi drži - kot na sliki tenisača - samo s pomočjo vaj za stabilizatorje "poravnati" telo?
Recimo imel sem posedeno vretence, ker sem kot otrok padel iz velike višine na rob stopnice in sem bil 15 let v taki drži, ne da bi vedel. Ko sem začel športat, pa me je začelo vse sekat v križu.
Potem so mi naravnali vretence, in sem začel delat stabilizacijske vaje(je bilo OK). Zdaj me spet malo seka, ampak sem razmišljal, če je možno samo s stabilizacijo to porihtat/zravnat?