Poškodba-križ

corsol

Guru
11. mar 2010
2.995
968
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Takšna zadeva se ti lahko zgodi ne glede na to ali karkoli dviguješ. Mogoče je vsakdonevna pravilna drža in gibanje mnogo bolj pomembno kot zgolj neskončna krepitev mišic. Ne vem, mogoče klanfe se*jem. Bo jaka6 povedal.

bi se strinjal, tudi jaz sem zadnje dni bolj slabo mobilen , ker me je usekalo.
ni bilo pri športu, ni bil sunkovit gib, nič nisem dvigoval.....samo "napačen" gib in je bilo narejno.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Škoda ker nisi inekcije vzel....bi bilo bolje, potem pa dobra športna masaža, pri kakšne dobrem športnem fizioterapevtu, znajo zadevo dobro poštimate, ker se te stvari večkrat dogajajo....sam sicer fitnesiram in moram kmalu ponovno na masažo, ker se že počutim celega zategnjenega, kljub dobremu ogrevanju...prav tako marsikoga ko je stisnilo v križu, je že dobra masaža pomagala...res pa da se na takšne zadeve ne hodi nekomu ki je lihkar tečaj naredil.

corsol

Guru
11. mar 2010
2.995
968
113
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:

Stabilizatorej krepimo v tistih primerih, ko se moramo aktivno ukvarjati s tem da obdržimo ravnotežje, le v teh primerih so te mišice stimulirane.

ko imaš te mišice močne se ne rabiš bat, da te bo kej v križu uščipnlo.

glede teh stabilizatorjev, ali so za to dovolj vaje, ki ti jih zdravnik, ....oz. ali ja kakšen tipičen šport , ki ti to krepi .

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
A misliš, da je možno tudi pri krivi drži - kot na sliki tenisača - samo s pomočjo vaj za stabilizatorje "poravnati" telo?
Recimo imel sem posedeno vretence, ker sem kot otrok padel iz velike višine na rob stopnice in sem bil 15 let v taki drži, ne da bi vedel. Ko sem začel športat, pa me je začelo vse sekat v križu.
Potem so mi naravnali vretence, in sem začel delat stabilizacijske vaje(je bilo OK). Zdaj me spet malo seka, ampak sem razmišljal, če je možno samo s stabilizacijo to porihtat/zravnat?

Z mišicami boš vse skupaj utrdil, mišice zagotovijo tonus. Vseeno pa ti mora vretenca nekdo poravnat. To ne gre samo.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:

Stabilizatorej krepimo v tistih primerih, ko se moramo aktivno ukvarjati s tem da obdržimo ravnotežje, le v teh primerih so te mišice stimulirane.

ko imaš te mišice močne se ne rabiš bat, da te bo kej v križu uščipnlo.

glede teh stabilizatorjev, ali so za to dovolj vaje, ki ti jih zdravnik, ....oz. ali ja kakšen tipičen šport , ki ti to krepi .

Jaz ne vem da bi kakšen zdravnik kazal vaje. Mogoče imajo kje kakšno polo pa gor ene par vaj, ampak to je na najmanjši skupni imenovalec - torej ne bo kaj prida. Dejansko vsi športi krepijo stabilizatorje trupa vendar če že imaš z njimi težave potem se lotiš rehabilitacije. Nivo, ki ga dosežeš pri športu je lahko hitro za slabe stablizatorje prevelik zalogaj in lahko se zgodi zdrs.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Škoda ker nisi inekcije vzel....bi bilo bolje, potem pa dobra športna masaža, pri kakšne dobrem športnem fizioterapevtu, znajo zadevo dobro poštimate, ker se te stvari večkrat dogajajo....sam sicer fitnesiram in moram kmalu ponovno na masažo, ker se že počutim celega zategnjenega, kljub dobremu ogrevanju...prav tako marsikoga ko je stisnilo v križu, je že dobra masaža pomagala...res pa da se na takšne zadeve ne hodi nekomu ki je lihkar tečaj naredil.

bolečina je znak da je nekaj narobe, tako kot lučka za olje na armaturki. Če dobiš inekcijo ni več bolečine, vzrok pa ostaja. To je tako kot če bi si lučko na armaturki ven odšraufu pol se pa naprej vozu, olja pa nebi dolil.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
467716-post_slo.gif

(sorry za spam-like sporočilo, ampak to enim dopovedujem tudi sam)

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Citat:
Uporabnik feler pravi:

bolečina je znak da je nekaj narobe, tako kot lučka za olje na armaturki. Če dobiš inekcijo ni več bolečine, vzrok pa ostaja. To je tako kot če bi si lučko na armaturki ven odšraufu pol se pa naprej vozu, olja pa nebi dolil.

Škoda, da nisi ti moj zdravnik, ker bom sedanjega itak zamenjal. Kaj naj po tvojem storim, če od zdravnika ne dobim drugega, kot tablete proti bolečinam. Slike iz rentgena so "kao" v redu, tako, da je to za njega znak, da mi nič ne manjka. Jaz pa brez tablet ne morem stopiti na nogo.

lp

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
V Radečah in Rogaški Slatini je zdravnik, ki to popravi, ampak rabi sliko cele hrbtenice... (foter je komaj hodil, domov pa je avto vozil brez bolečin)
Piše se pa Rugole.

Javi, kaj bo rekel zdravnik.
On je menda kiropraktik. Sicer sam nisem nikoli verjel v te "kostolomce" dokler nisem videl človeka, ki je bil že na invalidskem vozičku zaradi hrbtenice(bolečin), po obisku pri tem tipu pa danes tako veselo biciklira). Tako da poskusiti ni greh!!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Poskusit ni greh se lepo sliši ja, za kakšen prehlad, itd..ampak da bi mi nekdo ravnl hrbtenico ker pač...je kao dober...ne vem če bi upal tvegati, kaj če stanje še poslabša.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
vedno je odvisno kako te vseka
če je samo mišica - sicer svinjsko boli ampak ni hudega in čez čas mine. vzrok je lahko prehlad mišice, četudi se ti to zdi neumno. lahko je pretegnejna ali kako drugače poškodovana. pri tem pomaga ( ali pa tudi ne ) kak analgetik, da pa se to ne bi več ponovilo pa ojačitev teh mišic in preprečitev prehlada teh mišic ( ledveni pas ). fitnes ipd jajca tu ne pomagajo. obstajajo posebne vaje za to.
lahko ti mišica uklešči oz stisne živec. boli tako , da "lahko" naredi samo nekaj korakov pa moraš počivat. obstajo posebne vaje za raztegovanje mišic, da se sprosti živec
lahko tudi pride do kompresije živčnih korenin L5 ali S1. tudi za to obstajajo vaje
lahko pa se ti premakne vretence. tu si pa verjetno sam en moreš pomagati

B81

22. jul 2007
36.888
10.455
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Poskusit ni greh se lepo sliši ja, za kakšen prehlad, itd..ampak da bi mi nekdo ravnl hrbtenico ker pač...je kao dober...ne vem če bi upal tvegati, kaj če stanje še poslabša.

Nisem še zasledil, da bi v svoji karieri koga pohabil, zato pa zahteva sliko celotne hrbtenice in v kakšnem primeru niti ne bi delal, če bi bilo tveganje preveliko.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
pri bolečinah v križu ali vratu se ne priporoča nobena telovadba,morda le nežne vaje za sproščanje mišič,poleg tega je dobro jemati kak mišični relaksant,to je npr. apaurin 5mg,ki sprosti mišice ter vitamine B-complex,ki se dobijo v lekarni
Tablete za sprostitev mišič je zelo smiselno jemati,da krči popustijo

lp

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Tip ni neki "vrač" ali kakšen, ki se hodi po hišah prodajati. Tudi od mojga očeta je zahteval vse izvide iz KC, slike itd. Ko je vse pregledal, (no, če se iz tistega znajde, že mora imeti znanja) pač pove kaj piše in kaj bo /(poskusil) naredil. Ne bom ga hvalil ker ga osebo ne poznam, ne bom ga grajal, ker še nisem slišal, da bi koga spravil na voziček... ampak povem, da je očeta spravil na noge, čeprav je bil nekaj mesecev v KC. Zakaj ga takrat niso operirali ne vem, čeprav je bil že (medicinsko) pripravljen za rez. Šel je pač k temu tipu v Radeče... na berglah in to komaj.... po vsakem obisku je bilo boljše.
Je pa tud res, da je šel oče čisto bled k njemu, ker se je bal, da ga bo raztegoval, ko se on niti premakniti skoraj ni smel, zaradi bolečin. V glavnem.... bergel ne uporablja že več let.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
pri bolečinah v križu ali vratu se ne priporoča nobena telovadba,morda le nežne vaje za sproščanje mišič,poleg tega je dobro jemati kak mišični relaksant,to je npr. apaurin 5mg,ki sprosti mišice ter vitamine B-complex,ki se dobijo v lekarni
Tablete za sprostitev mišič je zelo smiselno jemati,da krči popustijo

lp
če se še premakniti ne moreš brez bolečin, so tud nežne vaje zelo hude vaje. Vitamin B-kompleks je za obnovo živčevja(neki takega). Sem ga moral jemati, zaradi drugih težav. Je pa skoraj navaden bombonček
tongue-1.gif

Se pa strinjam, da bi moral kakšne vaje pred težavami delati vsi mi. Ko enkrat vseka, je hudič

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Nisem še zasledil, da bi v svoji karieri koga pohabil, zato pa zahteva sliko celotne hrbtenice in v kakšnem primeru niti ne bi delal, če bi bilo tveganje preveliko.

Jaz sem bil pri Rugoletu zaradi enih poškodb in je gospod res obvlada. Če si iz tistega konca pač pojdi k Rugoletu. Poznam še enega podobnea iz Kopra in par iz Ljubljane.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Citat:
Uporabnik feler pravi:

Če dobiš inekcijo ne čutiš bolečine, lažje počivaš, ob vsakem premiku te ne vseka...v veliko primerih se zadeva uredi "sama", če pa vedno dražiš bolečino, vpliva tudi na tvojo psiho in si uničen še zaradi teh bolečin. Kdo pa pravi da ko dobiš inekcijo da greš maraton tečt. Sem že doživel primer ko je nekoga tako stisnilo v križu da je rešilec prišel, so mu dali inekcijo da so ga lahko sploh do doktorja spravli potem pa naprej urejali zadeve.
Npr. po prometni nesreči sem dobil za 2 tedna protibolečinskih tablet, da sem lahko zdržal, hodil na kontrole in normalno preživljal dneve v postelji, nato pa fizioterapija. Tko da nima to veze glede lučke od olja v avtu in da to pomeni da je neki narobe.....se gre za čisto drugo stvar v tem primeru....bi tvoj primer prišel v poštev če bi rekel da te stisne v križu in potem doma zobaš vse tablete kar jih je in čakaš da naj bi zginila bolečina...ne reče doktor da ti da inekcijo zato da bi se te rešil za en teden in da bi poslabšal zadevo.

Nazadnje urejeno:

corsol

Guru
11. mar 2010
2.995
968
113
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Citat:
Uporabnik feler pravi:

Če dobiš inekcijo ne čutiš bolečine, lažje počivaš, ob vsakem premiku te ne vseka...v veliko primerih se zadeva uredi "sama", če pa vedno dražiš bolečino, vpliva tudi na tvojo psiho in si uničen še zaradi teh bolečin. Kdo pa pravi da ko dobiš inekcijo da greš maraton tečt. Sem že doživel primer ko je nekoga tako stisnilo v križu da je rešilec prišel, so mu dali inekcijo da so ga lahko sploh do doktorja spravli potem pa naprej urejali zadeve.
Npr. po prometni nesreči sem dobil za 2 tedna protibolečinskih tablet, da sem lahko zdržal, hodil na kontrole in normalno preživljal dneve v postelji, nato pa fizioterapija. Tko da nima to veze glede lučke od olja v avtu in da to pomeni da je neki narobe.....se gre za čisto drugo stvar v tem primeru....bi tvoj primer prišel v poštev če bi rekel da te stisne v križu in potem doma zobaš vse tablete kar jih je in čakaš da naj bi zginila bolečina...ne reče doktor da ti da inekcijo zato da bi se te rešil za en teden in da bi poslabšal zadevo.

verejetno se vsi strinjamo, da protibolečinske tablete/inekcije niso rešitev , pač pa so zaradi tega, da človek lahko kolikor toliko normalno funkcionira(npr. da se lahko sam obleče, da greš lahko sam na WC, da lahko spiš ne da bi se zbudil zaradi bolečin...), dokler se pač samo od sebe ne poštima.

So pa za neponavljanje teh zadev potrebne druge stavri...pravilna drža, pravilno dvigovanje bremen,ojačitev mišic, .......pa še to verjetno ni 100% garancija, da bo te nekega dne ne "useka", material se z leti pač stara.