Poškodba-križ

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Narobe si razlagate protibolečinske . daje se jih zato, da se lahko potem malo razteguješ in gibaš, kar brez injekcije nebi mogel. Protibolečinska injekcija ni še nikoli nikogar pozdravila in ga tudi nebo
wink-1.gif

LP

Tojka

Pripravnik
4. okt 2011
176
6
18
Jaz ti priporočam da probaš masaže oz. terapije manulane medicine, meni so zelo pomagale. Terapija traja 20-30 minut, večino časa gre za ročno manipulacijo, torej gre za neke vrste posebno medicinsko mazažo, ki pa seveda to ni. Zdravnik, ki je po specializaciji ortoped ali nevrolog s posebnimi prijemi izvaja zdravljenje, npr. Vrne živec vkleščen v hrbtenici v prvotni položaj, razgibava sklepe, ki so »zakrneli« itd. Pri svoji terapiji pa si glede na težavo pomaga z različnimi pripomočki in napravami kot so na primer laser itd. Nič bat, ko greš enkrat skozi to terapijo, si ko nov
smile-1.gif

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
če te vseka, samo počivat, po možnosti, kot se da se gibaj..

vseka te lahko zaradi več stvari--težko delo(poklic ali kar tako sploh če nisi fit in če pretiravaš pri delu), če si športnik je tudi malo rizično, če pretiravaš. Če se pa nič ne gibaš(sedenje) torej samo občasna hoja in nič drugega, in če ne televodiš redno te pa itak vsekakor lahko vseka, samo da se skloniš. Pa če maš 20 ali pa 80 let.

table itd..za probat je, ampak raje ne. injekcija, meni ni pomagala, ker te itak špikne v rit, višje ne sme.

skratka samo gibanje in po pameti športanje. Če nič ne športaš, in sediš, si gotov, kar se tiče bolečin v križu, vratu, kolenu..vsaj na dolgi rok.

Nazadnje urejeno:

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Naj malo osvežim temo, imam novo vprašanje:
Kot rečeno, je do poškodbe prišlo med igranjem nogometa, ko sem ob sunkovitem gibu začutil hudo bolečino v križu. Ali se to kvalificira kot bolezen ali kot poškodba izven dela ali celo poškodba pri delu, ker je do tega prišlo med športnimi igrami podjetja, v katerem sem zaposlen?

slovenc1A

Zelenc'
12. avg 2012
2
0
1
križ oziroma hrbtenica - najboljša rešitev pri bolečinah v predelu križa ali hrbtenice je iziflex-valj za podporo ledvene hrbtenice...meni je pomagal ful, dobil sem ga na www.iziflex.si

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Citat:
Uporabnik slovenc1A pravi:
križ oziroma hrbtenica - najboljša rešitev pri bolečinah v predelu križa ali hrbtenice je iziflex-valj za podporo ledvene hrbtenice...meni je pomagal ful, dobil sem ga na www.iziflex.si
Maš kar lepo spletno stran......
evil.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
In s katerimi športi ali vajami se to najbolje uredi?

Mogoce je smotrno to temo malo obdelat, ker je zelo razsirjena in polna misinterpretacij. 90% bolnikov zivi v totalni zmoti, ceprav smo doba interneta kjer se vsi radi igrajo zdravnike ko vpisujejo zeljene pojme v google.

Akutni lumbago, bolecina v krizu, ali kar po domace "vsekanje v krizu" je zelo pogost pojav. Navedel bom nekaj dejstev po katerih se je dobro ravnati.

1. Vsi ljudje dejansko podcenjujejo svojo hrbtenico. Ne zavedajo se da je to Jambor nasega telesa in hkrati vsakodnevno konkretno izpostavljen organski sistem - ki po mnenju bolnikov enostavno prenese vse.

2. Bolecina v krizu ne pride cez noc, razen v primerih ko se stvar eksponentno obremeni. Ponavadi hrbtenico ljudje maltretirajo dalj casa, dokler se ne vda v obliki bolecin, takrat pa vrag vzame salo.

3. Dobro je razumeti vsaj bazo tezave. Gre se za sinhronijo treh stvari. Hrbtenice (vretenca in diskusi), hrbtenjace in njenih mnogih vej in paravertebralne muskulature (kot tukaj pisejo) stabilzatorji. Vse to skupaj igra podobno vlogo kot jambor in njegovi spanerji, zraven pa jadra kot opravitelj funkcije. Ko zaradi obremenitve pricne hrbtenica (beri jambor) padati - tj. se sesedati, jo misice zelijo z napenjanjem drzati v ravnini, ki zasciti zivcne izhode pred kompresijo. Bolj kot se hrbtenica seseda, bolj misice vlecejo "narazen" (vendar neuspesno), zraven pa se komprimirajo medvretencni prostori. Da bi nas kriz bolel so dovolj milimetri! Ni potrebno da je hrbtenica na meji operabilnosti. Bolecina refleksno povecuje napenjanje misic in pacient preide v zacaran krog. Kot jaz temu praivm - uzivanje v bolecinah.

lower-back-pain.jpg

4. Ravno zaradi napenjanja muskulature je pomembno da bolnik prejme protibolecinsko terapijo, vcasih pa tudi pomirjevalo - nizke doze apaurina in podobno, da se sprozi direktna miorelaksacija.

5. 90% bolnikov zivi v zmoti, da bo bolecino pozdravilo rengensko slikanje, MR, CT in nevem se kaj. V 80% slikanje sploh ni potrebno.

6. Prevenca in zdravljenje sta zelo enostavna, v kolikor ne gre za radikulopatijo (torej konkretno utesnitev medvretecnega prostora in posledicni pritisk na zivec). 7-14 dni pocitka in lajsanja bolecin. Govorimo o sporadicnih napadih sicer zdravih ljudi brez znanih konkretno degenerativnih sprememb. Ampak ljudem je tezko dopovedat, da je stvar v osnovi enostavna, saj so navajeni da je njihovo telo avto, ki ce pac poci guma jo zamenjas na servisu in gres naprej ze 200 km/h.

7. Preventiva: od vekomaj najboljsa - plavanje. Enostavno, koristno in ucinkovito. Brez potreb po posebnih fitnes tretmanih, dragih napravah in vse kar sodi zdraven. Seveda pa je tukaj primerno obremenjevanje hrbtenice. Dvigovanje stvari iz "pocepa" itd itd.

lifting.jpg

Skratka stvar je enostavna za razumet, zdravit in preprecit, samo na realna tla se je potrebno spustiti.

slovenc1A

Zelenc'
12. avg 2012
2
0
1
žabar, ni moja, je pa od gospoda, ki je postal moj dober prijatelj...spoznala sva se v čakalnici, ko sem čakal na ortopeda je videl moj obraz poln bolečin, da ne omenjam drže...končalo se je tako, da mi je na svoje stroške poslal na naslov, svoj izdelek iziflex...verjamem, da je prav, da tudi drugi izvedo, da si lahko pomagajo tudi s čim drugim kot tabletami in dragimi obiski pri raznih zdravilcih ipd.
se pa strinjam, da ima lepo in zanimivo int. stran, ne rabiš biti nevoščljiv
priden.gif

p.s. sicer se je meni isto zgodilo na fuzbalu na sindikalnih igrah, predlagam da prebereš pogodbo o zaposlitvi ali pa preveriš pri kakšnem višjem sindikalistu, pri meni ni šlo skozi, ker naše igre organizira sindikat in smo vsi prostovoljno tam...zastopaš svojo firmo in če se ti kaj zgodi, dobiš samo 80 ali 70 ali koliko % že pač je od plače...

Nazadnje urejeno:

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
KSZ

Katere pa so konkretno take vaje za stabilizacijo trupa, ki naj bi najbolj pomagale preprečevati razne bolečine v križu?
Ima kdo kakšen dober link? Verjetno za take vaje ne rabiš ravno osebnega trenerja? Ali pač?

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Zivjo, dej napisi prosim še kaj o tem kiropraktiku iz Kopra, pa kak kontakt. Tnx.

EDIT: Mislim, da gre za Stojana in Žusterne.

Nazadnje urejeno: