Ok da se jaz nekaj vprašam.
Imam firmo kupujem opremo pri raznih podjetjih ki se s tem ukvarjajo
Primer. Kupim Geberit kotliček za WC ki je v embalaži in ga vgradimo pri stranki.
A sedaj moram jaz poročat o tej embalaži ali trgovec ki mi je to prodal?
Kolikor je meni poznano, ne rabiš o tem nič poročati. Govorimo o poročanju prav na ARSO ali FURS.
Namreč najprej je pomembno od kje ta kotliček kupiš.
Izven Slovenije - moraš poročati u uvoženi embalaži, katero si spravil na slovenski trg, ker bo ta embalaža nekoč postala odpadna in bo teoretično ostala na slovenskih tleh na breme nekoga, ki jo bo moral uničiti/predelati.
V Sloveniji - o sami embalaži ne rabiš poročati, ker je že bila na slovenskem tržišču, moraš pa voditi lastno evidenco o tej embalaži, ko ta postane odpad.
Tukaj je potrebno ločiti, saj gre za dve različni zadevi.
Embalaži, ki je prvič dana na naš trg in za katero teoretično ne moreš vedeti kaj se bo z njo zgodilo, ko si kotliček prodal in bo nekoč postala odpad. Druga zadeva je pa odpad, ki nastane pri tvoji dejavnosti in o kateremu je potrebno voditi evidenco, v ta odpad pa spada tudi embalaža (katero si pridobil od slovenskih in tujih dobaviteljev).
Konkretno moj primer:
Iz članic EU na letni ravni uvozim za xx,x kg embalaže iz kartona, papirja, LDPE in stiroporja. O tem poročam na ARSO v razdelku o odpadni embalaži.
V moji dejavnosti na letni ravni nastane za xxxx kg odpada iz kartona, papirja, LDPE, stiroporja, stekla, PP, kovin, EPDM, NBR ipd.
O tem odpadu pa vodim samo evidenco, poročila ne rabim oddajati, ker sem samozaposlen, ne presegam kvote 10 ton odpada in pri delu ne ostajajo nevarne snovi - glej spodaj.
Namreč pri odpadu je potrebno poročati na ARSO v primeru, če gre za presežek 10 ton odpada na letni ravni,
če je pri odpadu bilo vsaj 5 kg nevarne snovi (topila, raznorazne barve, olja ipd.) in v primeru, ko je v podjetju zaposlenih nad 10 oseb.
V mojem primeru imam na letni ravni za cca.1,5 kg odpada kateri je meni osebno sumljiv in ga dajem uničiti k lokalnem podjetju, ki skrbi za odpadke.
Sem bil že trdno prepričan, da bom o tem odpadu moral poročati, ker ne gre za povsem nedolžno reč, ampak, ker mi podjetje na evidenčne liste napiše, da gre za mešane odpadke iz kovine in drugih zmesi, mi o tem ni potrebno poročati na ARSO. Moram pa te evidenčne liste hraniti za lastno evidenco.
Še ena skrivnost je pri oddaji poročil bodisi za embalažo, bodisi za odpad.
Ne začenjajte in ne končujte koledarskega leta z 0,0 kg embalaže, ker zopet, na ARSO ''vedo'', da to ni možno in, da smo zagotovo del embalaže ali odpada prenesli iz prejšnjega leta oziroma se ob koncu leta nismo vsega znebili.