Pomoč pri nakupu fotoaparata

Lorus

Pripravnik
3. sep 2007
410
0
16
ljubljana
Se strinjam ...

Vendar je tudi veliko odvisno kako zadevo aparat nardi ...

Tu so vse slike z avtomatiko, ker ostalih funkcij še ne obvladam ...

Bom dal zraven še exof ko ga najdem ...

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
bom premislil, bom šu pa sprobat unga caonona z 50 kratnim zumom. Če je odziven pri autofokusu tudi pri slabši svetlobi, je to to kar rabim.

Lorus

Pripravnik
3. sep 2007
410
0
16
ljubljana
Če si iz Lj stopi do Foto Beseničar in tam poiskusi kako deluje.

S seboj vzemi SD kartico pa si slike vzameš domov in pregledaš ...

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.511
843
113
Če kdo kdaj vpraša, kateri avto naj kupi, je BMW vedno dober odgovor. Tudi če objekivno obstajajo boljši in/ali cenejši for the task, je v garaži še vedno BMW in ta po nobenem kriteriju ni slab avto.

Analogno (he he) velja, da je DSLR vedno dober odgovor. Ne glede na to, da se 71 letnik verjetno ne bo spuščal v digital postprocessing (celo če je do sedaj sam razvijal filme, kar sicer dvomim) in bo zato verjetno vedno uporabil JPEG output. Po možnosti s kit objektivom. Ki ni slab, ni pa presežek.

ISO nekje v menujih? Do sedaj ga je imel zapisanega na kaseti od filma, pa je pregural 71 let.

Manual fokus na tipke? Priznam, daleč od ring feelinga. Ampak ali bo res fokusiral na manual? Ne verjamem. Poleg tega, če kupi manj od m4/3, bo tako ali tako vse ostro. Za primere, ko potrebuje hitro slikanje (street photo) in noče čakati na AF ali celo MF, pa je stvar 100% uporabna (preset).

V desetletjih slikanja se je nalezel dveh objektivov. Pa to verjetno v času, ko zoomov ni bilo ravno veliko za ravno spodoben denar. Menjavanje objektivov torej ne bo dealbreaker.

Moj glas gre torej kakemu predstavniku t.i "bridge" kategorije (mislim, da jih na e-Fotografiji tako kličejo v poskusu, da bi lahko še naprej uporabljali besedo kompakt kot posmehljivko), Panny FZ-200 (ali FZ-62), zgoraj omenjeni Canon, poglej pa še za Sony HX200 - ker so roko na srce vsi ti fotoaparati fit to the task, imajo pa vsak svoje bonbončke. Sony ima npr sweeping panoramo in če je oče hribolazec, bo to cenil. Še bolj bo cenil, da lahko fotoaparat dejansko nosi s seboj in ima v nahrbtniku prostor za Jägermeistra. pa da bodo slike ven prišle uporabne. Pa za razliko od zelo dobrih fotoaparatov ranga Canon S100/S110, Sony RX-100, Panny LX7 bo te superzoome lahko zagrabil. (Zato pravi moški cenijo baročne ženske - or so they say.) Ti boš cenil tisti prostor, kjer bi sicer bila luknja v denarnici.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Se sicer strinjam, samo ne zadosti pogojem, ki jih je podal avtor.

Oce bi sam upravljal z aparatom. Nisem pogledal koliko lahko upravljas pri omenjenih. Mogoce tu zadosti. Ampak da sam upravljas ni dovolj, da so nastavitve nekje v menujih.
Noce majhnega. Ocitno velikost ni problem. Sicer je DSLR res tezji od SLR, tako da mogoce mu je lahko pretezek.
2 objektiva res ni veliko ampak ce sta ostra, sta zlata vredna.

Postprocesing: baje s tehnologijo nima tezav. Tudi iz videa je potegnil slike, ki jih je dal nato razviti. Mogoce se mu pa tudi postprocesing dopade. Saj ni nek baubau vsaj v osnovi. Zna bit pa mocno orozje in lahko da si bo vzel cas, porezal sliko, nastavil barve,...

Je pa res, da mogoce pri 500e ni svoh pogledat kam drugam. In se vedno ne vemo kake objektive ima. Mogoce so low end, mogoce ultrazoom. Potem ne bi smeli imeti teze pri odlocanju.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Aha. Yashica 35 electro, rangefinder, ena najboljših v tej klasi.
Lastnik je lahko z njo fotografiral karkoli in skoraj se mu ni bilo potrebno obremenjevati z nastavitvami.
Zato je vprašanje, koliko si nastavljanja parametrov oče sploh želi.
To pomeni, da je po mojem mnenju predlog aparatov, ki jih je zapisal 'jekleni' dobro izhodišče za razmislek.
Dodal bi še Nikon-a P510

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.511
843
113
Ponavljam: za nasvet sprašuješ ljudi, ki živijo, sanjajo in ščijjejo DSLR. Večina jih sploh ne ve, da so že pred pojavom t.i EVIL (PEN, NEX, ...) aparatov delali nezrcalne z izmenljivimi objektivi. Potem pa, ko boš (ampak res, ko že boš) kupil nek, kaj vem, D3100, bodo svetovali naprej, body je ok, ampak objektiv pa ne, dokupi vsaj še tega, pa onega za portret, pa tistega za safari, pa še tale je must have za formulo 1... pa tri različne bliskavice in še električni voziček za golf za tovorjenje vsega tega naokoli. Neverending list. Neverending story.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
nekako sem najbolj nagledal tega nikon-p510 in pa canon sx-50 hs drugače pa tudi panasonic fz-200 dobro izgleda.

Kaj pravite na Nikon? A je pametno vzet tudi dodatno baterijo?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Vsekakor je dodatna baterija pri P510 zelo koristna zadeva.
Poleg tega predlagam še nekoliko večjo kartico, ko bo enkrat oče 'odkril' video možnosti bo prostora in energije v bateriji hitro zmanjkovalo.
Ta aparat sem predlagal, ker ga ima prijatelj in ko sem letos gledal njegove posnetke, sem bil milo rečeno presenečen.
Ni zastonj ocenjen kakor zmagovalec v svoji kategoriji.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
A tebi kdo kaj plača, ker tako hvališ tega nikona
confused-1.gif

Nikon sploh ni tako dobro ocenjen, ni slab, ni pa najboljši.
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-coolpix-p510/6

Za primerjavo recimo:
http://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-fz200/13

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
A tebi kdo kaj plača, ker tako hvališ tega nikona
confused-1.gif
Ja, saj je verjetno res videti tako. Razlog je v tem, da je to edini UZ novejše generacije, ki sem ga imel priložnost malo bolj spoznati in videti kaj zmore. Pred tem sem 'moral' svetovati prijatelju za kaj naj se odloči in sem o tem Nikonu prebral vse, kar sem našel na spletu.
Ker sem ob tem ugotavljal, da ga povsod precej hvalijo (na Snapsort je celo rangiran na prvo mesto med 35 UZ aparati), sem ga priporočil.
In kakor že zapisano, očitno ne zastonj, ker so bile prve povratne informacije prijatelja polne navdušenja. Ki se je potem malo še 'prijelo' tudi mene, ko sem videl kaj je v nekaj mesecih pofotografiral in nasnemal. Priznam, da sem se v nekem trenutku vprašal, zakaj prenašam naokrog opremo za nekaj tisoč € ...čeprav mi je odgovor jasen.

Torej: seveda ni najboljši, kljub prvemu mestu v nekaterih testih, vendar ga lahko priporočim, ker sem se prepričal, da moj nasvet ne bo 'kr neki' In ne nazadnje - omenjeni Panasonic je skoraj enkrat dražji, torej je prav da se je na Dpreview odrezal bolje.

LP

Nazadnje urejeno:

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Tudi FZ150 je bil boljše ocenjen, ki je pa cenovno enak Nikonu, pa še kakšen se najde.

Največji problem Nikona je kvaliteta fotk v slabih pogojih. V dobrih pa itak vsi delajo dobre fotke. In tukaj je boljši marsikateri aparat.
Sam imam Nikon DSLR, pa vseeno priznam, da so Nikon digitalci slabi. Se popravlja kvaliteta v zadnjem času, ampak še vedno ni to to.