Pomoč pri nakupu fotoaparata

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Pozdravljeni

Odločam se za nakup fotoaparata ampak ne vem katerega. Nakupujem za očeta za rojstni dan, ki je do sedaj imel tistega navadnega na film ampak je vedno večji problem nabavit filme...in zdaj je izrazil željo, da bi enega digitalnega. Sicer ima 71 let ampak mu današnja tehnika ne dela težav.
Zdaj je zadava taka...imam 500eurov namenjenih za nakup....sem pa ravno danes videl enega nikona d3100. Zanima ne nekaj v tej smeri....je pa lahko tudi druga firma...nekaj ki ima obvezno kukalo in da je širokokotno da se lahko slika v majhnih prostorih in pa da ima velik zum.

Prosim za predloge...mnenja zakaj nekaj ja in zakaj ne ,kje so lahko težave ,kar koli. Imam pa čas do 6.2.

Jaz nimam glih pojma o fotografiranju in fotoaparatih pa zato prosim tudi za bolj kmečko razlago.

Lepo se zahvaljujem v naprej za vaše odgovore.

ant

Pripravnik
Ja kater aparat ima sedaj, manualne objektive lahko namreč s pomočjo adapterjev uporablja tudi na DSLR.

Če ima pentaxa bo objektive verjetno lahko uporabljal na novejših pentaxih brez adapterja, sicer pa adapterji stanejo okoli 10€ na ebayu.

Sicer sta najbolj primerni znamki za te stare objektive canon in pentax, pri nikonu potrebuješ namreč adapter z lečo, ki pa poslabša kvaliteto objektivov.

LP

Tahudfirbc

Pripravnik
3. maj 2010
304
0
16
Za mizo
Kaj pa če mu bi kupil enega od sedanjih megazoom-ov, preprostejši za uporabo, pri tej starosti pa tudi menjanje objektivov ni preprosto.
Recimo CANON Powershot SX50HS

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Ima mislim da 2 dodatna objektiva pa neke filtre....ampak mislim da bo shranil vse skupaj kot spomin.
Ste mi pa dali zdaj malo mislit :) sicer nisem doma ampak bom slikal ta njegov fotoaparat pa pokažem kaj ima.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Filme se da dobiti vsaj preko interneta. Pri teh letih iti na digitalca, zna biti kar razocaranje. Saj ne da so digitalci slabi. Imajo veliko prednosti in so bolj prakticni.
Odvisno sicer kaj fotografira. Kake panorame so na analognem boljse zaradi dinamicnega razpona in tudi barve ob pravem filmu so
zmaga.gif

So problem samo filmi (ki se jih sicer se vedno dobi brez vecjih tezav) ali se je tudi aparat pokvaril? Ce je prvo, bi mu mogoce kupil kako lepo zalogo filmov, za zraven pa kakega zepnega digitalca. Rabljene analogne se da dobiti za dosti malo denarja.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Ne ne...ni tako zahteven fotograf :)
Analogni mu dela brez težav. Kot pravim .je izrazil željo po digitalcu...zdaj se igra z gsmom Samsung ace pa dela s tistim kake slikice ko nima filma...je pa poskusil mojega panasonika tz7. Vem pa da bi on raje kaj večjega kot žepnega in zato bi mu tudi kupil kaj takega da lahko tudi sam upravlja.
Res mu ni problem tehnika..je pred kratkim dal posnet iz kamere filme 8mm na dvd...potem pa je na,pc—ju ugotovil da lahko iz filma naredi tudi kakšno sliko...in jih je...sem jih že dal razvit.
Ponavadi slika bolj kratke razdalje..recimo do 20metrov...je pa rekel da bi mu prav prišel tudi kak močen zoom.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Ja potem pa najbolje, da ugotovis kaj ima sedaj, ker objektivi niso kompatibilni med sabo in bi bil verjetno najboljsi aparat, kjer bi lahko uporabil objektive, ki jih ima.

Ali pa kot so predlagali ze prej. Kakega od ultra zoomov. Samo tam si navadno omejen z rocnimi nastavitvami. Sicer se da marsikaj nastaviti ampak je do nastavitev tezje priti kot na pravem DSLRju.

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Glede na to da ima kot kaze SLR bo verjetno karkoli bo dobil drugega razocaranje. Definitivno preglej kaj ima sedaj, morda bo res lahko uporabljal obstojece objektive, ce ne drugace pa bo ista znamka fotoaparata vsaj funkcijsko oz. ergonomsko sorodna njegovemu trenutnemu aparatu, kar je po mojem mnenju velik plus!

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Anzee pravi:
Glede na to da ima kot kaze DSLR bo verjetno karkoli bo dobil drugega razocaranje.!
confused-1.gif

Sicer pa - počakajmo, da avtor pove, kakšen je ta aparat na film z dodatnimi lečami in filtrom. Sploh ni nujno, da gre res za SLR, lahko da je kakšen Zenit, lahko da so predleče, lahko da...

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik Anzee pravi:
Glede na to da ima kot kaze DSLR bo verjetno karkoli bo dobil drugega razocaranje.!
confused-1.gif

Sicer pa - počakajmo, da avtor pove, kakšen je ta aparat na film z dodatnimi lečami in filtrom. Sploh ni nujno, da gre res za SLR, lahko da je kakšen Zenit, lahko da so predleče, lahko da...

Eh ja, "D" se mi je ponesreci iz navade prikradel zraven
jezen.gif
mislil sem seveda SLR oz. nekaj v tem stilu..

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.966
331
83
tam ko se terc po tori rola
Izgleda, da ima gospod kar nekaj izkušenj s fotoaparati stare šole. Ne me napak razumeti, ampak jaz bi nekako prej svetoval kompakta, ne DSLR. Verjamem, da je DSLR zakon za enkratne slike delat. No, vem. Kompakta z 20-30X zoomom dobiš za 200-300 evrov super.
Še v časih starih fotoaparatov, je oče bil fotograf v firmi, neki superduper Nikon je imel zadolžen. Jaz pa en trotlziher plastični fotkič za par sto tolarjev. Sem nosil razvijati fotografije preko enega profi fotografa. Smo se sčasom bolj spoznali in je malo gledal fotografije, pa me ob priliki povpraša, kakšen fotoaparat pa imam. Ni mi verjel, he-he... Ne vem, malo občutka je že treba imeti, kam se postaviti.. Sedaj imam Olympusa za 200 evrov, zadovoljen. Mogoče je naslednji korak Sony. Sem prej imel dva Sonyja..

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Citat:
Vem pa da bi on raje kaj večjega kot žepnega in zato bi mu tudi kupil kaj takega da lahko tudi sam upravlja.

Bi raje vecnega in sam upravljal. Obemu temu kompakti ne zadostijo ravno. Mnoge ze lahko sam upravljas kar precej, samo je nerodno. Zoom na switchu? Rocni fokus prav tako? ISO skrit nekje v menujih? Mogoce je kak kompakt, ki ima to kaj bolje postimano. Ne vem. Jih ze dolgo ne uporabljam vec, so pa bili nekaj let nazaj veliko za DSLR na tem podrocju.

Lorus

Pripravnik
3. sep 2007
410
0
16
ljubljana
Moj glas gre Canon SX50 HS

Cena če je akcija pri Big Bang-u -10% je 450€

12 mega pikslov
50x optični zoom
Odličen stabilizator
Dobri efekti

Kar je meni pomembno: hiter sprožilec ... Slika ko se odločiš slikat kot kak SLR oz. DSLR

igi

Guru
13. okt 2007
5.577
1.170
113
Celje
Citat:
Uporabnik Lorus pravi:
Moj glas gre Canon SX50 HS

Cena če je akcija pri Big Bang-u -10% je 450€

12 mega pikslov
50x optični zoom
Odličen stabilizator
Dobri efekti

Kar je meni pomembno: hiter sprožilec ... Slika ko se odločiš slikat kot kak SLR oz. DSLR

Kakšne fotke naredi tale SX v ne najboljših svetlobnih pogojih? Že pol leta se odločam kaj kupiti namesto ixusa hs300, pa vedno na koncu pridem do zaključka da bo za notranje posnetke se vedno najbolje vzeti dslr.

Lorus

Pripravnik
3. sep 2007
410
0
16
ljubljana
Presenetljivo dobre

Če ga primerjam z Nikon D60 ima brez fleša boljše ...

Znotraj male cerkve slikano brez fleša

Detajl znotraj iste vitrine brez fleša:

Nočna slika max zoom:

Letalo ne ravno visoko:

Letalo na svoji letalni višini:

Poleg tega imaš brez menujev kontrolo nad flešem in če potrebuješ lahko nanj daš pravi fleš.

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Se lih ne spoznam, meni je bistveno da v malo slabših pogojih hitro fokusira, ker moj olympus je počasen ko satan. Mogoče za 100Eur več kaj priporočaš.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Brez exifa in pri takem majhnem formatu je tezko oceniti kako dober je. V cerkvah se da slikat ze na iso 800 mogoce celo 400. Pomanjsano na tako sliko bi moral pri vecini aparatov zgledat spodobno.