Pomivalni stroj ne pomiva

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Prišel je večer, stroj se je napolnil...

Prvi poskus: ne dela
Drugi poskus: ne dela
Tretji poskus - odprem vrata na začetku (da zmedem nasprotnika): ne dela
Nalijem še "sijaj" (ja, stanje obupa; samo še numerologija ostane)
Četrti poskus: odprem vrata po 1/2 minute (to pomeni na sredini): ne dela
Peti poskus: odprem vrata na 1/3 (po cca 20 sekundah), sedaj dela. Kaj bo ob izpiranju bomo videli ju3.

Zdi se, da bo vseeno potreno stroj premakniti in začeti praskati po njem. Ah ja...

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Tiste vrtavke, ki špricajo vodo vzameš ven in pregledaš, če je kamen bo zelo očitno, sem naletel na stroj z vsaj 60% zaprtimi iztoki , potem malo solne ali močan kis za vlaganje naredi čudež in to raztopi malo pihneš vodo čez spustiš in vidiš, kje si.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Jekleni probaj še z tipkami resetirati ......... sicer bi jaz vrata razdrl in pogledal stanje elektronike so kake sledi vlage korozije, če da vse očisti popravi polakiraj vezja ....... morda.........

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik borelij pravi:
Kolko imaš star stroj? Naš Bosch po 8 letih ni več potegnil vode zaradi vodnega kamna, ki se je nabral v labirintu. Potrebno čiščenje s kislino, 45 EUR 1 ura servisa.
Vodo iz podna moraš odstranit ročno, nagneš in daš veliko brisačo spodaj...

A ni lažje z gobo ''prečrpat'' vodo v vedro?

gali

Pripravnik
17. sep 2007
128
10
18
Najprej preveri stikalo vrat, ker odpiranje in zapiranje stroja občasno vzpostavi delovanje.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
To (s stikali vrat) dvomim. ker tisto minuto, ko razmišlja, je aktiven - brunda, lučka sveti... samo voda ne gre nikamor.
Jaz se bolj nagibam k "razlagi", da če odprem v pravem trenutku, sprožim nek failback mehanizem, ki še 1x začne s črpanjem vode. Nima pa ta razlaga nobene strokovne podlage.

gali

Pripravnik
17. sep 2007
128
10
18
Potem pa se ti zelo verjetno zatika dovodni ventil za vodo, ali pa aquastop.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.735
6.630
113
Bom še jaz ukradel temo. Imam electroluxov pomivalec, ki ga isto serje pri dotoku vode. Začne črpat, potem pa po minuti izklopi z neko splošno "napako na dovodu vode". Zadevo sem odprl in pogledal, če je kaj zamašeno. Tisti "labirint" ima nekaj kamna, ampak izgleda pretočno. Na dovodnih ceveh vse čisto. Vsaj nekaj (če ne dovolj) vode v stroj pride, ker se mi nabere na dnu. Preden je do konca odpovedal je en čas zelo dolgo točil vodo preden je začel prat. Tudi, ko je že crknil, je vmes parkat zalaufal in dokončal pranje.

Pred časom sem imel obraten problem, ko je v stroj prišlo preveč vode in ga je aquastop ustavil. Spucal sem presostat in potem je bilo ok. Glede na to, da vsaj nekaj vode v stroj pride, ne verjamem da je ventil ali aquastop?

Aja, če za štos v labirint z vrha nalijem kis, bom povzročil kakšno škodo?
sprasujem se.gif

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.782
221
63
Citat:
Uporabnik hermann pravi:

sprasujem se.gif

naceloma ne. imas na youtube kako en serviser puca labirint z matico ki jo z zunanje strani z magnetom fura po kanalih. pa uporablja citronsko kislino in ne kis.

kis sem jaz raje zlil pred pranjem v pomivalni stroj....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
Bom še jaz ukradel temo. Imam electroluxov pomivalec, ki ga isto serje pri dotoku vode. Začne črpat, potem pa po minuti izklopi z neko splošno "napako na dovodu vode". Zadevo sem odprl in pogledal, če je kaj zamašeno. Tisti "labirint" ima nekaj kamna, ampak izgleda pretočno. Na dovodnih ceveh vse čisto. Vsaj nekaj (če ne dovolj) vode v stroj pride, ker se mi nabere na dnu. Preden je do konca odpovedal je en čas zelo dolgo točil vodo preden je začel prat. Tudi, ko je že crknil, je vmes parkat zalaufal in dokončal pranje.

Pred časom sem imel obraten problem, ko je v stroj prišlo preveč vode in ga je aquastop ustavil. Spucal sem presostat in potem je bilo ok. Glede na to, da vsaj nekaj vode v stroj pride, ne verjamem da je ventil ali aquastop?

sprasujem se.gif

Pri nas je tako delal ko se je zabasala mrežica na pipici ki dovaja vodo v pomivalca (najnižja pipa v hiši -> ful svinjarije). Seveda noben ni sploh vedel da tista pipica vsebuje mrežico!
evil.gif

Tako da če javi stroj napako v dodotoku vode potem se najprej preveri najbolj očitno ... ali je dotok vode ustrezen ali skozi dotok samo malce "curlja"!
grin1.gif

hermann

Guru
19. mar 2014
9.735
6.630
113
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
kis sem jaz raje zlil pred pranjem v pomivalni stroj....

Ja to ne bo pomagalo, ker ne bo sploh začel prat in ne bo mel kis česa spucat, razen mogoče tistih filtrov na dnu stroja (ki jih itak občasno vzamem ven in namočim v kis)
smile-1.gif

hermann

Guru
19. mar 2014
9.735
6.630
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tako da če javi stroj napako v dodotoku vode potem se najprej preveri najbolj očitno ... ali je dotok vode ustrezen ali skozi dotok samo malce "curlja"!
grin1.gif

No to sem šel seveda najprej preverit in je povsem čisto in brez kamna. Mrežica na dotoku ni nič zapacana.

Nič, ko bom mel čas spet razdirat bom zlil v labirint kis pa da vidimo napredek
wink-1.gif

EDIT: kaj pa wc raca?
smile-1.gif
preveč agresivno?

Nazadnje urejeno:

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Prišel je večer, stroj se je napolnil...

Prvi poskus: ne dela
Drugi poskus: ne dela
Tretji poskus - odprem vrata na začetku (da zmedem nasprotnika): ne dela
Nalijem še "sijaj" (ja, stanje obupa; samo še numerologija ostane)
Četrti poskus: odprem vrata po 1/2 minute (to pomeni na sredini): ne dela
Peti poskus: odprem vrata na 1/3 (po cca 20 sekundah), sedaj dela. Kaj bo ob izpiranju bomo videli ju3.

Zdi se, da bo vseeno potreno stroj premakniti in začeti praskati po njem. Ah ja...

Imam boschev stroj SMV40M00EU. V garancijskem roku je bil 2x servisiran – simptomi so bili podobni kot jih opisuješ. Serviser ni nikoli ničesar zamenjal – vedno pa je razdrl stroj in se ukvarjal s črpalko. Nato se je podoben problem pojavil tudi kasneje – nekaj restartov stroja in vlivanja vroče vode je stroj zopet oživilo.
bonk.gif
Od takrat dalje dam v stroj tik pred pranjem liter vročega kisa za vlaganje in stroj vključim (to naredim 1x na dva meseca). Problemov od takrat dalje ni – stroj pa je star dobra 4 leta. Zanesljivo pa je to zadnji bosch-ev aparat, ki je dobil prostor v hiši.

MieleFan

Fizikalc
7. sep 2014
1.044
84
48
Moj Bosch,pomivalc dela,že 8 leto brez kakega problema.Ko bo odpovedal.Bo novi,spet Bosch.In sicer,kupil bom najvišji rang od Boscha,z notranjo osvetlitvij
smile-1.gif
.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Kako pa se spopadate s problemo zamašenih šob na vetrnicah?

Postavljen so spodaj, tko da špricajo gor in potem umazanija pada dol in zaštopa luknjice. Vetrnica se pa ne da razdret, tko da pol z zobotrebcem pikaš v luknjico pa ven praskaš.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
grin1.gif

No to sem šel seveda najprej preverit in je povsem čisto in brez kamna. Mrežica na dotoku ni nič zapacana.

Nič, ko bom mel čas spet razdirat bom zlil v labirint kis pa da vidimo napredek
wink-1.gif

EDIT: kaj pa wc raca?
smile-1.gif
preveč agresivno?

Probaj še dotok vode stran in pipo odpreti na full spodaj pa vedro, namreč tudi pipe oz. priključki imajo svoje mrežice, če komaj kaj priteče boš vedel ... problem.

colos

Pripravnik
12. jan 2008
494
6
18
Crknila ti je neka pizdarija v stroju - nekaj podobnega pumpi in grelcu obenem. Stvar ni poceni, z menjavo pride več kot 100€, sam pa ne vem če boš lahko zamenjal, ker je treba neke kable prevezat. Vsaj tako je bilo pri našem.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Kako pa se spopadate s problemo zamašenih šob na vetrnicah?

Postavljen so spodaj, tko da špricajo gor in potem umazanija pada dol in zaštopa luknjice. Vetrnica se pa ne da razdret, tko da pol z zobotrebcem pikaš v luknjico pa ven praskaš.

Na vsakem Boschu gre veternica BP dol , za nazaj je treba pa bolj paziti, da gre prav nazaj gor.

Ja za vse te nečistoče stroja je dobro tu pa tam uporabiti sredstvo za čiščenje stroja, ne za pranje posode in redno čistiti vse filtre in iti z roko noter, tam ko gre mrežica ta fina ven v tleh, tam so navadno razni kosi noter kosti ipd, sam navadno tam še z plastično slamico malo pobezam proti pumpi če je še kaj in nato potegnem vse tiste razne koščke ven.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Sem ravno zadnjič čistil filtre in vetrnice.

Prav zanimivo, da so se za najbolj problematično stvar izkazala semena od paprike, v eni luknjici pa je bil celo manjši kamenček, ki se je zataknil v končno šobo na vetrnici. Od kje je not prišel mi pa ni čisto jasno.