Pomivalni stroj ne pomiva

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Bosch, SMV69M10EU/14, letnik 2009.

Se zažene in po minuti konča. Ponovljivo. Imam občutek, da vode ne potegne vase. Ne izpiše nobene kode (na zaslonu pravi 0:00).
S tem je začel v soboto, a je po nekaj poskusih spet začel delat. Za par dni. Včeraj pa se je odločil, da bo vztrajal pri tem.

Saj sem za varčnost, ampak to je pa le prehudo.

Sem skušal očistiti vodni filter (mrežico) na začetku pri pipi, pa ni zamašena.
Sem preveril, da voda teče ("lamber test")
Sem očistil črpalko za izmet vode (ki sicer ni problematična)
Sem razbil oblogo soli na mestu, kjer se dodaja sol (se je konkretno strdila in je morda še vedno kaj notri).
S tem sem izčrpal uporabniška navodila.

Torej vprašanja:
A. Kaj je lahko narobe.
B. Ali se splača še drezat v skladišče soli, ali tam ne bo kruha?
C. Še kakšna ideja?

Jasno, servis. A žal pomaga, če imaš vsaj kako idejo - sicer lahko zamenja pol stroja, just in case.

LP, J.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
a je soli dost notri? pa tekočine za sijaj?
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
elektormagnet za vodo je šel.
.

če seveda ni vode.

in to a je al ni, ni občutek..prižgeš, čez 10 minut pogledaš in voda je, al pa ni.
smile-1.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Na roke noter nalij nekaj litrov vode.
Prižgi. Pumpa dela? Sprazni?
Ko se sprazni, a se pumpa ustavi al dela kar naprej (doker ne pride do time-outa)?

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Soli je dosti. Tekočine za sijaj večinoma ni bilo v izobilju, naj bi tablete (
bonk.gif
) naredile svoje. Iskrno povedano, dvomim, da je to showstoper. V navodilih je sicer napisano, kaj moraš narediti, če signal za to tekočino sveti in kaj, če ne sveti - le v katerem stanju so zadovoljni? Ampak sam nisem opazil, da bi bil indikator kaj bistveno spremenjen, če je do vrha polno ali čisto prazno.
Je pa res, da tekočino doliti je poceni. Samo spet: dvomim da je to to.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
A to je tisti pri ventilu, ali nekaj nekje v stroju?

Vode ni, in ni za čakat 10 minut, ker je stroj po minuti odločen, da je to to. Lepo iz začetnega stanja skoči v končno.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
To sem že včeraj zvečer razmišljal - pa sem potem razmišljal tudi, kako bom to vodo spravil ven, če poskus propade.
Danes popoldne bom imel več časa, pa poiskusim.

Kaj mi bo to povedalo? Recimo, da vodo izčrpa. Torej je težava v dovodu vode, in potem verjetno elektromagnet, kot so namignili prej?

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
vode ni in je suh, kot da je ni bilo?
če da, ventil v stroju.

Pomivalci so že par let dovolj pametni da vse te napake javijo. Če ni vode, napako črpalke, ...

Bosch ima E kode (izpiše na zaslonu EXX, po napaki je potrebno stroj resetirat z držanjem start/stop tipke nekaj sekund), osnovnih kod je vsaj 50, pri nekaterih verzijah tudi več.

Če ni nič od tega stroj pa še kar ne dela je opcija:
- šel je računalnik oz. krmilno nadzorna elektronika
- stikalo za start/stop se zatika in ves čas resetira program, lahko je napaka v stikalu za detekcijo zapiranja vrat
- je nastavljen kakšen timer ali kakšna druga PEBKAC napaka (RTFM)

Za začetek naj se proba stroj izkjučit iz napajanja za par minut.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Notranjost je suha, da je puščava Gobi močvirje v primerjavi s tem.

Ventil torej. Se mi splača poskusit zamenjat, ali je bolje, če pokličem servis? Nimam dveh levih rok, pa tudi dveh desnih ne.

Tukaj je ugotovil, da gre samo za slab kontakt. To bi bil sanjski konec - če le najdem ta ventil (follow the pipe, I'd say).

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Bom hudiču ukinil napajanje, ko pridem domov. Prav možno je, da si zapomni, kaj je bilo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
pišem iz lastne izkušnje. javljal ni nič, opral pa tut ne. servis, sojer, razdrl zamenjal, 48€ če se spomnim.
razdiral oz delal je tudi pod strojem, ne iz notranjosti.

borelij

Pripravnik
20. feb 2008
102
17
18
Kolko imaš star stroj? Naš Bosch po 8 letih ni več potegnil vode zaradi vodnega kamna, ki se je nabral v labirintu. Potrebno čiščenje s kislino, 45 EUR 1 ura servisa.
Vodo iz podna moraš odstranit ročno, nagneš in daš veliko brisačo spodaj...

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Nagibam se k temu, kar pravi @utiševalec, da je šel računalnik.

Ti naredi pri vseh programih isto?

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Hja, poskusil sem tri. Bom poročal, ko se vrnem domov (in nalijem sijaj in odklopim varovalko za pol ure...)

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Ma je tudi mene en Bosch pred leti zafrkaval ni vse v elektroniki, elektronika je enaka za več modelov in včasih jo je le treba nastaviti, se pa tudi res zgodi, da se ji sfuzla, kar se meni sedaj dogaja ravno te dni, mi 4 leta star pomivalc Bosch pusti vodo po pranju v stroju. Sva vse očistila probam izpiranje, vodo zmeče ven nalije novo in se ustavi ..... rdeča lučka projekcijska na tla ugasne ???? odprem stroj piše 00 00 ???? Hallo ..., sem ga resetiral in dal ponovno izpiranje, zmeče na začetku BP vso vodo ven, ( sem preveril odprl vrata) in potem vse izvede BP ??? No morda je reset pomagal, vseeno sem pa v preteklosti z drugimi Boschi že mel problem zamašitve smrkljev v kondenzatorju na levi stranici stroja, kar je serviser samo očistil in je bilo OK, torej je lahko tudi sedaj kaj takega ? kaka ideja, nasvet ?, Stroj je sicer čist od znotraj, kamen v labirintih vsaj občasno pregledam, pa ga ni, preventivno bom še eno posebno čistilno tableto spustil čez njega ...... Torej če kdo lahko kaj svetuje se priporočam in zahvaljujem v naprej.

Problemu z ni vode v stroju pred menoj pa bi svetoval še preverbo Aqua stopa , če jo stroj ima, ker ta se sproži če pride voda v dvojno cev - ta začne puščati ali pa če se v podnožju stroja začne nabirati voda, ( kje kak stik v stroju lahko pušča) lahko zelo malo , torej preverite še to !

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
A to je tisti pri ventilu, ali nekaj nekje v stroju?

Vode ni, in ni za čakat 10 minut, ker je stroj po minuti odločen, da je to to. Lepo iz začetnega stanja skoči v končno.

Pri našem je odpovedal Aqua stop ventil, ki je pri ventilu. Na otip je bil zelo vroč. Kupil dem ga pri Etisu in zamenjal.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Vmesno poročilo.

Naredil sen nekaj domače naloge.

Vlil sem 3-4 litre vode, toliko da sem pokril dno. Vodo je izpljunil.

Sem mu odvzel elektriko. (Človek bi naivno mislil, da je to varovalka, na kateri piše "pomivalni stroj". Pa ni.) Za 20 minut. Briga ga.

Sem poskusil še en kratek program, s polovičnim polnjenjem (če ima gumb za to, pomeni da ne ve - pa tudi sicer se nisem zlagal, stroj je bil prazen, torej je opcija 1/2 na mestu). Ni sprememb.

Sem poskusil še program za izpiranje (15 minut). Ni razlike.

Sem še enkrat poskusil program za izpiranje, ampak po 1/2 minute odprl vrata. Da vidiom, če je voda. In je jezno zasikal name. Potem sem ga zaprl, je potegnil vodo vase in po 15 minutah končal z delom
cheer.gif

Potem sem se pohvalil pred sinom, zložil del posode v stroj in tako za vzorec zagnal (tak pravi macho programbrez tablete). Po minuti konec
bonk.gif

Še enkrat zaženem z istimi parametri in sedaj dela
cheer.gif

Bom videl, kaj bo zvečer...
Še enkrat sem zagnal

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.782
221
63
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Notranjost je suha, da je puščava Gobi močvirje v primerjavi s tem.

Ventil torej. Se mi splača poskusit zamenjat, ali je bolje, če pokličem servis? Nimam dveh levih rok, pa tudi dveh desnih ne.

Tukaj je ugotovil, da gre samo za slab kontakt. To bi bil sanjski konec - če le najdem ta ventil (follow the pipe, I'd say).

http://www.cteq.ca/Doc_texte/DishwasherTraining%20bosch.pdf

imas na strani 10 pdf od ventila, ki ga moras preverit. gre za navaden solenoid. s tem da je pri eu modelih zadeva zadaj in ne spredaj ...

pa ne ukvarjaj se s tem, da gre za 10 let star maintenance ... danes je vse enako sestavljeno, samo materiali in komponente so precej slabsi ...