Polnilne postaje za vozila na alternativni pogon

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Parkirišče pred postajo pa ni nič posebej označeno.
bonk.gif

Etrel

Zelenc'
4. dec 2014
6
0
1
Živjo! Morda je kdo od vas celo že opazil ta zapis na strani DEVS-a - v tem primeru se opravičujemo za ponavljanje.

Sedaj ob bližajočih praznikih bi morali imeti nekaj več časa, zato vas vse uporabnike el. vozil prosimo za izpolnitev vprašalnika o tem, kakšne polnilne postaje bi želeli imeti za svoj EV. Vprašalnik vam vzame cca. 11 minut, vendar upamo, da je dovolj zanimiv, da ga boste izpolnili še hitreje. Predvsem pa se veselimo povratnih komentarjev, kakšno opremo za polnjenje bi želeli in dejansko potrebovali končni uporabniki.

Povezava do vprašalnika:
www.surveygizmo.com/s3/1931276/vprasalnik-polnjenje-EV

Hvala za izpolnjevanje že vnaprej in lepe praznike!

P.S. Izpolnite ga lahko seveda tudi, če še nimate električnega avtomobila.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Hvala za link! Sem tudi dodal komentar pri članku, kjer imajo napisano napako:

Citat:
Ni še odločeno, kakšen sistem dobave električne energije bodo izbrali: z le enim ponudnikom ali pa bodo imeli uporabniki možnost izbire dobavitelja elekt-rične energije. Je pa že jasno, da bo šlo za hitre polnilnice z zmogljivostjo 22 kW, tako da bo polnjenje akumulatorjev trajalo nekaj deset minut.

Hitre polnilne postaje bodo moči 50kW (50kW DC CHADEMO, 50kW DC CCS, 43kW AC Type2) in ne 22kW. 22kW so navadne polnilne postaje.

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.908
58
63
Ja v članku je zapisanih kar več netočnosti, tako, da ko sem ga prečital, sem dobil občutek, da je avtor članka o okviru mednarodnega projekta postavitve polnilnih postaj slabo seznanjen.

N75

Pripravnik
13. jul 2012
253
0
16
N.Gorica
Kar nekaj novih polnilnih postaj 2x 22kW
Šempeter pri Gorici, Miren, Divača, Pivka, Letališče Jožeta Pučnika (Brnik)
slabost ker zahteva kartico ki si jo izposodiš v bližini postaje
in posledično vezano na delovni čas

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Ampak je prej potrebno pogledati na polni.si, ker npr. na Brniku ni 22kW, ampak 7.4kW (enofazna 32A), ki pa je za kogarkoli, ki potuje, good enough.

Ostale vidim, da so 2x22kW. Hvala za informacijo N75. Koridor proti Rijeki in proti Obali je bila, do sedaj siva lisa, ki je bila nepokrita. Manjka samo še kakšna polnilna postaja v Postojni
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

N75

Pripravnik
13. jul 2012
253
0
16
N.Gorica
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Ampak je prej potrebno pogledati na polni.si, ker npr. na Brniku ni 22kW, ampak 7.4kW (enofazna 32A), ki pa je za kogarkoli, ki potuje, good enough.

Ostale vidim, da so 2x22kW. Hvala za informacijo N75. Koridor proti Rijeki in proti Obali je bila, do sedaj siva lisa, ki je bila nepokrita. Manjka samo še kakšna polnilna postaja v Postojni
smile-1.gif

Podatke sem prepisal iz polni.si samo za Brnik nisem bil dovolj pozoren.

Flash

Pripravnik
5. dec 2009
575
2
18
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Hvala za link! Sem tudi dodal komentar pri članku, kjer imajo napisano napako:

Citat:
Ni še odločeno, kakšen sistem dobave električne energije bodo izbrali: z le enim ponudnikom ali pa bodo imeli uporabniki možnost izbire dobavitelja elekt-rične energije. Je pa že jasno, da bo šlo za hitre polnilnice z zmogljivostjo 22 kW, tako da bo polnjenje akumulatorjev trajalo nekaj deset minut.

Hitre polnilne postaje bodo moči 50kW (50kW DC CHADEMO, 50kW DC CCS, 43kW AC Type2) in ne 22kW. 22kW so navadne polnilne postaje.

A se samo meni to zdi "malo"? Ce se dela NOVE polnilne postaje, zakaj s "samo" 50kW? Za danes je to mogoce dovolj, kaj pa cez 2, 3, 5 let? Ali se bo potem spet delalo vse na novo, ker baterije bodo pomoje samo se vecje kapacitete in ne manjse.
A ne omogoce CHADEMO celo 100kW ali se vec? Ali pa CCS pravijo, da bi naj omogocal celo do 170kW.
Vem, da nimajo vse polnilne postaje enakega prikljucka, samo zakaj se ne predlaga nek "zakon", da bi bili vsi prikljucki enaki (tisti, kateri omogoca najhitrejse polnjenje)? To je ravno tako, kot da bi naprimer zdaj ICE avti imeli eni okroglo, eni trikotno, eni kvadratno, eni kaj jaz vem kaksno, obliko luknje za tankat...
hysterical-1.gif

Flash

Pripravnik
5. dec 2009
575
2
18
Kaj pa, ce bi recimo te polnilne postaje postavilo neko elektro podjetje? A potem bi prikljucno moc placalo samemu sebi? Ali kako gre to potem?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ker mora nekdo plačat priključno moč.

Kakor sem seznanjen, bodo te hitre polnilne postaje opravičene plačila priključne moči v začetku, ravno zaradi tega, ker menda priključna moč nad 45kW postane zelo draga, vozil pa še ne bo zadosti. Ko pa bo postalo rentabilno, se pa bodo verjetno stvari tudi glede tega, spremenile.

Po moje je to bolj zaradi tega, ker bodo čim bolj uporabili že obstoječo infrastrukturo in kablovje.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ker mora nekdo plačat priključno moč.

Kakor sem seznanjen, bodo te hitre polnilne postaje opravičene plačila priključne moči v začetku, ravno zaradi tega, ker menda priključna moč nad 45kW postane zelo draga, vozil pa še ne bo zadosti. Ko pa bo postalo rentabilno, se pa bodo verjetno stvari tudi glede tega, spremenile.

Po moje je to bolj zaradi tega, ker bodo čim bolj uporabili že obstoječo infrastrukturo in kablovje.

Nazadnje (ko je bil un eventek v BTC) so povedali, da si SODO sicer prizadeva, da se vsaj na začetku ne bi plačevalo priključne moči, ampak da še ne vedo. Problem je,d a bi bila elektrika iz teh postaj (ki, mimogrede, ne bo zastonj) zaradi plačevanja višje priključne moči hudi draga. Jasno je, da bodo na enem "pilonu" (da uporabim izraz z bencinskih črpalk) priključki za 2 avta, in to chademo, CCS in šuko, ne vem edino, kako je s klasičnim mannenkesom (verjetno pa paše v CCS?). In če bosta 2 avta, si bosta tistih 45 kW delila ...
No ja, klasični EV z okoli 22 kWh baterijo bodo še vedno polni v eni uri v najslabšem primeru.
Najbolj logično bi bilo, da se (nasploh) ukine plačevanje priključne moči, ker je to tako ali tako neumnost.

Tako da ja, 2 razloga: infrastruktura in strošek priključne moči.

vragec1230

Pripravnik
8. okt 2013
59
0
6
@Andy1
Ali je morda datum otvoritve Hoferjeve polnilne postaje že znan? Še malo bo dva meseca od postavitve, pa ne zgleda da bi delovala??