Polnilec NiMH?

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Eneloop xx pa varto imam, polnim pa vedno prazne :)

aaa,vidiš,v tem je poanta,da ti samo MISLIŠ da polniš vedno prazne,v resnici pa je problem v tem,da so različno izpraznjene
smile-1.gif

V praksi pa je zadeva taka,da ima vsaka baterija različno stopnjo izpraznjenosti. In točno zaradi tega potem prihaja do spominskega efekta,ki skrajšuje življensko dobo baterije (tvoj polnilec polni vse baterije enako,tudi tiste ki v resnici niso do konca izpraznjene).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Citat:
Uporabnik Lateral pravi:
Mogoče kdo ve, zakaj mi IPC za nekaj let staro GP 2500mAh napiše kapaciteto nekaj nad 3000mAh? Za drugo napiše pravilno, 2320mAh.

Na kakšnem toku polnjenja/praznjenja? Polnilec namreč meri tok ki gre v baterijo, če se baterija vmes greje, gre nek % toka v 0 (no, gre v toploto). Tako da meritev je najbolj točna pri najnižjem toku polnjenja/praznjenja.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

aaa,vidiš,v tem je poanta,da ti samo MISLIŠ da polniš vedno prazne,v resnici pa je problem v tem,da so različno izpraznjene
smile-1.gif

V praksi pa je zadeva taka,da ima vsaka baterija različno stopnjo izpraznjenosti. In točno zaradi tega potem prihaja do spominskega efekta,ki skrajšuje življensko dobo baterije (tvoj polnilec polni vse baterije enako,tudi tiste ki v resnici niso do konca izpraznjene).

eneloopke nimajo memory efekta...

Citat:

Sanyo’s eneloop XX unique features at a glance:

Low self discharge rechargeable battery
Size AA: Minimum capacity 2450 mAh
Size AAA: Minimum capacity 900 mAh
Provides high power performance down to sub-zero temperatures (as low as -20°C)
Can be recharged up to 500 times
Combines the best features of AA alkaline (ready for use) and rechargeable (reusable) batteries
Factory pre-charged by solar energy and ready to use right out of the package
Maintain 85% of their charge after 1 year of storage
Stable voltage with longer power life than alkaline batteries
No memory effect – batteries can be recharged when fully, or partially drained
Provide long lasting power while saving costs

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Na 700mA, ampak baterija ni kaj bolj vroča, kot ostale in dvomim, da toplota odnese okoli 30% toka pri točno tej bateriji. Pri nižjem toku je slabša zaznava -dV in posledično manj natančna meritev, ter večja verjetnost za prenapolnjenost.

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

smile-1.gif

Spominski efekt pri NiMH? Verjetno imaš v mislih prenapolnjenost, če se uporablja "neumni" polnilec, ki deluje samo na timer.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Potem je kapaciteta prava!
grin1.gif

Tok ima samo dve poti, ali gre v baterijo (kapaciteta) ali pa gre v toploto. Za 2000mAh ali manj (kolikor ima kapacitete par let stara baterija ki je že na začetku imela verjetno precej manj od deklarirane) je tok polnjenja 700mA itak prevelik, če daš na 500 bo čisto ok.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.578
6.663
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Grem drug teden v btc... imam cca 30 baterij za polnit in dva polnilca GP in eneloop, pa bi si tega privoščil,
vsaj veš kdaj baterijo stran vržt

Sem imel 2 ali celo 3 različne polnilce GP in so mi praktično uničili vse baterije (nekatere so čisto mrtve,druge mi je za silo uspelo z IPC-1L obnoviti),tako da lahko ta polnilec mirne vesti vržeš stran,če boš nabavil ta polnilec.

GP je res zanic, kao hitro napolni, a niso polne.

Najboljse je pocasno polnjenje, uporabljam eneloop polnilec
Ne boš verjel, po desetih letih še vedno uporabljam GP 1800 in občasno powerbank3 polnilec (redno ennelop). Moj polnilec z nizkim tokom polni.
Kako je dobil nekdo polnilec za 22 evrov? Akcija je 30, pa če je dobil 5€ popuste (kako?) je še vedno 25.

map

Guru
6. jul 2008
7.847
1.960
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

smile-1.gif

ja ampak eneloopke z rahlo prenapolnjenostjo nimajo večjih problemov. Sam jih že kake 4leta polnim v počasnem eneloop polnilcu, pa so še sedaj kot nove. Polnim jih pa ko so čimbolj prazne. Se pravi ko se aparatura v kateri so ugasne. Bom pa verjetn tistega voltkrafta nabavu samo za to da jih ne rabim polnit v paru.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.874
-8.605
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Lateral pravi:
Mogoče kdo ve, zakaj mi IPC za nekaj let staro GP 2500mAh napiše kapaciteto nekaj nad 3000mAh? Za drugo napiše pravilno, 2320mAh.

Na kakšnem toku polnjenja/praznjenja? Polnilec namreč meri tok ki gre v baterijo, če se baterija vmes greje, gre nek % toka v 0 (no, gre v toploto). Tako da meritev je najbolj točna pri najnižjem toku polnjenja/praznjenja.
Polnilec, o katerem je govora, meri tok pri praznenju(če meriš kapaciteto). Ti pa tudi pri polnenju lahko kaže "kapaciteto" pri funkciji refresh

jest5

Guru
18. avg 2007
25.874
-8.605
113
Citat:
Uporabnik Lateral pravi:
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

smile-1.gif

Spominski efekt pri NiMH? Verjetno imaš v mislih prenapolnjenost, če se uporablja "neumni" polnilec, ki deluje samo na timer.
Ja, tudi NiMH imajo spominski efekt(pa čeprav so obljube drugačne
evil.gif
). Je pa jasno manj izrazit kot pri kadmijevih
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
eneloopke nimajo memory efekta...
Seveda ga imajo
grims-1.gif

verma

Pripravnik
2. nov 2011
253
10
18
Ali ima kdo slovenska navodila? Na njihovi strani so samo v drugih jezikih. Ali pa nisem prav iskal. Hvala

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.009
5.635
113
Za ipc (ce to sprasujes) jih mas na conrad.si. poisc polnilc in so tm v pdf

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Eno hitro vprašanje: ali je možno hkrati nastavljati MODE in CURRENT za več baterij hkrati? Zdaj sem dodajal 4 baterije eno po eno in za vsako posebej nastavil discharge in se vmes tudi malo zatipkal. Če dam hkrati več baterij not bo MODE deloval na vseh? Je mogoče treba "poklikati" vse slote in lahko potem nastavljaš parametre za več baterij hkrati?

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Tako je, vse slote moraš poklikat z tipkami in potem lahko nastavljaš za vsako baterijo posebej. Se pa moram jaz malce igrat, ker vedno pozabim in mi ne rata v prvo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Jaz ne bi rad za vsako posebej nastavljal, jaz bi rad 4 počil not in za vse hkrati nastavil MODE in CURRENT.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
In potem ko bom nastavil MODE na discharge in CURRENT na recimo 500 bo to veljalo za vse hkrati, ne ?
(trenutno polnim in ne morem probati)

EDIT: sem sprobal in dela

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Kdaj lahko rečem da so baterije zanič? Pri 4 AAA eneloopkah (800 mAh) imam po refreshu naslednje kapacitete: 559, 535, 432 in 241 mAh. Za zadnjo lahko definitivno rečem da je zanič, za predzadnjo recimo tudi. Kaj pa prvi dve? je to še v mejah tolerance ali je tudi za vrečt stran.

Je pa zanimivo ker so bile vse 4 baterije vedno skupaj uporabljene (Led Lenser P7), edino polnile so se po 2 hkrati (nek Sanyo quick charger za 2 bateriji).

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Kdaj lahko rečem da so baterije zanič? Pri 4 AAA eneloopkah (800 mAh) imam po refreshu naslednje kapacitete: 559, 535, 432 in 241 mAh. Za zadnjo lahko definitivno rečem da je zanič, za predzadnjo recimo tudi. Kaj pa prvi dve? je to še v mejah tolerance ali je tudi za vrečt stran.

Je pa zanimivo ker so bile vse 4 baterije vedno skupaj uporabljene (Led Lenser P7), edino polnile so se po 2 hkrati (nek Sanyo quick charger za 2 bateriji).

Tole tudi mene preseneča, glede na to, da si enakomerno praznil in polnil. Edino še premočan tok bi jih lahko uničil. Če jih polniš z 0,8 A, je isto, kot da bi AAA polnil z 2A. Kar pa je preveč.