Ne rabimo se veliko sprasevat. Da je ureditev taksna vedo vsi dosedanji ministri za notranje zadeve. Vedo razni Jakobi Demsarji, vedo Pavli Čeliki. Vsi vedo.
Pouk v tacnu:
Gospod inspektor kako vem kaj je prekrsek neznatnega pomena?
Tisti ki nima stranske sankcije.
Kazenske tocke so stranska sankcija in zato za te prekrske ni opozoril.
Ok.
Cez 5 let isti mladi policist bere depeso sektorja uniformirane policije na upravi kjer dela ( SUP)... in tam pise da se intenzivira delo po tujcih, vedno vec je nezakonitih prestopov notranje schengenske meje in da se zahteva striktno ukrepanje. Ni opozoril.
_____
In daj stopi par korakov nazaj in pomisli kako folk skoci v zrak ko nek policist nekaj naredi malo po svoje. Pa ni nujno da naredi slabo...ampak malo drugace. Vedno se najde nekdo ki pove: policisti morajo delat vse zakonito in po predpisih. Predisi so tudi usmeritve. Ce jih krsis te lahko dajo na disciplinsko.
Pa ne govoriva o tem kaj si jaz mislim in ali se strinjam. Povem ti tako kot je.
Par let nazaj so startali projekt, da bi policisti imeli boljsi stik z ljudmi v skupnosti. In so se tega lotili po vojasko: vsi na usposabljanje. Ni imelo veze ali si policist opazovalec, policist kriminalist, al pa kriminalist na SKP - vsi na usposabljanje. Ta usposabljanja so vodili razlicni ljudje, vecina pa jih je bila iz vodstvene strukture. In se spomnim enega starejsega policista ki je tam rekel....pa halo, s koga se norca delate? 20 let nazaj smo komu ventilcke na kolesu spustili, pa koga nadrli in nagnali domov ker je bil preglasen v gostilni. Danes pa me boste kazensko ovadili ce pijancu ne dam pihat ampak ga domov odpeljem.... odgovor? Ja taka so pravila. AMpak mi s ebomo danes pogovorili kako se bolje razumeti z ljudmi, kako jih poslusati, pridobiti kako informacijo... pa mu isti rece: ja saj najbolj ga bom dobil na svojo stran ce mu pogledam skozi prste.... oooo to pa ne.... mislim...halo? Tega pa mi ne delamo, imamo integriteto in pravila so za vse enaka, vsem pihat, vse postrafat. AMpak vseeno se povezujte z ljudmi....
AMpak to je posledica nas, nasega naroda. Vsak vse ve, vsak se v vse vtakne. Ce bi danes prebral da je policist nekoga izpustil, bi se oglasil membrain in vprasal zakaj pa njegve kolegice niso izpustili.... itd... Sistem je narejen tako da ima policist cimmanj opcij za lastno presojo.