Pohodniške palice ZA / PROTI?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Smučarske gredo, če nimaš polplezalnih oz. plezalnih delov na poti. Že zložene 2x "lomljene" znajo biti napoto in je treba malo premisliti, kam si jih zatakneš, ko "plezaš".

Kul, imam par retro primerkov na podstrešju, bom prav hiperski. Samo še instagram si dam na iphone.
smile-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Aja, pa pri palicah je pri meni glavni pogoj, da ima gumijast ročaj, vse ostalo odpadejo.

Imam pa doma te LEKI , da gredo prve v "pokoj"
grin1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Moje izkusnje, ce ne bos s palicami pospesil tempa hoje, ni potrebe. Palice naj bi pomagale do 25% oz. prevzele roke in zgornji del trupa pri vzpenjanju. Jaz jih ne uporabljam vec, le sem ter tja se, pa se to sem uporabljal neke stare od zlahte odpisane. Imas pa kar se hoje tice dva koncepta. Enega bi poimenoval nordijski, ko so palice do visine komolca in se poganjas z njimi naprej, hkrati seveda prevzames nekaj teze, v strm klanec pa se jaz sorocno vlecem navzgor. Tako da gredo roke cimbolj naprej, navzgor in potem cel poteg telesa gor. V hudih klancih mislim da je to optimalno. Drugi pa, nisem se poizkusil, pa tudi videl sem mogoce le dva, tri to uporabljat, pa je ta: palice 20-30 cm krajse od telesne visine. Tako da se pol v klanec bol vleces gor, kot pa z rokami potiskas dol... Ker tudi s 'klasicno' dolzino v strmem klancu so roke precej visoko in ugotovis, da je lazje se vleci gor, kot pa z rokami potiskat dol.
Kar pa precej ljudi pocne, da hodi s palicami in malo spika po poti, je pa res bolj za to, ker to vsi pocnejo, kot kaj drugega. Torej palice da, pospesi tempo, ce ne, ni potrebe. Ce pa nimam prav, me bo alter popravil.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Kot alpinist z vec kot 20 let izkusnjami.. palice so fajn za sestope, ker manj nucas kolena in so na vecdnevnih turah skoraj nujna zadeva, ce si malce starejsi in imas probleme s skeletom. Za vzpone pa ne vidim prednosti. Res je, da malce krepijo ramenski obroc (kao), kar je nedeljskim izletnikom fino, ker jih prihodnji dan prijetno bolijo misice. Imajo pa eno veliko slabost palice, namrec, da se ne znas vec gibati po dveh nogah. Dobesedno, ker gledam prizadete popotnike po grebenih in malce bolj izpostavljenem terenu se sukajo popolnoma brez obcutka in se dobro, da jih vec ne zdrsne v luknje.. Samo se po vseh 4 se znajo premikati, obcutka pa nobenega vec nimajo.

Natreniri kvadricepse na stegnih in bos hitrejsi od vseh specialkarjev (palicarjev)
evil.gif
Ce imas zdravstvene omejitve, potem palice brez pomisleka.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Citat:
Imajo pa eno veliko slabost palice, namrec, da se ne znas vec gibati po dveh nogah.

Uporabljam palice, ampak se istočasno strinjam z napisanim. Letos sem delal samo kratke vzpone, tako da sem palice uporabljal večinoma samo pri sestopu. In od začetka mi je bilo prav čudno brez palic, kot da ne bi bil siguren vase oz. kot da bi imel slabše ravnotežje. No, po dveh, treh vzponih sta se sigurnost in občutek pravega ravnotežja vrnila.

Tako da - palice ja, ampak ne se preveč navaditi oz. se zanašati na njih.

Jaz jih za sestope sicer moram uporabljati zaradi kolen, ker se mi pri dolgotrajnejših večjih obremenitvah vname "illiotibial band" (ne vem, kako se imenuje v slovenščini).

Edit: Ker se bliža zimska sezona, mogoče ne bo odveč še opozorilo, da lahko palice na snegu in ledu dajejo lažen občutek sigurnosti. Kajti ko zdrsne, palica ne pomaga nič oz. je lahko še v napoto (če imaš roke v paščkih). Govorim seveda za sredogorje in visokogorje. Zmrazi me, ko vidim koga, ki preči snežišče brez derez in s palicami in hkrati zapika palice v smislu, da bi mu preprečile zdrs. Ok, saj se da tudi tako, ampak enkrat se mogoče ne bo izšlo ... Če drsi, sploh pri prečenju zasneženih pobočij zato obvezno cepin v roke.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
uporabljam palice, z njimi sem hitrejši, nimam zatečenih prstov, ker bi mi roke skos dol visele, migam še z rokam, drugač al visijo ali jih zataknem za naramnice.
pri spustu znajo kdaj pomagat, da te na rit ne vrže.
pa naučit se jih je trba znat uporabljat. Če jih ne znaš, ti bodo šle samo na živce. Ni težko, sem pa že doživel, da je bil raje brez njih:)

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
KSZ

no pa sem opravil eno turo s sposojenimi palicami in sem se navdušil ZA
smile-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Nekako ciljam na tele

7719_0_Pohodnike-palice-Climbing-Technology-Alta-Via_x.jpg

Všeč so mi ker imajo klipsne, ročaj iz pene.... gut?

Sposojene sem imel pa Black Diamond... ampak toliko šuškov zaenkrat ne bi vlagal
smile-1.gif

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Daj še 20€ zraven in vzemi Black Diamond ali Leki.

Pri hribolazniški opremi je tako, da na koncu itak izkašljaš €€€ za dražjo stvar. Ponavadi po tistem, ko temeljito prekolneš poceni robo.

Sam sem imel na začetku ene no-name palice iz Hervisa. V pol leta so šle k vragu - začele rožljati, "zarjavele" (čeprav so alu), tako da si jih komaj raztegnil in pospravil. Potem sem nabavil Black Diamond, ki jih imam že 4 leta in so dale skozi marsikaj. Znucane so že tako, da se ne vidi več napisov na njih, ampak služijo še vedno enako kot prvi dan. Enkrat sem bil prepričan, da se bo ena palica zlomila (mi je zdrsnilo, palico sem odvrgel, pri tem se je skoraj vodoravno naslonila med dve skali, jaz pa sem se med lovljenjem ravnotežja usedel nanjo). Se je upognila, ampak ko sem vstal, se je zravnala nazaj. Jaz bi tako na tvojem mestu vzel nekaj kvalitetnega in veš, da boš imel vsaj par let mir.

Edit: Klipsne na palici z linka se mi ne zdijo ok. Black Diamond ima takšne, da ne štrlijo ven, medtem ko s temi na sliki lahko kam zapneš, plus so bolj na udaru, da se polomijo.

ozaz

Pripravnik
5. mar 2010
132
12
18
Jaz imam ene od Black Diamond, so kvalitetno izdelane, precej lahke, mehanizem za zaklep dobro deluje. Mi je pa vseeno uspelo po dveh mesecih uporabe pri padcu ob sestopu skriviti spodnji segment. Vseeno bi se še enkrat odločil za njih, saj je občutek ob uporabi precej sigurnejši kot pri kakšnih reklamnih.

Na uradni strani ponujajo tudi nadomestne dele, pri Igluju pa še nisem preveril če se dobijo.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Sem šel gledat te z linka in me niso prepričale...klipsne so kr neki, na drugi strani je okrogla matica.. to ma da vse zgubiš..

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Profiji gredo s taksnimi:
2098744-10388201_814260478594414_1264581455919639725_n.jpg

Priponke

• 2098744-10388201_814260478594414_1264581455919639725_n.jpg
    2098744-10388201_814260478594414_1264581455919639725_n.jpg
    72,1 KB · Ogledi: 227

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Jaz imam pa tele Tehnomatove že ohoho let.
Sprobal vraga in pol in na koncu ugotovil, da meni paše da je dvodelna in da ima grip za nordijsko hojo.
Zadnje zaradi tega, ker mi pri vzponu s principom "vpetja" zapestja na dlan ni treba stiskati gripa, navzdol pa itak nikoli nimam paščkov okoli rok.
Sprobat je treba, vsakemu svoje.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst imam karbonske iz hoferja:)
sem pa na obeh moral popravit zategovalni del. Drugač sem pa zadovoljen z njimi.