Moje izkusnje, ce ne bos s palicami pospesil tempa hoje, ni potrebe. Palice naj bi pomagale do 25% oz. prevzele roke in zgornji del trupa pri vzpenjanju. Jaz jih ne uporabljam vec, le sem ter tja se, pa se to sem uporabljal neke stare od zlahte odpisane. Imas pa kar se hoje tice dva koncepta. Enega bi poimenoval nordijski, ko so palice do visine komolca in se poganjas z njimi naprej, hkrati seveda prevzames nekaj teze, v strm klanec pa se jaz sorocno vlecem navzgor. Tako da gredo roke cimbolj naprej, navzgor in potem cel poteg telesa gor. V hudih klancih mislim da je to optimalno. Drugi pa, nisem se poizkusil, pa tudi videl sem mogoce le dva, tri to uporabljat, pa je ta: palice 20-30 cm krajse od telesne visine. Tako da se pol v klanec bol vleces gor, kot pa z rokami potiskas dol... Ker tudi s 'klasicno' dolzino v strmem klancu so roke precej visoko in ugotovis, da je lazje se vleci gor, kot pa z rokami potiskat dol.
Kar pa precej ljudi pocne, da hodi s palicami in malo spika po poti, je pa res bolj za to, ker to vsi pocnejo, kot kaj drugega. Torej palice da, pospesi tempo, ce ne, ni potrebe. Ce pa nimam prav, me bo alter popravil.