Tale odgovor bo pa dolg
1. do globine 10 metrov na dah ali s flašami? UW aparatov brez ohišja ne smeš uporabljati med potapljanjem z jeklenko!
2. v vsakem primeru je pod vodo bolje uporabljati "normalen" aparat v ohišju, kot pa podvodnega, ki ne potrebuje ohišja. Je pa res, da je kombinacija aparat+ohišje dražja od podvodnega aparata (pri enakih karakteristikah seveda), pa zavzame bistveno več prostora, je težja in bolj zahtevna za vzdrževanje
3. uporaba fleša pod vodo: če je fleš blizu optične osi fotoaparata (vgrajeni fleši), je odboj od delcev v vodi (backscatter) zelo moteč -> vgrajeni fleši so pod vodo zeloooo redko uporabni.
4. dicapac in ostale podobne torbice so pogojno uporabne le do par metrov globine, že na 5ih metrih in kaj šele na 10ih, je nemogoče uporabljati večino gumbov na paratu
5. F2.0 pri TG-1 in TG-2 se odlično sliši, vendar pa v praksi ne pride v poštev. kot praviš še nisi videl podvodne fotke narejene z F2.0 in jaz tudi ne. pod vodo itak fotkaš le v dobrih svetlobnih razmerah, da so barve OK. v vsakem primeru pa je pomembneje, da ima kamera odlično avtomatiko in še boljšo stabilizacijo, saj med prostim potapljanjem nimaš prav veliko časa za razne nastavitve. in tu se izkažejo Panasoniki! res imajo nekateri drugi UW aparati nekaj prednosti, vendar pa sem (med testiranjem praktično vseh UW aparatov iz najvišjega cenovnega ranga) ugotovil, da v istih razmerah v popolni avtomatiki, na globini večji kot 5 metrov, najboljšo fotko naredijo aparati iz serije FT/TS. FT3, FT4 in FT5 pri korekciji WB uporabljajo tudi vgrajen globinomer, kar je neprecenljivo
6. ne pozabi, da je pod vodo (zaradi lomnega količnika zrak/voda) vse večje za kako tretjino in zato tam 28mm tam postane 37mm, kar res ni za delanje panoram. prav tako fleš (pri UW kompaktnih kamerah) pri makro fotografiji pod vodo ni najbolj uporaben, pa tudi če bi bil, se je pri prostem potapljanju objektu težko približati in umiriti, da bi lahko naredil uporabno makro fotko
Kaj pod vodo zmorejo taki aparati lahko vidiš tudi na
https://www.youtube.com/user/PrimozP/videos?view=1&flow=grid . Kljub omejitvam 10 oziroma 12 metrov, sem s FT3 in FT4 (brez posledic za kamero, seveda) nekaj posnetkov (zlasti filmov, ko sem zasledoval eagle raya) naredil tudi 18 metrov globoko.
Povzetek: če boš v življenju naredil par podvodnih fotk, ne prav globoko, si kupi solidnega kompakta in dicapac vrečko, če veliko potuješ in bi, kot jaz, rad kamero, ki jo imaš lahko vedno v žepu in jo lahko uporabiš vedno in povsod, v vseh vseh vremenskih razmerah, potem kupi eno od UW kamer (Panasonic FT3, FT4 ali FT5, TG-2, AW100, D20 (ta zdrži celo 35m+ globine), Pentaxi so pa brez optične stabilizacije!), če pa se nameravaš veliko potapljati (zlasti s flašami) in če te prenašanje in vzdrževanje veliko opreme ne moti, pa si omisli dobrega kompakta v solidnem ohišju.