podreti ali se preseliti

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Še ena tema z moje strani. Prosim vas za pomoč. Ne znam se odločiti.

Smo v fazi zapuščinske razprave. Strica moram izplačati 30.000 €
Hiša s parcelo je cenjena na 90.000 €

Za obnavljati ni. Zgornji del je sicer novejši (20 let) ampak spodnji... ni za dotikati se ker je res dotrajano.
Torej z izplačilom strica se sicer niti malo ne strinjam. Zakaj se mi ne da pisati ampak... na kratko - 20 let ni prišel pogledat ne dedka ne babice sedaj ko je v igri zapuščinska je tukaj več kot doma.

Torej:
- se ga izplača in imamo mir
- se hišo podre in naredi novogradnjo
- vmes se znajdemo in gremo k sorodnikom

ALI
- se gre v tožbo, ki bo trajala 10 let. V tem času se ne sme nič delati. Sicer bo strošek najbrž enak - 30.000 eur ampak bo stric dobil manj in odvetnik več
- vmes kupimo parcelo (cca 60.000 eur - smo jo že gledali) in tam postavimo hišo
- ko je gotova se le prestavimo
- ampak nova hiša pa nima še nobene papirologije - takst in podobnega je pa zazodljiva parcela
- izognemo se pa takojšnjemu plačilu strica, ki bi bil poravnan ko bo kalvarija na sodišču končana in ta hiša se bi prodala.

Res ne vem

Ideje
HVALA VAM

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Če stric da 60. pa da nas preseneti pa potegne z žepa mormo čez noč it to pa ni ugodno.
Pa cenjeno je na 90.000 prodali bi najbrž lahko za kak eur več

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
men ni jasno, akt tebi ne štima.

sodišče je razdelilo nekaj. njemu dalo 30k, vam 60k. in vi bi se zdej tožarili 10 let, dal za odvetnike 30k, da bi potem plčal samo 20k.

namesto da izplačate, se pustite izplačat in denar obrnete kot je treba.

srbska posla.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Če je zadeva vredna več kot 30k potem ga izplačajte.

Eni so pa res neumni, meni se to bolj kot srbska posla zdi tipična slovenska posla. Bolj jih skrbi kolk bo dobil stric, kot koliko bodo dobili sami. In tako bi šli v tožbo, da bi ja on dobil manj, v tipični folšeriti slovenski maniri so pa povsem spregledali, da bodo tudi sami plačali levji delež stroškov.

Na koncu bi bili oboji brez bajte, srečni pa do konca, češ pa smo ga zaj...

Sam da zgradiš novo bajto te pride prek 100k, kje je še parcela..

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Zakaj bi ga izplačali. Če ni prišel pogledat nič prej, sedaj pa bi bil upravičen do nekaj kar sploh ni plačeval ali vlagal? Lepo se je privleči zraven in probat kasirat, drugi pa so gradili in vlagali!
bonk.gif

To so za vas srbska posla?
bonk.gif
Spoštovani to je realnost in pogoltnost, ki nima neke mere!
Pri nas živimo v drugi hiši brat od mame pa skupaj s starši. Dedeka in babico redno obiskujem (vsak dan), ko pa so se odločili popravljat hišo pa je mama rekla bratu, naj si jo popravi, saj jo bo imel, ker je v njo skoz vlagal! Zakaj bi se sedaj mama obesila na hišo, da jo izlača, čeprav v njo skoraj nismo vložili nič? Kaka posla imamo potem mi?
confused-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.606
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Numy pravi:

Sam da zgradiš novo bajto te pride prek 100k, kje je še parcela..

Montažno hiško 100m2 se dobi za 60k€ narejeno na ključ.... Tistih 50 let bo že zdržala....

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.775
170
63
Hmmm, ravno gledam hiše in za tako ceno se v glavnem dobi samo stene, streha in stavbno pohištvo. Potem je še toliko do končane hiše.
Podjetje deluje 2 leti, prometa ima pa 500EUR. hmmm, jaz avansa ne bi dajal.

lp

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Mojster, zato je dobil tretjino, ker tako določa zakon!

Negramodelo: Tudi jaz se iz izkušenj familiarnih zapuščinskih razprav strinjam: če hočete graditi na tisti parceli, mu izplačajte 30 jurjev in fertik... Če se to nikakor ne splača (parcela in to, da so na njej že vsa dovoljenja s katerimi je enostavno postaviti nadomestno gradnjo, ni vredno vsaj 30 jurjev), potem čimprej parcelo s staro hišo prodajte, potalajte njemu tretjino, in mirna Bosna.
smile-1.gif

Skratka, je*anje po sodiščih je naslabša rešitev, kjer boste tako vsi potegnili ta kratko, pa še nevem koliko let nisi na svojem. (Veš kako pravijo: resnico išči v kurbišču, fuk pa na sodišču!
smirk-1.gif
)

Montažno bajto, ki bo še vseeno narejena bolje od polovice (prevelikih, zanič izoliranih, nikoli dokončanih, "doma" narejenih) slovenskih hiš, ti Marles postavi v dveh mesecih...
zmaga.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.130
1.085
113
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
.... ko pa so se odločili popravljat hišo pa je mama rekla bratu, naj si jo popravi, saj jo bo imel, ker je v njo skoz vlagal! Zakaj bi se sedaj mama obesila na hišo, da jo izplača, čeprav v njo skoraj nismo vložili nič?
Počakaj do zapuščinske razprave.
Potem se bo videlo, kdo je fige v žepu držal.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Zakaj bi ga izplačali. Če ni prišel pogledat nič prej, sedaj pa bi bil upravičen do nekaj kar sploh ni plačeval ali vlagal? Lepo se je privleči zraven in probat kasirat, drugi pa so gradili in vlagali!
bonk.gif

bonk.gif
Pri nas živimo v drugi hiši brat od mame pa skupaj s starši. Dedeka in babico redno obiskujem (vsak dan), ko pa so se odločili popravljat hišo pa je mama rekla bratu, naj si jo popravi, saj jo bo imel, ker je v njo skoz vlagal! Zakaj bi se sedaj mama obesila na hišo, da jo izlača, čeprav v njo skoraj nismo vložili nič? Kaka posla imamo potem mi?
confused-1.gif
Numiyev post sem namerno spregledala.

Na zgoraj napisano pa "ja" točno to - zakaj?
Pri nas je bilo tako, da smo živeli skupaj dedek pa babica pa moj oče in mama in "mini me" - potem je zmanjkovalo prostora (spodaj bivalni prostori, zgoraj spalnici) in sta dedek in babica rekla "nadzidajte itak bo vaše". Pa smo. Pa je bilo nekaj časa tako potem je bilo pa "sva dovolila, da nadzidate v zameno nama kuhate in perete" pa smo. Pa je imela babica hudo sladkorno pa kasneje demenco pa plenice pa nikoli nismo šli z doma. Vsaj 1 je bil doma. PA smo. Pa za rojstne dneve tolažili "sj bo prišel najbrž je v službi"... pa ga ni bilo. Pa nam reees ni zneslo jo pelat k dr k smo mel obveznosti pa "ni mel časa" pa je sosed peljal. Pa je bil še ata bolan pa jokal pa... ga ni blo. In pride dan ko dedi umre. Ga kličemo "ne morem sem v toplicah" no ni blo 4 ure je bil že tle.
Na pokopališču na sedmini pa "no pol ta teden se pa še zmenmo kok bom dobil" - tm na sedmini, sredi pokopališča?!?! To je vse normalno ane...
Potem sta naša dva šla vprašat koliko želi pa je rekel da se tako ne gre, da zahteva cenilca in pol.
Cenilec ceni vse. In parcelo in naša vlagajna in vse - pač trenutno stanje. Briga ga, da je zgornji del naš pa naša garaža pa tako dalje. Tolko je pika. Vlaganja moraš pa pol spodbijat.
No in torej damo stricu tretjino našega? A ni butast, da recimo moja mami, ki je priženjena, ki je za doto dobila les za grušt sedaj vzame kredit, da prav tretjino tega grušta izplača stricu.
Pa še da odgovorim dalje na nezastavljeno vprašanje - zakaj dedi ni prej prepisal? Ker se ga je enostavno bal. Ker je prišel 3 X na obisk v cca 5 letih in rekel "o dan a si že dal "na čez" unim"... Torej... No in to je to.

Smo tiho pa plačamo... se nam smeje in konec štorije.
uf-1.gif

No pa še podvprašanje - če se odločimo, da gremo - bolje kupiti zazidljivo parcelo ali kupiti parcelo s starooo podrtijo in jo podreti pa na tem zidati?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
bonk.gif

bonk.gif
confused-1.gif

Ljubčki moji, pa se tožarite če vam je to ljubše, ampak tako boste dobili vsi še manj in kup zapletov bo.

Če nekomu pripada dediščina mu pač pripada, to se ureja prej, ne pa potem ko stari že stegne pete.
Če je en otrok tako slab, se že lahko bodočega pokojnika prepriča, da naj pač vse nameni vam ali vam že prej 'proda' ali izroči.

Ampak na forumu bomo vedno slišali samo eno stran.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Negramodelo pravi:No pa še podvprašanje - če se odločimo, da gremo - bolje kupiti zazidljivo parcelo ali kupiti parcelo s starooo podrtijo in jo podreti pa na tem zidati?

Vseeno. Nadomestne gradnje ni več, samo stroški bodo s podiranjem stare.

Pač vzameš tam kjer je ceneje, kjer ti je bolj všeč. Na tako življensko vprašanje ti ne bo noben neznanec z interneta optimalno odgovoril. Misli s svojo glavo, čeprav morda ni najbolj bistra, ve pa kaj je tebi všeč.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Nadomestne gradnje ni. Res je. Plačaš pa vse prispevke od razlike po kvadratih ne od nule. Mogoče je bil kdo v slični situaciji in je preračunal kaj je cene:
rušenje + del taks in prispevkov ALI vse takse in prispevki od a do ž

Vse provokacije na moj nizek IQ in butasta vprašanje sem uspela spregledat. Samo ko pišeš pa o mojem dedku v smislu
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
ko stari že stegne pete.
pa zaboli. Če ti je bil to cilj si ga dosegel.
Še danes mi je hudo, ker ga ni več in to zelo. Mogoče boš enkrat na taki točki in boš videl kako "prijetno" je.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Sorry če se mi srce ne trga ze nekom, ki želi drugega dediča, ki je tudi utrpel izgubo prinesti okoli za dediščino, ki mu pač pripada in že danes (ko kao še trpi) že naklepa 10 let tožbe in podobne vragolije. Mene nisi prepričala.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Sorry če se mi srce ne trga ze nekom, ki želi drugega dediča, ki je tudi utrpel izgubo prinesti okoli za dediščino, ki mu pač pripada in že danes (ko kao še trpi) že naklepa 10 let tožbe in podobne vragolije. Mene nisi prepričala.

to je tebi normalno, da človek vzdržuje in vlaga v hišo in dela potem pa se pojavi nekdo, ki bi rad tretino?
bonk.gif
Ne reče ajde do 5000 evrov za nekaj kar nisi nikoli skrbel ali imel nobenih stroškov, to nekak gre sam ko se pa nekdo pojavi pa hoče tok pa to pa ni niti malo moralno če že kaj drugega ne!

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
.... ko pa so se odločili popravljat hišo pa je mama rekla bratu, naj si jo popravi, saj jo bo imel, ker je v njo skoz vlagal! Zakaj bi se sedaj mama obesila na hišo, da jo izplača, čeprav v njo skoraj nismo vložili nič?
Počakaj do zapuščinske razprave.
Potem se bo videlo, kdo je fige v žepu držal.

Pri nas ne! Nas ti ne poznaš, tu ne bo zapletov verjemi!