Podkupnine v gradbeništvu

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
in potem dobiš še "taprauga" nadzornega pa si zmagal;)

samo sej tukaj sine obvlada... izbral bodo 100% tega za 60jurčkov... na koncu jih bo prišlo 200jurčkov...
No ja.
Bom opisal zgodbo z našimi kalorimetri (še pred zakonsko obvezo).
Prvi predračun 15 jurjev in to od stanovalca in lastnika stanovanja
grims-1.gif
.
Drugi predračun (ko je ugotovil, da se zadeva ne bo ''požrla'') 10 jurjev.
Sem sam popi..., si vzel 5 minut časa, na netu našel tri ponudnike in evo ti smo imeli ponudbo z drugega konca Slovenije za 2700 EUR s stroški vgradnje.
Ob tem, da je upravnik govoril, kako to ne bo kompatibilno in bomo morali plačevati odčitke in obračune, itd.
Ja, za vse to plačujemo... ...MANJ kot pa tisti, ki so vzeli od upravnika priporočeno zadevo.
evil.gif

Aja, skoraj pozabil: na koncu je bil račun 2700 EUR.
grims-1.gif

PS: Ja vem, ni ravno za primerjat z gradbeništvom, ampak če narediš domačo nalogo prav, potem je zadeva neproblematična.

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Kar drobite in drobencljate.
Zaenkrat ne izdam vsega, saj sem tudi z ALTERJA dobil dva ponudnika.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.080
113
v lokalni ostariji
saj pri avtomobilu imaš tudi različne cene... (cenovne razrede)...

dacia in mercedes...
tam in man
fendt in yto

cene se primerno razlikujejo. zakaj? hja lahko je vse ok lahko pač ne...

a vendarle zgolj en primer:
- rovokopač na uro pokuri 8,8l/nafte = 7,9€
- strošek mazanja in servisov itd = 6€
- amortizacija (recimo da se zamortizira v 10 letih in da ga lahko še prodaš = 9€
skupaj stroški stroja= 22,9€ / delovno uro

in potem imaš nekatere ki gredo delat za 18€/uro

kako?

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Citat:

dacia in mercedes...
tam in man
fendt in yto

- amortizacija (recimo da se zamortizira v 10 letih in da ga lahko še prodaš = 9€

kako?
Če bi imel denar bi zaradi frajerije kupil fendt 1050 Vario.
https://www.youtube.com/watch?v=cqCoZo50IB4
Za bejbo v kino peljat bi bil dober!
O vsem ostalem pa lahko modruješ sam, glede na to, da se ti neki strahovi prikazujejo!

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sorodnik isce mizarja za kuhinjo. Ker poznam dva, mu enega pripeljem . Mizar me po obisku vpraša koliko je dolžan. Pa sploh se ni dobil posla, niti ga na koncu ni dobil. Al je to res ze nacionalni sport? Al sem res jaz toliko za luno

Zakaj pa ti nebi dal nekaj stran, če si mu zrihtal novo stranko ? saj tudi oglas v časopisu al pa kjerkoli drugje bi moral plačat. Meni se to ne zdi nič takega, ni pa to čisto isto kot delajo ti upravniki
evil.gif

Ne vem, meni je to mimo. Roka roko umije. Jaz ti danes naredim uslugo, boš že vrnil enkrat. Ne pa ti men dans 20 eurov, jaz tebi jutri 20eurov. Saj se ne pogovarjamo o poslih vrednih miljone eurov.

bushido

Zelenc'
3. feb 2016
3
0
1
LJ
Citat:
bushido, če bi že na javnih razpisih izločali vse ponudbe ki so POD ceno iz cenika sekcije bi bil velik napredek....

To je z določenimi nameni tako postavljeno in preko določenih oseb - lep primer take prakse je bivši zelo velik ljubljanski gradbinec ki ima lovke še vedno zelo razpredene po celem državnem aparatu in deluje vse lepo in prav v prid določenih

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.606
113
Marlbor
Lahko prosim pojasniš, na kak način odpirate ponudbe, če najprej napišeš, da vas je določenih 6 oseb, ki boste odpirali ponudbe, hkrati pa vsak dan znova objaviš podrobnosti vsake ponudbe, ki prispe. Tudi cene konkurence javno objavljaš že pred zaključkom zbiranja ponudb in pred uradnim odpiranjem ponudb. V čem je point tega lažnega nabijanja?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.963
113
pri taščici
Nekateri bi najbrz se lastni materi jurja pobrali ob nakupu kuhinje. Pa pri meni ni bila mati v igri. Ceprav fotru bi tudi jaz jurja snedel ce bi bilo možno, mati pa niti pod razno. Ampak zato so drugi razlogi.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:

dacia in mercedes...
tam in man
fendt in yto

kako?

Amortizacijo pozabiš, servise zmanjšaš na minimum, prispevkov ne plačaš, zavarovanja odgovornosti nimaš...

In potem je samo vprašanje ali boš doma ležal (ker si dela ne znaš najti) ali pa boš šel delati za drobiž in boš na koncu dneva imel v žepu tistih 50€. Nekaj časa celo gre...

Mene je izučilo, da sem VEDNO ampak VEDNO pri tistih ponudbah, kjer sem se še posebej potrudil in oddal nizko ceno na koncu opekel in pod črto naredil nulo ali celo izgubo. Sedaj delam manj. Dosti manj. Pod črto pa imam zaenkrat na računu še vedno zelo podobne zneske... Prej ko si bodo tudi konkurenti prišli to gor, bolje bo za vse.

Kar se pa Sineta tiče... po pisanju sodeč, je zadaj en prepotenten pametnjakovič. Na alter je prišel po pomoč, dobil je nekaj zelo dobrih informacij, sedaj pa s precej neprimernim tonom zabija vsako mnenje, ki je drugačno kot njegovo. Saj jst tudi dostikrat vztrajam pri svojem (verjetno celo preveč), ampak se izogibam "zabijanju" drugih mnenj, sploh če so konstruktivna.

Enkrat sem že napisal, koliko mora biti urna postavka, če si želiš izplačati 1000€ plače. In v tem primeru ne moreš delati za 18€ s strojem vred...

Mu pa seveda privoščim, da najde ugodnega in dobrega izvajalca.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.080
113
v lokalni ostariji
igi seveda to fantje "pozablajo"... potem pa kakšn stroj pogori itd itd...

o sinetu pa ne bom izgubljal besed... je en vseved... očuitno je prišel na forum po "dokaz" da so vsi gradbinci barabe podkupljive..

ravno zdej sem izvedel, da je na štajerskem za en projekt nekdo oddal ponubo pazi: 0,34€/m3 izkop in odvoz na stalno deponijo...
to je pa čista "SCT" praksa...

tomi

Guru
1. sep 2007
18.705
9.912
113
40
MB
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sorodnik isce mizarja za kuhinjo. Ker poznam dva, mu enega pripeljem . Mizar me po obisku vpraša koliko je dolžan. Pa sploh se ni dobil posla, niti ga na koncu ni dobil. Al je to res ze nacionalni sport? Al sem res jaz toliko za luno

Zakaj pa ti nebi dal nekaj stran, če si mu zrihtal novo stranko ? saj tudi oglas v časopisu al pa kjerkoli drugje bi moral plačat. Meni se to ne zdi nič takega, ni pa to čisto isto kot delajo ti upravniki
evil.gif

Ne vem, meni je to mimo. Roka roko umije. Jaz ti danes naredim uslugo, boš že vrnil enkrat. Ne pa ti men dans 20 eurov, jaz tebi jutri 20eurov. Saj se ne pogovarjamo o poslih vrednih miljone eurov.

ja samo zaradi takega načina, ko noben od nas ne bi dal od sebe niti evra, pol celotna potrošnja trpi ker denar ne kroži, ker se ga vsak oklepa
smile-1.gif

pusti zdaj ti 20 €, govorimo o poslih.

vsi podcenjujete svoje delo ... če si mojster tega kar delaš, je logično da si za to plačan, drugim pa plačaš za stvari ki jih ne znaš
smile-1.gif
oz se ti bolj splača ukvarjat s svojim core biznisom kot pa se učit/delat druge stvari

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
ja sam je zanimivo.... vsi zbijamo cene pri tehničnih stvareh, storitvah,....

Ko enkrat rabiš dohtarja in je vrsta predolga se odločiš, da greš samoplačniško... In mojster recimo naredi ultrazvok telesa (mašina ni prav dosti vredna) dela je pol ure in 150€... Pa greš k zobozdravniku, zob te boli... ti povrta, bela zalivka (oprema ni vredna milijone, materiala je par evrov), dela 45 minut. Cena 90€. Vmes še kakšnega "alternativca" povprašaš, spet 100€.
E tu pa verjetno nihče ne razmišlja, da bi zbiral ponudbe in glihal. Še zavarovalnica to ne upa, ne pa da bi končni uporabnik.

Zakaj ta razlika? A je zdravnik res bog v belem? res je, da je v šolo hodil 6 let več kot oni strojnik na kopaču, ampak a je res toliko več vreden?
V bistvu je oni strojnik PREMALO cenjen...

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Lahko prosim pojasniš, na kak način odpirate ponudbe, če najprej napišeš, da vas je določenih 6 oseb, ki boste odpirali ponudbe, hkrati pa vsak dan znova objaviš podrobnosti vsake ponudbe, ki prispe. Tudi cene konkurence javno objavljaš že pred zaključkom zbiranja ponudb in pred uradnim odpiranjem ponudb. V čem je point tega lažnega nabijanja?
Objavil sem le tisti dve, ki sta prišli po mailu in ne bosta upoštevani! Sta pa ekstremni, vsaka po svoje.
JBG ordnung und disciplin velja za vse!
Tiste v zaprtih kuvertah so v "gajbici" in čakajo na dan, ko bo javno odpiranje!
Imaš še kakšno vprašanje??

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.606
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Sine370 pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Objavil sem le tisti dve, ki sta prišli po mailu in ne bosta upoštevani! Sta pa ekstremni, vsaka po svoje.
Tiste v zaprtih kuvertah so v "gajbici" in čakajo na dan, ko bo javno odpiranje!
Kje si kumarce kupil?

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik igi pravi:
ja sam je zanimivo.... vsi zbijamo cene pri tehničnih stvareh, storitvah,....

Ko enkrat rabiš dohtarja in je vrsta predolga se odločiš, da greš samoplačniško... In mojster recimo naredi ultrazvok telesa (mašina ni prav dosti vredna) dela je pol ure in 150€... Pa greš k zobozdravniku, zob te boli... ti povrta, bela zalivka (oprema ni vredna milijone, materiala je par evrov), dela 45 minut. Cena 90€. Vmes še kakšnega "alternativca" povprašaš, spet 100€.
E tu pa verjetno nihče ne razmišlja, da bi zbiral ponudbe in glihal. Še zavarovalnica to ne upa, ne pa da bi končni uporabnik.

Zakaj ta razlika? A je zdravnik res bog v belem? res je, da je v šolo hodil 6 let več kot oni strojnik na kopaču, ampak a je res toliko več vreden?
V bistvu je oni strojnik PREMALO cenjen...
WORD... isto govorim tudi jaz. Bi dodal to, da gradbeni faks v LJ je tako zahteven, da ga redno naredi cca 10% študentov.
Itak so si gradbeniki sami krivi, ker si hodijo z damping cenami na razpis, samo da drugega zj3be. Pa to da je gradnja slovenska folklora, kjer polovica slovenskega folka si sam zgradi hišo/vikend/nadstrešek....

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik Sine370 pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Kje si kumarce kupil?
Vlagam sam!
Te še kaj zanima?

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Saj te ni po kislih kumarcah vprašal.

Je pa drugače lepo, da priznaš, da vlagaš.

Hvala, ker mi odpiraš oči, jaz bebec ne bi tega sam dojel!

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
K bo konec sporoci ceno izbrane, najnizje in za desert sestej se najnizje postavke kombinirano iz vseh ponudb, da vidimo razlike.