Poceni kamin za dnevno sobo?!

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.614
10.824
113
ja,sej takšne segmente imam nagledane. nic bom zlozil skup in zakurim. Huj ko vse skupaj vžagt ne morem
evil.gif

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
jst sm jih zlimal skupi z visokotemp. pasto, potem sem jih pa še netal. Zaenkrat drži
smile-1.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Dovod imam iz sobe. Ni zunanjega. KAr se pa tesnil tiče, pa isto, kot je pred mano en napisal. Nič, samo zloženo po vrsti vse skupaj. Brez problema že 5let.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Jest pa gledam tele obzidave kaminov in mi prevec zgledajo kot krematorij cist prevec ceglov okoli in sploh nad kaminom ko zakrivas cev, jest bi to mel minimizirano sicer nevem kako bi zgledalo pa vseeno tist k je se samot gor dajal je groza, sploh tudi zaradi teze, mene bi zanimala najbolj osnovna pozidava iz cimlazjih materialov, mogoce samota 5cm okoli kamina ostalo manj. Sicer bo nas 3 stransko odprt tako da tukaj tako ali drugace nimas kej prevec zazidavat.
Tudi ne iscem variante da bi bilo tolk oh in sploh samotno zadrzevanje toplote, pac da lepop greje in to je to. Vidim pa samo grobnice.

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.614
10.824
113
vceraj testno zakurblal...

relativno vzorno zlozil skupaj, nic tesnil. Verjetno niti ne bom kasneje, ker imam dober vlek .

Sem pa ugotovil poantno zakaj obzidat zgoraj...spodaj je keramika v kurišču in je kamin oziroma ohišje "hladno" in tam sploh nima smisla s šamotom, ker nič ne akumulira. Vroče je steklo in zgornji del peči in potem cev itd. Taako da še moram narediti plan koliko toplote želim ujet.

Nazadnje urejeno:

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Spodaj do višine kurišča res praktično nič ne akumulira. Toplo je, ni pa vroče. Ampak tega je 30cm mogoče v višino. Potem pa greje od tam naprej.
Jaz imam do te višine siporeks, potem šamot in na koncu spet siporeks. Ja, itak je vsa toplota gor, samo pod stropom akumulirano ti kaj dosti ne koristi, če nimaš nekega ventilatorja na stropu, da ti to akumulirano toploto piha po prostoru.

Če ni statičnih in finančnih ovir, bi itak bilo najbolje vse iz šamota
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

masevc

Guru
2. sep 2007
3.519
894
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
vceraj testno zakurblal...

relativno vzorno zlozil skupaj, nic tesnil. Verjetno niti ne bom kasneje, ker imam dober vlek .

Sem pa ugotovil poantno zakaj obzidat zgoraj...spodaj je keramika v kurišču in je kamin oziroma ohišje "hladno" in tam sploh nima smisla s šamotom, ker nič ne akumulira. Vroče je steklo in zgornji del peči in potem cev itd. Taako da še moram narediti plan koliko toplote želim ujet.
Malo kaj ti lahko jaz iz izkusenj povem,
Obzidava zgoraj nad kaminom s samotom do vrha. Po par urah kurjenja ima samot na zunanji strani 50 stopinj, topel je se 24 ur po prenehanju kurjenja. Cev dimnika v notranjosti samota ima 350 stopinj.
Ce bi to delal s siporeksom se lahko od te akumulirane toplote skoraj v vecini poslovis.
Na zadnji steni za dimnikom imam protipozarno steno, material, ki ga prodajajo kamin majstri. Zajem zraka od zunaj, oziroma iz garaze.
Pa naravno krozenje urejeno preko dveh loput (zajem pod kaminom, izpust nad kaminom).
S tako konfiguracijo sem zadovoljen in deluje super.
Ena fotka pred polaganjem mozaika https://ibb.co/irKua6

Nazadnje urejeno:

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Siporeks pogojno, če ga z nečim obložiš, da tisto potem akumulira.
Drugače pa če je pretanek zna zaradi vročine tudi pokat.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.994
6.606
113
odvisno a ga imaš za "ambient" ali za ogrevati. v prvem primeru včasih tudi nočeš akumulacije, ko ugasne, hočeš da neha delat. toj ponavadi v novogradnjah. kar pomeni, da tudi ni nobenega pametnega "razvoda" toplote po hiši. dnevno ti nahajca. tam je pa ponavadi tudi termostat. potem pa rata kamin ambientalen v pravem pomenu besede. samo za gledat...

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Jaz sem kupil kamin za dogrevanje kletne dnevne sobe, kjer je bila temperatura nižja za do 5 stopinj od ostalih sob. In sem tako dogreval, da nisem dvigoval temperature peči zaradi dveh radiatorjev. Pa je bilo špica. Potem so se menjala okna in dodala fasada, pa je razlike nekje slabi dve stopinji, pa dogrevam, vendar manjkrat, presežki ob kurjenju so že skoraj moteči, naslednji dan je super ob zaprtih radiatorjih. Potem sem razmišljal, da bi si kamin dodal k talnemu gretju v mansardi, ampak ga skoraj gotovo ne bom, ker bo toplote več kot preveč... No, morda zaradi filinga, samo potem bom pa skoz moral hladiti... Da bi takrat talnega ugasnil, ko bom kuril, se ne bo nikoli poklopilo. Z radiatorji še gre, ker maš hitro regulacijo, talno pa to ni.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
KSZ

Še eno stvar bi povedal.

Nekaj časa sem čakal keramiko,s katero bi oblekel kamin oz. to pozidavo s šamotom in siporeksom. Čakanje od poletja. Ampak kurim ene 2 meseca.
Dobim keramiko, nakar začnem gledat malo bolj podrobno in vidim razpokice na siporeksu. Res, da je debeline samo 5cm. Ampak kar je bilo siporeksa, sem ga stran pometal. Z roko sem vse lahko podrl/odlimal. Ne vem za 10cm debeline, ampak 5cm je za kjerkoli je vroče okoli kamina no go.
ne-ne-1.gif

Bom kar s šamotom pozidal vse.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Sem hotel včeraj navlečt mrežico gor, da za vikend oblečem v keramiko. Tako da nisem imel.
Ne vem pa, a bi kaj pomagala? Težko po mojem. Razpokan je bil konkretno. Predvidevam pa, da bi mrežica pa potem še keramika čez nekako držalo vse skupaj. Samo vprašanje, ko bi se enkrat "ornk" naslonu na kamin, če nebi vse skupaj popustilo.
Nimam pojma. Vem pa, da bom raje malo nižje pozidal, in vse s šamotom.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

jest pri nas studiram da bi naredil samot samo v visini kurisca tam kjer je pa cev bi pa kr cev vidno pustil, nas kamin je bolj za dogrevanje in ambient nebo main ogrevanje. Cev bi pa mogoce pustil odprto ker mi je vedno manj vsec pozidava do stropa ker prevec hitro dominira v prostoru