Poceni kamin za dnevno sobo?!

luka51

Guru
16. avg 2007
14.418
5.698
113
Citat:
Uporabnik zoom pravi:
Bakrena mast, prosi mehanika za žličko, tisto katero uporablja za zavorne batke.
Boknedaj, da te Malecki sliši kaj govoriš

luka51

Guru
16. avg 2007
14.418
5.698
113
ne to pa sploh ne. ker bakrena mast v bistvu ni mast za mazanje zaradi manjšega trenja. Ampak da zadeva ne pikne skupaj.
Drugače pa ja za pante na kaminu je idealna.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.614
10.824
113
eno med vprašanje.

Kaminski vložek bomobzidal sšamotom,koliko blizu od pločevine naj grem s tem ciglom, da bi nebi kaj "razgnalo". Kako se lotit prednje strani,kateri material izbrat, kakšne plošče posebne? itd.?

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
Mi smo ga obzidali s siporeksom. 1 cm od pločevine, nima kaj razgnat. No...kako je z obzidavo s šamotom pa nebi vedel. Eni jih "obzidajo" tudi s knaufom, nekim protipožarnim.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Ni mi jasno kako lahko 300kg šamota pozida na vrh
rolleyes-1.gif

Plus to, da ne vidim smisla pozidave s siporeksom. Razen, če hočeš, da imaš celo zimo mrzlo v stanovanju.
V smislu, da ti je kamin samo okras. Siporeks je za pod kamin ali pa če nočeš toplote, ga obzidaš.

Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Tudi meni se zdi taka gradnja zgrešena sicer si predstavljam da cev od kamina do dimnika ogreva prostor nad kaminom in tudi sama peč ta prostor ki je obzidan ogreje vendar je zgrešeno da je odprtina v sredini in ne nekje na vrhu kjer bi ta toplota izhajala.Sama osnova je konstrukcijsko velika in verjetno rabiš kar precej časa da se ta šamot ogreje in nekako daje toploto .

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Jaz sem ravno kontra pozidal. Vložek in tik nad njim s šamotom. Spodaj, do kjer ne greje s siporeksom. Proti vrhu(stropu) tudi siporeks in odprtine, da toplo pihlja ven.
Ne vem v čem bi bila poanta, da imaš akumulirano toploto na vrh sobe? No ok, razen, da bi dodatno grel še zgornje prostore.
Kaj ti bo šamot nad glavo
stupid-1.gif
Itak že tako in tako vsa toplota gre gor. A ni bolje da se iz tal dviga, kot da "stagnira" pod stropom?
In to ni samo teorija, je tudi praksa, ker sem na začetku probaval samo s polaganjem(brez lepila) in sem testiral kako se okoli samega kamina greje in kako potem v prostor.
Na tem linku je lahko malo poboljšal situacijo edino s tem, da je siporeks še z nečim obzidal. Vsaj s ploščicami. Da vsaj nekaj toplote ostane. Če pa je samo zapacan z mrežico in ometom in prebarvan, je pa to kar konkreten mimosun pri izkoristku.
Razen če mu je to samo okras, kot sem že prej povedal.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.614
10.824
113
Plan je seveda samo okoli vložka in ne nad njim, tako da zadrži toploto. Želim seveda da takrat ko zakurimo, nekaj toplote zadrži.

tole s šamotom zgoraj mi je mimo. Tako da se ne bom šel tako. Hvala vseeno za ideje in smernico. Začnemo danes...

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Moraš računat, da se prostor malo počasneje segreje. Ampak meni je to kul, ker bolj enakomerno seva toploto v prostor.
Če se baba hoče na hitro pogret, se pa pač postavi direkt pred kamin, kjer še vedno zelo seva
grin1.gif

Pa še malo računaj, da to kar precej teže nanese - pač če imaš lesen poden. Jaz sem si kar zabetoniral tako majhno platko/balkonček na notranjo stran, ker se mi ni zdelo varno skoraj 1t materiala na manj kot kvadratu in star lesen poden. Čeprav je zdrav, ampak ziher je ziher.
Ena šamotna opeka ima 4-5kg. Pol pa računaj kolk jih boš rabil za pozidavo. Pa še razmisli, ali jih boš polagal leže, ali pokonci. Če jo leže polagaš, še precej dlje traja, da se ogreje prostor. Je pa res, da imaš še enkrat več mase, ki ti potem dlje seva v prostor, ko se neha kurit. Če se ne mudi ogret prostora, potem tudi o tej opciji razmisli. Je pa potem še nekaj eurčkov več za material potrebno dat. Jaz imam pokončno pozidano(tudi zaradi teže in pa ker mi je to edini vir ogrevanja in bi preveč trajalo, da se ogreje).

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.614
10.824
113
pokončno bom. predvsem zaradi prostora. vse skup pa je na bet estrihu. masa ne bo tak problem.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik zoom pravi:
Bakrena mast, prosi mehanika za žličko, tisto katero uporablja za zavorne batke.
Boknedaj, da te Malecki sliši kaj govoriš

Saj to je pa res spet svetska neumnost če bi zavorne bate mazal z bakreno mastjo.

Samo ti kvazistrokovnjak bi delal tako sr***, verjetno še na svojo pihneš bakreno mast, če ti sploh kdaj kaj da na voljo.
srce-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Saj se maže tudi batke ob sestavljanju sam nikakor ne z bakreno mastjo, ampak z drugo za to namenjeno.

Mislim, da če želiš res na nivoju OEM ali profi aftermarket sestavit zavore rabiš ene 3-4 različne žavbe. Plastilube je mogoče še najbolj univerzalen.

Pri kaminu bi blo pa uporabljati bakreno pasto zaradi izgleda malo težko, bi moral res lepo namazat, da se ne sveti tja na črnem vložku ipd.
rolleyes-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.614
10.824
113
domači mojstri,dajte mi še tole povedat..raj vprašam prej,, kot potem ko bom napol "fertig"

Tisti ki ste sami to delali.

Ste cevi od kamina do dimnika samo povezali (inox standardni elemnti) ali ste jih tudi tesnili s tisto visikotemperaturno maso?
S čim ste povezovali dovod svežeka zraka? gibljiva alu cev? PVC, INOX? ali kaj tretjega..dovod imam fi 125, izpuh pa fi 160, dimnik fi 200.