Plin ali steklokeramična plošča

Bernie

Zelenc'
27. jan 2008
8
0
1
Nikakor se ne morem odločiti kaj naj dam v svojo novo kuhinjo ali plin ali steklokeramično ploščo. Na plin je kuhanje ceneje, zanima me ali je kdo dejansko meril, koliko elektrike več porabiš kot plina oz. koliko je to dražje?

Zaenkrat je edina prednost steklokeramike, da se lažje čisti.
Je pa še ena stvar in sicer za vgradnjo plina bi moral doplačati 200€, ali se splača?

Hvala že vnaprej za vaše nasvete

LP, B.

p.s. Indukcija pa ne pride v poštev
 
Nazadnje urejeno:

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Na plinu prej zavre, a na steklokeramiki imaš večjo možnost izbire stopenj. Kuhanje na plin je cenejše od elektrike (če imaš bombo), a tudi nevarnejše, lažje pride do vžiga, če se zaklepetaš na poti z vrta do štedilnika, kamor si že prej dal olje gret. Plin ti lahko tudi eksplodira, če ti kje ne tesni dobro. Na steklokeramiki se lahko fino opečeš tudi potem, ko si že vse skup ugasnil, kljub opozorilni lučki.
Naštimaj kombinirano, 2 plin + 2 steklokeramiko, pa si zmagal.
cool-1.gif
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Sem že enkrat pisal moje mnenje....ali indukcija ali plin, steklokeramične ne bi kupil nikoli! Ne vem zakajto še sploh prodajajo.

Plin je močnejši hitrejši
Vizualno se vidi, kaj se dogaja (koliko gori)
Podpira vse posode, ni važno a je krivo dno kake stare črepine al pa nove tefalke
Nastavitev temperature je brezstopenjsko (ti novi gorilniki so res dobri)
Ko ga izklopiš JE izklopljen (meni izredno pomembno)
Čiščenje JE enostavno, ker dobiš plin tudi z steklokeramiko spodaj, tko da pri tem razlike ni
Cena kuhanja je najnižja

Minus je pa dodatna napeljava (sam ne vem zakaj v tvojem primeru tako draga) in prenašanje bomb vsake toliko časa
Znižanje kakovost zraka v kuhinji...za ogenj je potreben še kisik

 

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Glede na mnenja ostalih, očitno stvar okusa.
Če nimaš centralne na plin, je kuhanje na plin z mojega stališča nesmiselno. 30 let sem kuhal na plin, sedaj imamo 3 leta steklokeramično in ni šanse, da vzamem še kdaj plin. Kolca se mi samo po dveh platah indukcije.
Le kdo bo še gledal tisto bombo v kuhinji.
 

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Jaz bom vzela steklokeramično indukcijskao ploščo. Zakaj? Zato ker v hiši ne želim imet plina, ker se tako ploščo lažje čisti, ker nimam še svojih loncev, pa še lepo izgleda.
 

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Zakaj pa ne indukcije?

Meni je zakon, pri navadni steklo keramični sem pa izgubil živce.
Sploh ko je treba vodo zavret. Pri indukciji nimaš niti toliko časa da bi stran stopil
smile-1.gif
 

Bernie

Zelenc'
27. jan 2008
8
0
1
Indukcijo sem izvzel ven iz tega, ker se nekako zanjo ne bom odločil. Moti me, ker ima določeno magnetno valovanje, ki slabo vpliva na telo. Nekje sem bral, da trup je sicer zmožen prenesti tako valovanje, okončine pa ne, ker so "pretanke".
Nekateri so mi tudi razlagali, da imajo čez nekaj časa bolečino v členkih. Tako da sem to idejo opustil. Je pa energijsko in časovno res najboljša rešitev, se strinjam...
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Lažje čisti.
bonk.gif
A lohk vsaj to opustite kot dobra plat?

Drugače pa...kter profi kuhar oz. gostilna ma steklokeramično plato za kuhat.
bonk.gif
 

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik Bernie pravi:
Indukcijo sem izvzel ven iz tega, ker se nekako zanjo ne bom odločil. Moti me, ker ima določeno magnetno valovanje, ki slabo vpliva na telo. Nekje sem bral, da trup je sicer zmožen prenesti tako valovanje, okončine pa ne, ker so "pretanke".
Nekateri so mi tudi razlagali, da imajo čez nekaj časa bolečino v členkih. Tako da sem to idejo opustil. Je pa energijsko in časovno res najboljša rešitev, se strinjam...

Torej telefona tudi ne uporabljaš...
pa TV-ja
Verjetno imaš hišo iz železa ?
smile-1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Tale zdravstvena o magnetih je huda, moram priznat.
Jaz bi kolebal kvečjemu med plinom in indukcijo. Sam imam steklokeramiko, ampak polovične indukcije se pred dvemi leti ni dobilo oziroma je bila draga ko.... Že SK je imela praktično ceno enako kot če bi vzel celo (4X)
Al je tako težko tisto bombo nekajkrat na leto zamenjat, sploh če boste samo ob vikendih bolj zares kuhali...med tednom pa samo jutranjo kavo

Gostilne so res vse na plin
Če imaš SK na ful, in ti neka stvar zavre ti kljub zmanjšanju zna čez udarit, ker tako hitro se ne zmanjša tempratura. Pri plinu je pa to moment, kako je pa to pri IND pa ne vem
 
Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
zdaj če imaš priključek (teh 200 EUR) se ti splača zadevo urediti. Seveda da ta plin potem tudi uporbaljaš za kaj drugega (npr. peč oz. segrevanje sanitarne vode). Da bi imel plin (in plačeval priključnino) zgolj zaradi štedilnika je pa stvar razmisleka.

Na vsak način pa vzameš kombinacijo - 2 x plin, 2 x steklokeramična....pa boš tekom kuhe ugotavljal kateri ti je bolj priročen oz. uporaben (In na koncu tudi cenejši).
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Sicer se pa da to tud zamenjat...v lukno bo že pasala druga plata, drugače pa naj kupec sproba zadevo pri žlahti.

Meni kot pogostemu kuharju steklokeramika ne pomeni nič, bombe mamo pa tud v omarici, kjer ne moti prav nobenega.

PS. Poglej Bontempi luxuz kuhinje......vedno vgrajen plin.
smirk-1.gif
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Imam kolega, ki je poleti prenavljal kuhinjo in je s plina (bomba) šel na kombinacija indukcija + steklokeramika. To bi sicer zagovarjal tudi sam, ampak vseeno sem jih vprašal na osnovi česa so se tako odločili. In kolega je rekel, da to je pa si je on želel, ker je zelo aktiven prostovoljni gasilec in ga je dovolj strah, ko gasi drugje in ne mara, da bi ga bilo še doma.
Ni mislil, da bi bil plin sam po sebi bolj nevaren za začetek požara, ampak da pa ko je v hiši požar in da se ve, da je notri plin, noben ne upa notri... Njegove življenske sanje so bile, da nima bombe v svoji hiši. Ali se je v njegovi karieri res zgodilo kaj problematičnega s tem v zvezi, pa ne vem.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Da bombo odpre, mora biti kar orenk vročina in pri začetnih požarih kjer gorijo samo omarice je te skoraj zagotovo premalo. Če pa je enkrat cela hiša v ognju, takrat pa itak nihče notri ne hodi, razen če so ljudje notri.
Jaz se bolj bojim primera, da kaj "spušča" in ko prižgeš luč...., sem imel sopacienta v soči ki ga je to doletelo in rečem samo...
 

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Lažje čisti.
bonk.gif
A lohk vsaj to opustite kot dobra plat?

Drugače pa...kter profi kuhar oz. gostilna ma steklokeramično plato za kuhat.
bonk.gif

ker si ti očitno profi, ane imaš doma plinski šporget na vsaj šest gorilcev
stupid-1.gif
joj kar eni argumenti
 

Fritz13

Zelenc'
21. sep 2007
16
0
1
Mi mamo plinsko plato v inox izvedbi. Mogoče je res kuhanje ceneje, sam čiščenje je pa za znoret. To lahk sam pucaš, pa nikol ni čista, čist vsaka kaplica se pozna.
Še sreča da preurejamo kuhinjo, da bomo to plato vrgl stran pa nabavl steklokeramično, al pa indukcijsko. Pri indukcijski je baje poraba energije bistveno manjša.
Tak da plin ti s tega stališča odsvetujem.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Indukcijska rabi štrom tudi ko je izklopljena, tko da je razlika v porabi minimalna, še vedno najcenejši je plin.

Indukcijo vsaj nemški strokovnjaki odsvetujejo nosečnicam, ženskam, katere bi še rade mele otroke oz. zaenkrat še plodnim moškim.
smirk-1.gif
Ponavadi se ne oziram na take "raziskave", vendar se zavedam, da magnetno polje z močjo 2-8KW ni kar tako...

PS. Spet...steklokeramiko je pa tako enostavno čistit ja...
bonk.gif