Planet Golob

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.252
3.883
113
Ce ima dogovorjeno mpc 4kW, potem ima max varovalke 14kw. Penal bo max 40€. Kar ni malo, ni pa bankrot ali razlog za infarkt.
Ce ima manjse varovalke pa se manj. Govorimo o maximumu, ce vsak dan naziga kalofirer cez cel 1ČB. Maesikdo ne razume novega sistema, se mi zdi...
Če ustrezno dvigneš ČB potem penalov ni (dokler si znotraj njega)?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.394
6.922
113
Seveda, ce ne razumejo, naj pocakajo, pa bodo naslednjo sezono imeli z 2kW visjo dogovorjeno moc in bo poloznica 10€ višja, namesto 40€. Če pa sami takoj, bo pa že naslednji mesec tako. Velika verejtnost pa je, da ne bodo letos zaceli s kaloriferjem, ampak so ze prejsnja, pa poloznica ostaja enaka.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.955
3.595
113
Ce ima dogovorjeno mpc 4kW, potem ima max varovalke 14kw. Penal bo max 40€. Kar ni malo, ni pa bankrot ali razlog za infarkt.
Ce ima manjse varovalke pa se manj. Govorimo o maximumu, ce vsak dan naziga kalofirer cez cel 1ČB. Maesikdo ne razume novega sistema, se mi zdi...
Torej, če cel mesec, vsak dan v prvem ČB prekoračiš popolnoma vse 15 minutne meritve za 2 kW se konec meseca teh kazni nabere zgolj za 40 EUR? Vprašam, ker nisem šel računat.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.394
6.922
113
Da... Ker je 14-4=10kw presezka. Vec kot 10 ne more biti, ker je kapica. 10x4€ (kolikor je kW v 1 ČB) = 40€

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.394
6.922
113
Malo vec. Ker gredo takrat tudi drugi bloki gor. 1ČB je cca 4€, 2ČB je 1€, ostali so centi.

Zorej 6x4 + 6x1 = 30€
(Ob predpostavki, da je rudi 2.ČB 4kw na zacetku)

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.252
3.883
113
Samo sprašujem ali je ceneje brez nekih skrbi stalno prebijati dogovorjeno moč ali morebiti dvigniti limit.

.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.394
6.922
113
Praviloma dvigniti dogovorjeno moc. Kot sem ze enkrat rekla. Ko folk isce variante, kako plačati manj, naj:

1) spremeni navade, ce jih lahko in ima zeljo
2) dogovorjeno moc zaokrozi navzgor pa kaki kW doda

Izjema je morebiti samo, ce so ze tako blizu max moci varovalk, ker penal je samo za tisti blok, dogovorjena pa tudi za vse nadaljne

guardy

Guru
3. avg 2007
8.514
1.102
113
Obišči stran
Da obudim temo o omrežninah in nezakonitem vplivanju Goloba na Agencijo... Čeprav je ob nastopu 2022, da ne bo vplival kot prejšna vlada na delovanje neodvisnih organov. Najhuje je, da je vlada še v začetku oktobra zagovarjala ta nov sistem.

Omrežnina za hišo s toplotno črpalko, brez sončne elektrarne:
- december 2023: 44€ pri porabi 1057 kWh
- december 2024: 46€ pri porabi 1174 kWh
- oktober 2024 je znesek za 30% manjši, kot oktobra 2023, seveda pa je takrat še bila nižja sezona

Večino "navadnih" gospodinjstev in tudi blokovskih stanovanj bo plačevalo skoraj enako omrežnime, mogoče kakšen % več. Ne vem kje info, da so se položnice zvišale 2x do 3x? To je samo izgovor, da vlada "regulira" ceno elektrike in s tem lepo javni denar pošilja dobaviteljem električne energije, ki seveda ne znižajo cene kWh, pa bi glede na stanje trga že lahko.

Najbolj pa bodo plačevali tisti, ki še imajo zraven sončno elektrarno, kar je pa tudi pošteno. Po starem zakonu/aktu niso lastniki sončnih elektrarn plačevali nič za uporabo omrežja, čeprav so ga ponoči in v oblačnih dneh kar kvalitetno uporabljali. Torej je novi omrežninski akt bolj pošten, mogoče bo potrebna kakšna sprememba v bodoče, ko se bodo zavrteli vsi cikli. in sedaj bi vlada zaradi teh "bogatašev", ki imajo sončno spreminjala zakon in kar vplivala na agencijo. Očitno je nekdo od teh bogatašev malo bolj vpliven in je pritisnil na Goloba.

Razlika zna biti tudi pri tistih, ki imajo vikende in občasno uporabljajo omrežje, tile znajo tudi več plačevat, pa še to je zelo odvisno od porabe in načina "špic", ki jih ustvarjajo.

No pri meni je razlika med novembrom 23 in 24 pri omrežnini 40%. Pri praktično identični porabi kWh. Meni to ni "malo".

Aja, sem en takih "blokovskih" stanovanj.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.522
2.284
113
Res in resnično ne razumem zakaj ne moremo fuka obdavčit. Preko oglasnikov se obračajo milijade, zraven tega hodijo vsi fu*kat v Avstrijo, razni Laufhausi, kar je še slabše ker vse ostane tam.

Zakaj se ne bi konoplja legalizirala? Posekajo nekaj dilerjev, nova delovna mesta, poberejo se novi davki, nova delovna mesta, nova industrija.

Kripto? Dobički? Da ne bom poknil od smeha, zdaj je tisti ki ustvari dobičke (nekateri velike) oz te špekulacije iz kripta bogi?

Pa ni problema, naj uvedejo še davek na nepremičnine zraven. Recimo 0,10% na vse in vsako nepremičnino, ne samo na drugo, tretjo, peto namreč pri nastanku (gradnji), vzdrževanju in pri prodaji država nabere res nesramen denar in lepe procente npr. pri kriptu pa čisto 0. Ljudi za 0,10% ne bo bolelo, pa denar bo fiksen ampak v prvi vrsti naj prvo poberejo zgoraj navedene zlate jame.

A pri kriptu če narediš minus, ti pa država pokrije razliko do osnovnega vložka?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.635
2.680
113
še v SLO - ampak komaj
Klikenzi:

Kot prvo - Jabe thx, da si se prebila skozi, ker meni se ni dalo, čeprav me je bilo “strah” penalov - no, strah, da ni kapice.

Čeprav nekateri sledečega ne bodo radi slišala, ostaja dejstvo, da lahko (skoraj) vsak si zmanjša strošek elektrike z manjšim prilagoditvami.
Priznam, da TČarji in Teslači malo težje ozr. bodo ti morali paziti na ustrezno dogovorjeno moč in celo najverjetneje vzeti še nekaj € v roke za hranilnike, ostali “navadni” zemljani (ja vem, vedno manj nas je) pa bomo dejansko privarčevali in to brez nekega rizika.
Če pogledam lastni primer (2-stanovanjska bajta iz srede prejšnjega stoletja, “povečana” konec prejšnjega stoletja, izolirana takratnemu znanj u primerno (“ka boš deval 8 cm gor, to košta” - še danes ko srečam majstra, ki je že ornk v letih, me prime, da bi mu eno dve okoli kepe in sam sebi tudi …)), kurjava peleti, sanitarna poleti “prepovedan” bojler, a stare navade, da se pere ponoči, posoda ponoč, gretje sanitarne ponoči, itd, mi sedaj “pomagajo”, da je nov sistem* zame cenejši - pozimi smo tu-tu, v nizki sezoni pa prinese 25,- nižjo položnico.

Je pa treba resnici na ljubo vseeno pogledati in urediti “posebneže” - glej kmetijo, kjer se špicam ne morejo izogniti (visoko temperaturno pranje), pa do industrije, kjer v nekaterih primerih prihaja do “anomalij” - a resnici na ljubo, bi se morala ravno ta, visoko “potratna” industrija, sama zavedati kaj jih čaka in so imeli časa za prilagoditev ozr. vsaj pripravo argumentov.
Bo pa sedanja akcija presvetlega žal ukradla več kot pol leta, kjer bi se dejansko lahko pristopilo urejanju in popravkom zakona.

* dokler ga naš

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.394
6.922
113
Seveda, takrat ko je gldi gldi Golob znižal poloznice.
Poglej poloznico, ki si jo placal novembra 2023, kar je bila redna cena in primerjaj. Pol pa vzami se poloznico, ki si ji placal novembra 2024, npr...

Je pa res, da ste nekateri se vedno subvencionirani z OVE + SPTE. In elektriko... Merodajne položnice, ce ne bo sprememb, se zacnejo aprila.

gr69
Kot rečeno, te poloznice niso končne, ker je se vedno precej subvencioniranega

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.394
6.922
113
Priznam, da TČarji in Teslači malo težje ozr. bodo ti morali paziti na ustrezno dogovorjeno moč in celo najverjetneje vzeti še nekaj € v roke za hranilnike, ostali “navadni” zemljani (ja vem, vedno manj nas je) pa bomo dejansko privarčevali in to brez nekega rizika.

Kot berem jok in jamr tu gor, ni glavni problem sistem, ampak razumevanje le-tega. Jaz bom imela s tem dvem obojim na letni ravni manjsi strosek kot prej, ce ne spreminjam nic. Pa je EV na novo, ni bil upoštevan v dogovorjeni moci. Da zacnem se pazit, pa sploh...

Pa ce mi polno poloznico ubrisejo - dogovorjena moč 17kW - je hranilnik se zmeraj glupa investicija za netmetrase.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
405
83
Kras
www.mtl.si
Glej, netmetering si je nekoč nekdo izmislil. Nato so ga dali v veljavo in na podlagi njega navezali na sebe veliko kupcev sončnic. Da po EU direktivi moramo imeti toliko in toliko sončnic postavljenih, to ti je jasno, a ne. Če ne sledijo kazni, to ti je tudi jasno. Da so mali vlagatelji, oziroma lastniki sončnih elektrarn naredili državi medvedjo uslugo, se tudi zavedaš. In sedaj pride en haloški pepek in razlaga kako je ta novi omrežninski akt bolj pravičen, in da naj prasci bogati zopet plačujejo….. Glej take izjave me pa malo pogrejejo!
Če realno pogledaš ima dejansko prav.
Sploh tisti netmetraši so bili ''posebni'', ki so decembra kurili vse živo, da ja ne bi podarili viškov. Ker itak je zastonj.
No, če nič drugega bo te posebneže in netmetraše, ki jim je sedaj dol viselo, kdaj porabljajo elektriko, ta nova tarifa prisilila v to, da bodo porabo prestavili iz špic, kar je pa dobro tudi za elektroenergetski sistem.
PS: Sem tudi sam netmetraš, vključno s TČ. In kolikor sem sam pogledal (še čakam prvo položnico) bom brez težav obdržal praktično vse bloke na minimumu 4.6kW. Ob tem, da bo sedaj luksuz, ker ne bo treba več prati ponoči, ampak bom to delal čez dan, ko bo SE delala na polno.