Planet Golob

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.903
3.545
113
Seveda, najlažje je jamrat neznancem. Tale čas, ki ga zabijaš na forumu s prepričevanjem, kako je težko počrpat subvencije, raje ponucaj za familijo, prijatelje... magari oddajo vloge za subvencijo.
Oh, ne skrbi za moj čas. Med tem, ko sem spisal te objave sem uredil vso delo v hlevu, zakuril v peč, katere dimnik rabi več čiščenja kot je bojda standard, prijatelji so bili tukaj par dni nazaj, za razpise sem pa že zapisal kako je. Žene pa ne smeš motiti, ko gleda svoje serije :) In kot sem dejal, ni jih težko počrpat, rabiš pa za to zadaj kapital. In vsaj 90% slovenskega kmetijstva trenutno deluje na pogon hipotek. Saj gre, dokler pač gre. Pač, trapasto je, ko bereš objave tipa, saj pa itak imate razpise in subvencije. In ko želiš zadevo malo razložiti iz lastne perspektive itak vidiš, da je to tukaj bob ob steno.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.903
3.545
113
Zeh. Na tržnici kjer kupujem, pridejo mali kmetje iz vukojebin od daleč. Na FB so skupine lokalcev, ki imajo ob določenih dneh dostave. V malih trgovinah se prodaja stvari od lokalnih kmetov.
Tega je dovolj. To da si ti nekje na obrobju nečesa, pri meni ne pije vode.
Na tržnici kjer kupuješ, prodaja sicer res občasno tudi moj sosed, katera sta oba zraven tudi v rednih službah, zemljo pa obdeluje še dedek oz. njen oče. So razlike. Kot tudi ne moreš, če imaš poln hlev velike živine, obenem biti tudi na tržnici in čakati, da pride aljoman.

B81

22. jul 2007
37.429
10.783
113
KSZ

V normalni državi ki bi skrbela za svoje kmete bi morale pisarne nuditi pomoč kmetom pri razpisih in to brezplačno oz. jim razpise dokončat, ampak potem bi morali sami sebe kontrolirat, to jim pa ni. Dejstvo pa je, da večino počrpajo kmetije, ki so v bližini pravih ljudi, svoje delajo tudi veze..pomoč in informacije takoj, ko je razpis zunaj itd. itd.. pojma nimate. Če bi še vedeli, za kake stvari nekateri dnar dobijo...

• Haha
Reactions: jest5 in jonny77

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.540
2.409
113
Pomurje
Z
Kdo si nabavi psa naj ga ima do konca
Lahko ti tudi poenostavim. Grem na razpis, plačam 1000+ eur, da mi nekdo izdela vlogo, ker sam za to nimam znanja. Na razpisu dobim 30% sofinanciranje, kar je nekako standard.

Grem na banko, vzamem dolgoročno 100 jurjev kredita, od katerega bom plačal še 30.000+ eur obresti.

Recimo, da je kredit odobren. Grem, kupim stroj oz. kup precenjenega železa (lahko apliciramo tudi na gradbeni del, kjer je gramoz zmeraj isti, kubik betona pa vsako leto krepko dražji). Plačam 100 jurjev trgovcu, on si pobere maržo za to, da je stroj uvozil in plača tovarni nabavno ceno stroja. Oni plačajo delavce, material, dobavitelje, ostanek pa gre v dobiček in razvoj. Tukaj je osnovna težava praktično ista, kot recimo pri volksvagnu. Avti so bolano dragi, delavci na traku plačani kot inženirji, kupna moč ljudi pa pada.

Tudi banki seveda ostane 30+k eur obresti za denar, ki je nastal praktično iz nič in so za to vložili celih 30 minut svojega časa.

Meni na koncu ostane ta kup železa, s katerim bom moral narediti ogromno delovnih ur, da bom sploh lahko odplačeval še tistih preostalih 100.000 eur kredita, če pa se po enem celem letu garancije slučajno pokvari, pa moraš prodati še ledvico, da ga lahko popraviš. John Deere je to izpilil v popolnost. Zase seveda.

Torej, proizvajalec je svoje dobil, trgovec tudi, delavci imajo plačo,... no, tebi pa seveda ostane stroj in delo. Ali ga boš imel toliko, da ga boš poplačal je popolnoma odvisno od tebe in od tega, ali se bo stroj kvaril.

Si pa seveda izkoristil razpis...
Samo za info, tudi obresti so sofinancirane.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.540
2.409
113
Pomurje
KSZ

V normalni državi ki bi skrbela za svoje kmete bi morale pisarne nuditi pomoč kmetom pri razpisih in to brezplačno oz. jim razpise dokončat, ampak potem bi morali sami sebe kontrolirat, to jim pa ni. Dejstvo pa je, da večino počrpajo kmetije, ki so v bližini pravih ljudi, svoje delajo tudi veze..pomoč in informacije takoj, ko je razpis zunaj itd. itd.. pojma nimate. Če bi še vedeli, za kake stvari nekateri dnar dobijo...
Kmet je še vedno v socializmu?

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: jest5 in Holobist

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.311
6.873
113
Brez zamere, jaz se kmetijstva ne znam iti in se pac dala vse skupaj v najem tistim, ki se to znajo it. Vsi zivijo dobro, nobeden ne jamra. Res je tudi, da ne vidijo ovir tam kjer so prilike. Moja dva sta obadva na kmetiji gor rasla. Mama na eni taki, ki se je furala cagavo in pesimisticno do amena, kot to pocnes ti. To je ta, ki sem jo zdaj v najem dala in to je najbolje, kar se ji je zgodilo en cas. Pri ocetu pa... Enkrat sva se ze pogovarjala. Razlika med eno in drugo je razmerje med glavo in rokami in njuna koordinacija.

Ce povzamemo tvoja dva zadnja jamra:

- razlika med podjetnikom in kmetom - tebi je problem se prijaviti za subvencijo, podjetnik je sploh nikakor ne more dobiti. Odcolaj vse, kakor ves in znas. Nauš verjel, ponavadi gre na kredo.
- nobeden ne razmišlja, da bo stroj poplacan s tem ko ga kupis. Ja, delat je treba... S tem da enega delo caka, drug ga mora pa se najti.
- stroj zahteva vzdrzevanje. No shit. Jaz imam svoje zaplombirane, tudi praha ne smem dobr pobrisat. Poleg tega da vse dela, pa jaz nisem dovolj usposobljena, da bi znala ocenit, da dela. Vsako leto me stane cca 750€, da dobim papir, da res dela. Za ta papir je seveda spet na meni, da ga spravim do tistega, ki ga zahteva (jaz ga ne rabim, jaz ga samo placam). Veliko je teh papirjev ja, ce se jih ne mislim iti, je boljs da grem v fabrko za trak. Tam jih ni... Papirje izpolnjujejo samo tisti, ki nosijo bilokako odgovornost
- in se cesnja za na koncu. Ko podjetnik vse to placa, je procent, ki ga od ostanka odskrtne drzava, bistevno visji.

Izvoli poceti kaj drugega, da bos lahko tudi ti primerjavo delal, kako je onim na drugi strani. Ampak tudi tu se da. Zelo dobro, ce se znas obrnit. Tukaj je pa srcika problema. Ce vidis samo probleme, bos pac j* ježa vedno bolj, do groba. Zatorej - Ti sam sebe bojkotiras v mislih in dejanjih.

• Všeč mi je
Reactions: LarryClay in jest5

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.540
2.409
113
Pomurje
Evo ga, se sprehodiš z bloka malo na kofetek in na tržnico in to je ves stik, ki ga imaš s "kmetijstvom".
Sam sem delal na kmetji od malega, to je krepko prek 30 let "delovne dobe" na kmetiji (zraven službe)
In vsi, ki se napenjate zaj proti alterašu, ki iz prve roke govori kaj vse je narobe, ste navadni cepci ki nimate najmanjšega pojma kako delo na gruntu v resnici zgleda... sama teorija :bonk:
Ti si že slišal za rek, da od dela ne obogatiš?
Delo samo osvobaja.

Kapitalizem zahteva zraven dela, še kaj drugega, da sploh preživiš.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.574
6.320
113
Pred leti so imeli kmetje hude težave, ker je edini uradnik, ki zna oddane razpise poslati v Bruselj, zbolel. Potem pa poslušaš iz tujine, kako se države borijo za EU denar in pomagajo pripravljati vloge.

Hkrati pa ima država denar za množico nadzornikov, ki hodijo na razne kontrole in pregledujejo poročila, številke, ali imajo krave (enako) ušesno znamko v obeh ušesih, ...

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.903
3.545
113
Brez zamere, jaz se kmetijstva ne znam iti in se pac dala vse skupaj v najem tistim, ki se to znajo it. Vsi zivijo dobro, nobeden ne jamra. Res je tudi, da ne vidijo ovir tam kjer so prilike. Moja dva sta obadva na kmetiji gor rasla. Mama na eni taki, ki se je furala cagavo in pesimisticno do amena, kot to pocnes ti. To je ta, ki sem jo zdaj v najem dala in to je najbolje, kar se ji je zgodilo en cas. Pri ocetu pa... Enkrat sva se ze pogovarjala. Razlika med eno in drugo je razmerje med glavo in rokami in njuna koordinacija.

Ce povzamemo tvoja dva zadnja jamra:

- razlika med podjetnikom in kmetom - tebi je problem se prijaviti za subvencijo, podjetnik je sploh nikakor ne more dobiti. Odcolaj vse, kakor ves in znas. Nauš verjel, ponavadi gre na kredo.
- nobeden ne razmišlja, da bo stroj poplacan s tem ko ga kupis. Ja, delat je treba... S tem da enega delo caka, drug ga mora pa se najti.
- stroj zahteva vzdrzevanje. No shit. Jaz imam svoje zaplombirane, tudi praha ne smem dobr pobrisat. Poleg tega da vse dela, pa jaz nisem dovolj usposobljena, da bi znala ocenit, da dela. Vsako leto me stane cca 750€, da dobim papir, da res dela. Za ta papir je seveda spet na meni, da ga spravim do tistega, ki ga zahteva (jaz ga ne rabim, jaz ga samo placam). Veliko je teh papirjev ja, ce se jih ne mislim iti, je boljs da grem v fabrko za trak. Tam jih ni... Papirje izpolnjujejo samo tisti, ki nosijo bilokako odgovornost
- in se cesnja za na koncu. Ko podjetnik vse to placa, je procent, ki ga od ostanka odskrtne drzava, bistevno visji.

Izvoli poceti kaj drugega, da bos lahko tudi ti primerjavo delal, kako je onim na drugi strani. Ampak tudi tu se da. Zelo dobro, ce se znas obrnit. Tukaj je pa srcika problema. Ce vidis samo probleme, bos pac j* ježa vedno bolj, do groba. Zatorej - Ti sam sebe bojkotiras v mislih in dejanjih.
Oh, saj nikoli nisem rekel, da je podjetnikom lahko, ne vem od kje si sedaj potegnila še to. Sploh SPje se davi praktično kjer se le da. Je praktično primerljiva situacija. Si pa lahko najbrž lahko malce bolj kreativen, kar se stroškov tiče (poslovna kosila pri govedu ne gredo čez). Stroj delo čaka ja.
Hitrost amortizacije pa ponazarja tista primerjava med kumino in pšenico. O stroških je škoda zgubljati besede. So v kmetijstvu podobni, ampak ne toliko za papirje, kar se dovoljenj tiče (razen, če želiš postaviti hlev in te oberejo na komunalnem prispevku za gradnjo na isti parceli, ki že ima vse priključke), pač pa za vzdrževanje in kupe rezervnih in nadomestnih delov, da lahko sploh normalno obratuješ.

Trenutno stanje pač je, kakor je. Nekje dobro, nekje slabo. Ne škodi pa, če se nekaterim malo ponazori, da njihovo videnje situacije ni edino, ki obstaja.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.540
2.409
113
Pomurje
Pred leti so imeli kmetje hude težave, ker je edini uradnik, ki zna oddane razpise poslati v Bruselj, zbolel. Potem pa poslušaš iz tujine, kako se države borijo za EU denar in pomagajo pripravljati vloge.

Hkrati pa ima država denar za množico nadzornikov, ki hodijo na razne kontrole in pregledujejo poročila, številke, ali imajo krave (enako) ušesno znamko v obeh ušesih, ...
Množice nadzornikov že dolgo ni več. Kmalu jih sploh več ne bo, so šli na trg.
Dela je bilo preveč, plača pa je bila za posrat.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.903
3.545
113
Ni res kar trdiš. Zavajaš uporabnike Alterja.
Torej praviš, da se veliki ne hodijo dogovarjat, kakšna bo prihodnja kmetijska politika in je recimo pogoj 70 ha površin za kandidiranje na neke razpise čisto naključje, po izbiri nekega neznanega uradnika, ob dejstvu, da je povprečna slovenska kmetija tam nekje 7 ha?

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.903
3.545
113

Enake številke tako ali tako imajo. Problem je, če številko iz enega ušesa izgubi, ti pa še nisi naročil druge, ker te ena številka stane manj, kot poštnina zanjo, slučajno pa vmes pride kontrola in imaš takoj kršitev.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.903
3.545
113
Množice nadzornikov že dolgo ni več. Kmalu jih sploh več ne bo, so šli na trg.
Dela je bilo preveč, plača pa je bila za posrat.
Dopovej ti to inšpektorici, ki me izjemno rada obiskuje. Večinoma celo dvakrat, ker mi takrat lahko še zaračuna 35 EUR, ker (po njeni obrazložitvi), država rabi denar. Medtem, ko mi druga inšpektorica, ženina znanka, ve povedati, da ima inšpektor možnost izdati tudi priporočilo, kar s sabo ne nosi 35 eur dodatnih stroškov in še enega pregleda. Ampak zakaj bi, če pa lahko poberejo.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.540
2.409
113
Pomurje
Oh, saj nikoli nisem rekel, da je podjetnikom lahko, ne vem od kje si sedaj potegnila še to. Sploh SPje se davi praktično kjer se le da. Je praktično primerljiva situacija. Si pa lahko najbrž lahko malce bolj kreativen, kar se stroškov tiče (poslovna kosila pri govedu ne gredo čez). Stroj delo čaka ja.
Hitrost amortizacije pa ponazarja tista primerjava med kumino in pšenico. O stroških je škoda zgubljati besede. So v kmetijstvu podobni, ampak ne toliko za papirje, kar se dovoljenj tiče (razen, če želiš postaviti hlev in te oberejo na komunalnem prispevku za gradnjo na isti parceli, ki že ima vse priključke), pač pa za vzdrževanje in kupe rezervnih in nadomestnih delov, da lahko sploh normalno obratuješ.

Trenutno stanje pač je, kakor je. Nekje dobro, nekje slabo. Ne škodi pa, če se nekaterim malo ponazori, da njihovo videnje situacije ni edino, ki obstaja.
V začetku meseca decembra sem dobil račun št 64 od s.p.ja. ki s tovornjakom naredi 3fure/dan.
Ne ne vozi eni stranki in dela mesečni zbir.

Rekorderja imam na 18.12. račun št.3

Davkov je več kot preveč za plačat.
Če bi država vedela te pobrat, bi lahko bili veliko manj obdavčeni.
Ja vem, to ne bo nikoli.

• Všeč mi je
Reactions: guardy

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.540
2.409
113
Pomurje
Dopovej ti to inšpektorici, ki me izjemno rada obiskuje. Večinoma celo dvakrat, ker mi takrat lahko še zaračuna 35 EUR, ker (po njeni obrazložitvi), država rabi denar. Medtem, ko mi druga inšpektorica, ženina znanka, ve povedati, da ima inšpektor možnost izdati tudi priporočilo, kar s sabo ne nosi 35 eur dodatnih stroškov in še enega pregleda. Ampak zakaj bi, če pa lahko poberejo.
Mogoče si ji všeč :)

K nam se je en prišel učit. Ni imel pojma kaj je prišel pregledovat.
Malo sem ga privil in hitro popustil, da ne štoham v drek.
No na koncu smo dobili račun za inšp. pregled, ki ga nismo naročili.

B81

22. jul 2007
37.429
10.783
113

V bistvu ni zbolel, ampak si je nalozil prevec na grbo, sva bila skupaj na enem sestanku nekaj casa po aferi.

Ko pride inspektor pregledovat kmetijo zaradi subvencij, ostane cel dan in ga vozis okoli po njivah pizdomater..
Manjse kmetije se stiska in to nacrtno, velika si lahko privosci kak dodatni strosek, ker ga utopi med 2000 litri mleka dnevno...mali pa ne more. Pridelava hrane je osnovna industrija in bi morala bit bolj zascitena...seveda ce potem taki ki onemu hepanu pravijo robi, teoretizirajo in moralizirajo :bonk: