Mesec je šel z vlakom v Bruselj. Bil je presenečen nad hitrostjo vlakov, saj se je cijazil 16 ur.
Luka Mesec on Instagram: "Z LETAL NA VLAKE! Ena od stvari, ki me v EU moti, je, da med 500 ali 1000 km oddaljenimi kraji potujemo z letali. Zakaj ne z vlaki? Danes sem se, kolikor mi je znano, kot prvi slovenski minister odločil, da grem v Bruselj
1,481 likes, 50 comments - lukamesec on May 6, 2024: "Z LETAL NA VLAKE! Ena od stvari, ki me v EU moti, je, da med 500 ali 1000 km oddaljenimi kraji potujemo z letali. Zakaj ne z vlaki? Danes sem se, kolikor mi je znano, kot prvi slovenski minister odločil, da grem v Bruselj z vlakom. Že ob...
www.instagram.com
Ima pa naša pot eno bistveno prednost. Z letalom bi vsak od nas ustvaril 135 kg emisij CO2, z vlakom jih bomo desetkrat manj. Potujemo štirje, kar pomeni, da smo prihranili skoraj pol tone emisij.
Da bi se približali podnebnim ciljem, bi morali v razvitih državah zmanjšati emisije s cca. 10 ton na prebivalca letno na 2-3 toni. Do leta 2050 pa doseči ogljično nevtralnost.
Z letali to ne bo mogoče. Evropa potrebuje hitro železniško omrežje. Zato je moja pobuda sledeča: za začetek bi se lahko v EU dogovorili, da vsi njeni funkcionarji znotraj EU potujejo z vlaki.
Potovanje z vlakom je, kot vidite, že danes bolj prijetno kot potovanje z letalom. Verjamem, da z malo spodbude lahko postane tudi hitrejše in cenejše. Če zmorejo Kitajci, zakaj ne bi tudi mi?