Planet Golob

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
169
41
28
Drugače pa o polresnicah in neresnicah. Sam zadevo doživljam tako kot sem pisal. Našel sem objavo za javnost, nisem pa našel uredbe, ker niti ne vem kje jo iskati, mi je pa izjemno zanimivo, da v izjavi za javnost niso omenili količnika 3,3 niti podali kakršnekoli povezave na uredbo. Če to vprašam svojega svetovalca pa tudi vprašanje ali sploh ve, mogoče, če se pozanima naprej po verigi in bi čez teden ali dva izvedel, setev graha pa je praktično že pred vrati.

Pac moje izkušnje s svetovalci doslej so take, da več stvari izvem, če si jih sam poiščem. Ampak morajo biti objavljene.

Zaenkrat kaže, da bo za letos možno rešiti s temi 7% naprej bomo pa videli. Načeloma moram tako ali tako vsako leto pred zimo ozeleniti 10 ha, ki so potem drugo leto za koruzo in grah, mogoče tudi sojo in buče, tako, da bi najbrž zadostil tudi količniku 3.3.

Uredbe o derogaciji neproizvodnih površin še ni, ker še ni sprejeta na nivoju Bruslja. Tudi ko bo, boš moral gledati EUR-LEX portal. Doma bo pa to sprememba uredbe o pogojenosti (verjetno ne pred koncem marca, postopki pač plus je treba doreči cel sistem in ga implementirati na nivoju agencije za zbirno vlogo).

Izjava za javnost je verjetno kazanje da nekdo nekaj pa vseeno dela v zvezi s kmečkimi zahtevami. Najbrž, ugibam. Drugače so oziroma bodo pravila podobna kot so bila pri zeleni komponenti v zvezi z rastlinami, ki vežejo dušik in dosevki (tudi tam kje bil ta faktor, moral bi ga poznati vsaj od tam). Ugibam.

Ko boš delal kombinacije moraš paziti na pokritost tal, kolobar in neproizvodne površine iz pogojenoti in potem še zahteve iz SOPO in KOP OP , ki pa ne grejo vse skupaj s pogojenostjo. Problem je kombinacija prahe in prezimnih dosevkov (poletni, ki gredo v zimo tudi) iz SOPO, ne grejo skupaj oziroma ne dobiš plačila za te podintervencije, če imaš na istih površinah praho.

Pri derogaciji za neproizvodne površine (novih 7 %) moraš paziti da daš za en ha obveznosti 3,3 ha dosevka. Rastline, ki vežejo dušik tega faktorja nimajo in je 1 ha za 1 ha obveznosti.

• Všeč mi je
Reactions: msenjur

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Tale Žibert, ki je odstopil.

1. A če odstopiš, si valda odrešen vseh nadaljnjih preiskav in odgovornosti, ne?

2. Dajmo ugibati kje je dobil obljubljeno službo za svoj odstop. Nje.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.030
3.697
113
Na nitrani in FFS zakonodaji ni preseganja standardov v okviru osnovnih zahtev (pogojenost) SKP. Prostovojne intervencije so druga zgodba, to je nadgradnja osnovne zakonodaje in je tam z razlogom. Varovalni pasovi so pa posebna zgodba, ampak to sva že obdelala (širine so v zakonu o vodah). Edini "nadstandard" je prepoved oranja. Prepoved uporabe ffs in gnojenja ima efektivno enak učinek. Tako nasprotovanjekmetov samo kaže, da teh prepovedi v zakonu (od okoli leta 2000) ni upoteval živ bog. Po domače ste kmetje ob rekah in potokih tudi v pasu kjer velja prepoved gnojili in uporabljali ffs. So pasovi preširoki? Ne vem. Vodarji pravijo da ne oziroma da bi morali biti širši.
SKP je z letom 2023 dodala še varovalne pasove ob osuševalnih jarkih. Teh jarkov je v sloju tako malo, da je že smešno in ne vem kako bo država preživela morebitno revizijo na tem področju. Pravzaprav vem; plačala bo sankcijo in morala bo širiti nabor osuševalnih jarkov.
Po moje ne bi bilo nobene težave, če bi ta pas ostal tak, kot je določen v EU. Če citiram članek iz RTV:

"evropska uredba dovoli kmetovanje tri metre od manjših vodotokov in pet metrov od večjih. Naš zakon je to povečal na pet metrov za manjše vodotoke in 15 metrov za večje vodotoke, in tako izgubljamo ogromno površin. Prav zanimivo, za te površine moramo plačevati davek, ne smemo pa jih obdelovati."

Torej ugodilo se je zahtevam vodarjem, ki so brez raziskav zahtevali povečanje tega pasu na 15 metrov. Potem si pa naj vodarji te pasove lepo odkupijo in jih obdelujejo. Zahtevati neke pravice na privatni lastnini brez, da bi predložili kakršnekoli dokaze o škodljivosti in vplivu je precej pogumno, sploh glede na to, koliko debate je dvignilo. Verjamem, da je sicer čisto možno, da se je uporabljalo FFS ob osuševalnihi jarkih, ker so ti jarki pravzaprav povsod čisto do njiv,a so tudi večino leta popolnoma prazni in suhi. Za potoke pa ne vem, pri nas so pri potokih praktično povsod obračalni pasovi, ki sicer padejo v 3 metre a ne več v 5. Me res zanima kaj se bo iz tega izcimilo, ker tistih 15 metrov nanese kar precej x po 100 ha, ki jih je treba vzdrževati zato, ker se je pač nekdo na neki direkciji spomnil, da bi imel nadstandardno širino.

A obstaja kje kakšno besedilo, kjer se da karkoli prebrati o tem predvidenem količniku 3,3 (na EU straneh)?

Če bo zadeva zakonsko urejena do konca marca bo najbrž še šlo, bom do takrat pač pustil pšenico kot praho in nato prilagodil kolobar z ustrezno drugo rastlino, recimo ogrščico ali inkarnatko, če bo dovolj vlage. Da bo zadeva za ziher, če bo ostalo pri 4% zahtevi. Imam še nekaj semena od lani. Če gre na 7% pa grem z grahom, tam, kjer bi morala biti praha pa gre gor koruza saj mi je letos malo manjka, za kar je lani poskrbela toča.

Da, zahteve zelene komponente so mi dobro poznane in to z grahom mi je super uspevalo brez uporabe FFS in gnojenja.

Tega o kombinaciji prahe in prezimnih dosevkov sicer ne razumem povsem dobro, sam sem na žita posejal inkarnatko s katero lani sicer nisem imel sreče, na silirano koruzo pa krmno ogrščico (ta je dobro zrasla so je pa del pobrale gosenice) a predvidevam, da tudi če za praho posejem inkarnatko ali krmno ogrščico ne bi smelo biti nekih težav. Prezimnih dosevkov nisem uveljavljal, ker moram itak imeti vse njive pod celoletnim zelenim pokrovom (VOD pa to), kar je včasih tudi svojevrsten izziv, če vreme ne sodeluje.

Če bi gledal tistih 7% in količnik 3,3 pride to tam okrog 7 ha posevka. Zdaj če se bo pod to lahko upoštevala tudi prezimna inkarnatka potem lahko grem tudi v to opcijo ampak najbolj od vsega mi pride prav grah. Dober za zemljo, razen semena, setve in žetve praktično nobenega stroška, pa še doma ga lahko porabim.

Ravno to je to, kar očitno uradnikom v bruslju ni jasno (ali jim ne sme biti). Da se da tudi s setvijo takih dosevkov za glavnimi posevki in njihovo zadelavo v tla precej izboljšati sama tla, namesto puščanja praznih njiv po celi EU. Od neproduktivnih se mi sicer najbolj zanimiva zdi facelija. Ne toliko za zemljo ampak za čebele, ki jih imamo tukaj precej. Ampak seme pa tudi ima ceno.

Pa še en razmeroma dober članek s sicer zavajajočim naslovom:

kemb

Majstr
7. okt 2018
826
864
93

1. A če odstopiš, si valda odrešen vseh nadaljnjih preiskav in odgovornosti, ne?

Zdaj bo nadaljeval pripravništvo pri šerifu najlepšega mesta. Kakor se je izkazalo, je zelo nadarjen pripravnik.
Zamenjal ga bo, ko bo šel šerif v pokoj. Takrat bo najbolj perspektiven in pošten človek. Dejansko bo predstavljen, da je tako nedolžen kot novorojenček...

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113

1. uradno ne, samo mora kdo podat prijavo... ce jo pa ni, si pa verjetno res frej.

2. pri atiju, saj ocitno ima mio...

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Zdaj bo nadaljeval pripravništvo pri šerifu najlepšega mesta. Kakor se je izkazalo, je zelo nadarjen pripravnik.
Zamenjal ga bo, ko bo šel šerif v pokoj. Takrat bo najbolj perspektiven in pošten človek. Dejansko bo predstavljen, da je tako nedolžen kot novorojenček...

ce so ga pri sd brcnil, ga bo tudi zoki prej ali slej.

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri
2. okt 2007
3.868
2.388
113

SD vrača Golobu.... tole dejansko postaja kot pustni karneval, ....

sedaj se bo začela računica... Svoboda in Levica imata 45 glasov, kar je lahko premalo, pa za Kordiša itak nihče ne ve, kako bo glasoval... to še bo zanimivo

ker rating je sedaj SDju padel, če pa orbne hrbet nesposobni Svobodi, pa zna spet kaj pridobivat. Prejšnji teden pa je Mesec razlagal, kako so se kot koalicija vse zmenili, sedaj pa bodo res začeli delat :)..... grem kar po kokice

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
sedaj se bo začela računica... Svoboda in Levica imata 45 glasov, kar je lahko premalo, pa za Kordiša itak nihče ne ve, kako bo glasoval... to še bo zanimivo

ker rating je sedaj SDju padel, če pa orbne hrbet nesposobni Svobodi, pa zna spet kaj pridobivat. Prejšnji teden pa je Mesec razlagal, kako so se kot koalicija vse zmenili, sedaj pa bodo res začeli delat :)..... grem kar po kokice

vse skup naj se sesuje.

ynos reči kar češ, sam model ma sam gimnazijo, pa funkcijo tako da glava peče..pa plača tud ni slaba. Finnačno sliko ima tako o kateri eni samo sanjamo....Edin Nemec ga nese.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.458
7.078
113
  • Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe