To je to. Take komentarje imam zelo rad. Tukaj se pogovarjamo o omejevanju kmetov s ciljem ohranjanja narave, okolja, vode, zraka (kaj vem kaj še) in fantje kmetje pričakujete, da se bo vsakega od vas posebej spraševalo ali se strinjate, da se vas omejuje? Navdušen sem...
Da ne pozabim; tema o kateri teče beseda velja samo za tiste kmete, ki zahtevate in prejemate plačila/subvencije. Zdaj pa naj tisti junaki, ki ti držijo prstke gor (in niso sami kmetje) povejo ali se strinjajo, da se kmetom da subvencije (davkoplačevalske) brez omejitev in nadzora. Pa ne potem z raznimi vprašanji tipa; ali kmet lahko poliva gnojevko (ali pa uporablja FFS) do roba parcele, ki meji na moj vrt in hišo. Da vas vidim.
Seznam rastlin za praho je bil pripravljen jeseni in je bil poslan na zbornico, ki ga je (vsaj mislim) objavila v Zeleni dolini. To ni materija za uredbo, ker je priporočilo. Je pa res, da je ta seznam kot priporočilo zdaj dejansko del uredbe v delu kot priporočilo; kar tudi je. Uredba je bila objavljena 12.1.2024 (sem šel posebej pogledat). Nisi vedel? Ja, pozabil sem. Vsakega od vas bi morali posebej obvestiti. Ampak samo tisto, kar vas zares zanima, ker je vsega pa res preveč in vi nimate časa slediti vsemu kar se VAS tiče. Ste sektor, ki se vas v tej državi najbolj nosi po rokah in z ustrezanjem vašim željam in zahtevam (po denarju) in tudi z obveščanjem. Ampak to ni dovolj...
Drugače (in spet) nikjer ne piše, da moraš na praho karkoli sejati. Je opcija. Če nisi prepričan in imaš obveznost, pusti zemljišče pod praho prazno. Obveznost boš izpolnil.
Ampak ampak, kaj pa je zdaj s predlogom za spremembo neproizvodnih površin, ki ga pripravlja Komisija; se ga podpre in izvede? Ker bo zelo pozen...
Kmetje pač moramo neprostovoljno sodelovati z zniževanjem proizvodnje v imenu biodiverzitete, realno za zato, da se pomaga ukrajini, me pa vseeno zanima zakaj potem tudi vi ne pomagate tako, da bi pač vsak mesec od plače 100 eur nakazali v ukrajino. Vse skupaj skrivati za biodiverziteto je sicer lep prikaz za javnost ampak ok, že mora biti tako.
Te poskuse s praho se je EU v preteklosti že šla, dokler ni pričelo primanjkovati hrane na trgu. Sedaj imamo tukaj državo iz katere lahko uvozimo vse, po kdo ve kakih standardih in se lahko spet igramo biodiverziteto z evropskimi kmeti, če pač želijo subvencije. Saj morda se pa motim in bo zmanjšanja proizvodnja zaradi obvezne prahe dejansko povzročila dvig cen na trgu, a kar precej dvomim v to, dokler se iz ukrajine neomejeno uvaža roba pridelana po čisto drugih standardih.
Jaz sem prvi za to, da se ukinejo komplet vse subvencije in kontrole pa se gremo potem prostega trga. Sicer bo vsa industrija vezana na kmetijstvo konkretno čutila posledice, sploh strojna industrija, kjer bo kup ljudi ostalo brez dela ampak, če se gremo odprtega trga naj bo pač odprt za vse, ne samo za nekatere. Obenem postane nepotreben še ogromen birokratski aparat, ki vse to vzdržuje. Evropa obenem prihrani ogromne miljarde EUR, pa jih lahko potem spet komu pošlje ali pa dvigne plače zaslužnim.
Gnojevko lahko polivaš do roba parcele, seveda pa ne v potok. Še tu ste bili slovenski birokrati bolj vztrajni in ste slovenske omejitve raztegnili krepko čez evropska priporočila, ampak o tem sva nekaj že rekla v preteklosti. Kmete ste s tem seveda spravili ob kup sicer uporabne zemlje, zato so sedaj pač zahteve, da si države vse te obvodne pase odmeri in odkupi, nato pa jih naj tudi vzdržuje (kar pa vsi vemo kako bo kajne?). Omejitve gnojenja okrog hiš pa mi niso pozane.
Seznam je kot priporočilo ampak ironično, ne smeš posejati pšenice. Daj ti meni link do te uredbe iz 12.1.24, ker sem prekopal celo E-demokracijo in te zadeve nisem našel, zelene dežele pa sploh ne prebiram.
Nošenja po rokah ne bom niti komentiral, ker več kot očitno nisi nikoli bil kmet.
Če vi objavljate stvari tako, da jih je praktično nemogoče najti, to načeloma ni težava kmeta. Na SKP je recimo link, ki vodi na
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED8657 v tem dokumentu pa ne najdem nobenega priporočenega seznama rastlin za praho. Ampak spet, po tvojem sem jaz kriv, da ne skrbim za svojo informiranost s podatki, ki jih je praktično nemogoče najti? Še poseben forum imate na agenciji pa niti tam nimate objavljenega dokončnega "priporočenega" seznama.
Novi predlog neproizvodnih površin meni precej bolj ustreza, ampak kot vidim je to spet zgolj le za eno leto, toliko, da EU malo pomiri strasti. Sicer imam občutek, da se ti protesti ne bojo zaključili na tej točki in nas čaka politično precej zanimivo leto.
Ene stvari so pač razmeroma skregane s pametjo. Lani poleti so vsi kmetje okrog nas na žita sejali repico, verjetno za podor (torej, da se spravi več humusa v zemljo, podobna zadeva kot praha) ampak ker je bilo premalo dežja je kvečjemu vsem rastel zgolj plevel. Tisto so potem po 2x mulčili, da so zadostili pogojem. To je dejansko stran vržen denar, vsaj na našem koncu imamo leta, kjer celo leto primaka in leta, kjer 2 meseca ne pade kaplja dežja. Kaj boš sejal v takem? Tu manjka prilagodljivosti in predvsem možnost, da se višja sila prijavi preko sopotnika, če ga že moramo imeti. Ne pa, da nas iz satelita slikajo vsake 3 dni (to je najbrž tisto nošenje po rokah) imamo rdeče klicaje po površinah, kjer jih ne bi smelo biti, višjo silo pa moramo prijavljati na papirnatem obrazcu poslanem po pošti??