Placilo vrtca, varcevanje ipd...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Zdravo. Bliža se čas, ko bo potrebno oddati vlogo za vrtec. Slišal sem da zelo vpliva ce imas kakega jurja privarcevanega. Kaj storiti s tem denarjem? Vzeti ven iz banke? Dat v stumf. Kaj tretjega? Donos ni pomemben, varnost pa mora biti velika, prav tako likvidnost. Ne gre za velik denar zato me zanima koliko moras imeti dejansko privarcevano, da se ti pozna.

Slisal sem tudi da se najemnina ne steje kot strosek pri izracunu. Zakaj pa to?
bonk.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
ne, ne štejejo, ker imam isto situacijo.

Kar se tiče pa privarčevanega denarja, je pa tako. Mi smo z dohodki v sredini razreda, torej če bi dnar vzel ven, se mi ne bi nič poznalo. Če pa si na meji, te pa lahko obresti od privarčevanega denarja, potisne v višji razred. V tem primeru, pa je dobro da vzameš denar ven.
Tako da naredi si izračun, in boš videl kje si. Če imaš 5k€ na varčevalnem, je dohodek cca. 5% od 5k€, torej 250€ dohodka na letni ravni.
confused-1.gif

Eni delajo prevelik big deal iz tega.

Nazadnje urejeno:

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Se nekaj me zanima. Moja mi vsak mesec nakaze za del najemnine in stroskov. Tega verjetno ne bodo steli kot moj "dohodek"?

Izračuni se delajo čisto tak, kak se jim zljubi.

Če bo tvojo vlogo dobila v roke kakšna ženska, ki je nezadovojna s svojim življenjem, kot npr. ta, ki je obravnavala mojo vlogo, ti bo štela vse, kar bo le možno.

Meni in moji so šteli vse, celo za 3 leta nazaj.
En znanec nakazuje svojemu otroku mesečno 50€ na varčevalni račun, CSD pa to šteje kot dohodek.
bonk.gif

Vsaka transakcija v + se šteje, v - pa ne upošteva.

Pa da sploh ne omenjam njihovih "fiktivnih obresti".

Še odgovor na tvoje vprašanje.
Ne nakazujta si denarja, ampak ga naj tvoja dvigne in ti ga prinese, ti pa v štumfo z njim.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
Ne paničari. Če je meni žena, nakazovala vsak mesec denar, pa mi tega niso upošteval.
Za prihodek ti gledajo dohodnino, če je tvoj znanec nakazoval otroku 50€ mesečno, ker otrok varčuje. so mu od tega štel le obresti.

Da ne bo sedaj hodila od ynosa punca, nekrat na mesec na banko po denar zaradi tega.

Sem že od mojih frendov slišal marsikaj, ko pa so pokazali odločbe, ne bilo pa prisluhnimo tišini.

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
No, kako bo kdo naredil mi je vseeno. Dobro je pa vedeti, da ni nekega izračuna, po katerem bi lahko vedel (predvideval) kako bo vloga obravnavana. Vloge rešujejo referenti, ki pač po svoji volji / vesti / občutku rešujejo zadeve.

Samo da nebo keri pol jokal, zakaj mora plačevati par stotakov vrtca.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Moj obcutek je, da doloceni izracuna ne razumejo, potem se pojavljajo take in podobne zgodbice.

Na pamet mi pade edino, da je tale tvoj prijatelj uradno locen in nakazuje prezivnino otroku, zivijo pa dejansko skupaj.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Nam so upoštevali dohodek izpred 2 let, vse lastniške deleže v tistem letu, prihranke. Skratka vse, kar je dostopno po uradni dolžnosti. Zanimivo pa je to, da niso upštavali vozil... Eden je na lizing, eden pa očitno premalo vreden.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Ja če je avto na lizing ti ga ne upoštevajo,. če je na kredit ti ga
smile-1.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Se nekaj me zanima. Moja mi vsak mesec nakaze za del najemnine in stroskov. Tega verjetno ne bodo steli kot moj "dohodek"?
Bojim se da ja, danes štejejo v premoženje vse, tudi neodplačane kredite, pa otrokove varčevalne račune.....itd.
Obstajajo pa določeni računi na banki do katerih davkarija in socialna nimata dostopa,oziroma zanje ne obstajajo, če je tvoj med njimi si pač srečko.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Nam so upoštevali dohodek izpred 2 let, vse lastniške deleže v tistem letu, prihranke. Skratka vse, kar je dostopno po uradni dolžnosti. Zanimivo pa je to, da niso upštavali vozil... Eden je na lizing, eden pa očitno premalo vreden.

Izpred dveh let? Ce si vmes dobil povisico, verjetno opazijo.

Mi je pa nepredstavljivo, da izracuni niso standardizirani. Enkrat tako, drugic tako.

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Citat:
Uporabnik ynos pravi:

Mi je pa nepredstavljivo, da izracuni niso standardizirani. Enkrat tako, drugic tako.

Welcome to Slovenia... V Sloveniji si moraš marsikaj začeti predstavljati
bonk.gif

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Izpred dveh let? Ce si vmes dobil povisico, verjetno opazijo.

Za lani dohodnine še niso poslane, torej uporabljajo podatke izpred 2 let, vsaj za dohodke, kar je čist ok. Stanje računov so pobrali v obdobju, ko so delali ponovni izračun za vrtec pred kakim mesecom, dvema.

Še vedno mislim, da folk samo *****, ker ne pozna sistema.

apico

Pripravnik
18. avg 2007
117
0
16
Midva z ženo imava vsak svoj račun in še enega skupnega, kamor nakazujeva denar za redne stroške, hrano itd. Če se ne motim so nam ta denar, ki je bil najprej upoštevan kot dohodnina vsakega posameznika, šteli še kot prihranke. Da ne govorimo o tem, da so izdali junija odločbo z junijskim stanjem na računu, odločba pa je veljala že od januarja (istega leta) naprej.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Na koncu se boste naučili zakaj se uveljavlja olajšave med letom in zakaj je bolje da celo kakšen euro dohodnine doplačaš... In da so poleg osebnih še skupni računi bedarija... In da je imeti pozitivnega stanja na računu za nekaj kEUR nesmiselno... konec koncev, če skupaj pd črto potegneš se bolj splača biti v limitu. Plačaš tiste evre še banki mesečno za limit. Vsekakor manj, kot pa ti lahko škode naredijo z plačilnim razredom vrtca in otroškim dodatkom...Manj kot imaš, manj ti lahko država pobere in ti škoduje.
Žal.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Počasi bo moral en napisat priročnik kako optimizirati življenje v Sloveniji, da si srednji sloj in hkrati uživaš benefite sociale :).

LP,
PIC

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Srednji sloj se pospešeno uničuje, ker je škodljiv tako v kapitalizmu (kjer so samo mezdni delavci in kastniki kapitala, ultrabogataši) kot v socializmu (kjer smo vsi enaki, bolj ali manj).

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Ampak v Sloveniji je srednji sloj fejst navajen na "socialo". Slednje je pa itak preveč oz. se zlorablja do onemoglosti.

LP,
PIC

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Na koncu se boste naučili zakaj se uveljavlja olajšave med letom in zakaj je bolje da celo kakšen euro dohodnine doplačaš... In da so poleg osebnih še skupni računi bedarija... In da je imeti pozitivnega stanja na računu za nekaj kEUR nesmiseln
Žal.
Postaja vedno bolj zanimivo.
cheer.gif

Ali mi lahko razložiš v čem je razlika med tem , da imam otroke v olajšavi in poleti plačam dohodnino in
med tem, da otrok nimam v olajšavi in poleti dobim razliko nazaj?
Mogoče si spregledal, da če uveljavljaš olajšavo imaš višjo neto plačo? CSD pa gleda povprečni neto dohodek na družinskega člana.
d055.gif

In nenazadnje pri uveljavljanju olajšave si na istem kot pri vrtcu, odvisno v kateri dohodninski razred kateri pade, tisti potem uveljavlja olašavo.

Za vrtec se ti "splača" samo stanovanjski kredit (če nisi v zadnjih dveh razredih) in pa avto na leasing. Tu pa še kje (samo ne vem kje) se da šwinglat.
Drugo pa je sviranje frulice in zguba cajta oz. kompliciranje.

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Lej, dokler bi vse špilal po regelcih, ni blema. Tisti trenutek, ko pa se mi na prigarano plačo vsede vsemogoče in z njo futeam še 2 upokojenca, zato ker nekaj znam in sem cenjen, v isti sapi pa sosedov Tone, espejček na veliko goljufa državo in zaradi tega živi bolje kot jaz tudi na račun socialnih transferjev, ker si izplačuje minimalca in z kreativnim računovodstvom izkazuje izgubo. Hkrati pa se duva z prestižem in bogastvom... No, dokler se to ne bo uredilo enkrat za vselej, bom to počel tudi sam in ves srednji sloj...