Plačilo s kartico - diskrecijska pravica lokala?

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Pokaži mi, kje v zakonu piše, da ti to pravico imaš?

Jest ti lahko plačam 100€ znesek s kovanci za 1 cent, pa se ti lahko na glavo postaviš. To JE plačilno sredstvo in ti NIMAŠ pravice postavljat pogojev, kaj pa kako ti bom jest plačeval!

Nazadnje urejeno:

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:

Jest ti lahko plačam 100€ znesek s kovanci za 1 cent, pa se ti lahko na glavo postaviš. To JE plačilno sredstvo in ti NIMAŠ pravice postavljat pogojev, kaj pa kako ti bom jest plačeval!
To pa še jst vem, da je določeno eno število kovancev, s kolkimi še lahko plačaš....ne vem pa kolk jih je še lahko

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Pokaži kje piše v zakonu in pravilih, da niso v kolikor imajo plačevanje omogočeno!
Glej, najet imam POS terminal. Tvoje kartice pač pri plačilu ne bom sprejel. Ti meni dokaži, kje piše da sem jo dolžan sprejeti in kakšne so sankcije, če je ne sprejmem. Lahko ti zavrnem tudi kovance. V končni fazi lahko zavrnem tudi tvoje bankovce.

Ja, ampak potem sam sebi pripiši, da boš ostal brez denarja za že popito kavo. Če si na vrata dal nalepko, si mi dal jasno vedet, da sprejemaš kartice. Ker me ne bi bilo k tebi, če jih ne bi sprejemal, si me torej s tem, da si dal nalepko na vrata (potem pa kartice nočeš sprejet) zavedel oz. prevaral, da sem šel k tebi. Za to, da sem pri tebi spil kavo si mi (z nalepko) obljubil nekaj, česar potem nočeš izpolnit. Zavajanje potrošnika. Hvala za zastonj kavo. Če me poskusiš zadržat, bom klical tržno inšpekcijo (zaradi zavajanja) in policijo (ker si se me fizično lotil) ...

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
Ko bi vi več tečnarili kaj nam Vlada in tajkuni itd delajo, ne pa neki bogi gostinec, ki ni nič kriv, samo preživeti in plačati zaposlene hoče.
Fak saj ne moreš verjeti.

In ja, plačevanje s karticami je drago 1-3%, zdaj pa računajte mesečno 10-20-30.000 prometa....ni prijetno, a ne?

A ni bolje, da ta denar ostane gostincu in lažje preživi (ta pošteni) in da delavcu raje kakih 50€ boljšo plačo, ali karkoli namesto mafijskemu BankArtu za provizije...vi veste kok milionov € se nepotrebno plačuje mesečno njim?

Kaj imamo od njih
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:

Tu pa je predpis, mislim da nad 30 kovancev lahko zavrnejo.

Samo se mi ne da iskati.

http://www.revijakapital.com/kapital/novice.php?novica=6382
no 50 je meja

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Kot sem rekel, je to pač politika poslovanja nekega podjetja. Kako rešujejo pritožbe strank, vedo oni sami. Jaz osebno ne zavrnem nobene kartice, ker nimam niti stroškov z transakcijami, niti mi ne plačujejo zneskov za le nekaj evrov.
In če se je nek lokal odločil, da pri njih lahko plačaš s kartico le zneske nad 50eur, imajo taka pravila. Kdor je ovca bo pač šel na bankomat pa za drugič ve, komur se da ukvarjat s prckanjem bo pa vstrajal pri kartici pa z inšpektorji grozil.

Ampak ne me pa prcati z nekimi zakoni, kje to piše da lahko zavrnem kartico stranke. Če me kaj prime in se tak odločim, jo lahko zavrnem. PIKA ENDE OFF FINITO.

Pbutec

20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Ko bi vi več tečnarili kaj nam Vlada in tajkuni itd delajo, ne pa neki bogi gostinec, ki ni nič kriv, samo preživeti in plačati zaposlene hoče.
To je pa to, da živimo v gnili državi, kjer ni gnila politika, ampak večina ljudi. DURS je že vedel, zakaj se bo pri nas dobro prijelo slikanje računov ...
grims-1.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
467716-post_slo.gif

ampak po forumih jih mrgoli, keri so poslani z namenom preusmerjanja javnega mnenja, pozornosti na nevažne probleme in dezinformiranja

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
Saj jaz tudi včasih pizdim čez gostince itd.....sam delam v trgovini, sam vem, kako je glupo plačevati % za kartice in raje vidim gotovino...četudi je treba delat potem DNT polog itd....samo folk si ga je vzel preveč na easy.....

drugače imam pa rekord za plačilo s kartico še iz Kranja, ko sem delal tam pri Globusu.

1 CD 80 SIT plačano s kartico HAHAHA......sem mulca kofnit hotu :p

Pbutec

20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Saj je jasno, kdo hoče s kartico plačat kavo v gostilni ... tisti, ki ima na računu manj kot 10eur, pa ne more na bankomat. pa po možnosti še z mastercard plača, da mu bodo naslednji mesec trgali. Tak sploh nima kaj po gostilnah hodit ... žal.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
In? Preko luže, pri tako omiljenih Amerih se tudi plačujejo zneski ranga 10 centov s kartico. Tam te prodajalec še prijazno povpraša, če ti bremeni kartico za višji znesek in vrne razliko v gotovini... Jado, pri nas pa se trgovci piydolakate...
grims-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
NE sodi vseh po sebi. Marsikomu je to "way of life" plačilo s kartico, pa čeprav ima na računu 6 mestne številke... Načeloma s kešem plačujejo tisti, ki hočejo ostati neizsledljivi oz. prikrivajo tok denarja.... Mafijci...
Pri nas pač tajkunčki...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Da začnemo, kartica ni (formalno) plačilno sredstvo in jo nihče ni dolžan vzet. Vseeno pa spada med uveljavljena alternativna plačilna sredstva ki lahko nadomeščajo denar.

Če je pri poslovnem subjektu označeno oz. če piše da je veljavno plačilno sredstvo XXX kartica jo moraš sprejet. Če tega ne narediš je to zavajanje potrošnika in je stvar možno prijavit na tržni inšpektorat.

Če imaš napisano, da sprejmaš kartice od zneska XX dalje potem to ni več zavajanje, ampak mora bit napisano (a. na vhodu kjer so znaki za kartice ki jih sprejemaš, b. v ceniku ki mora biti javno obljavljen). Enako je s provizijami (nekateri jih še vedno zaračunavajo, ampak mora bit to jasno napisano). Toliko na "splošno"!

Pri karticah sicer obstaja še ena zadeva, to je pogodba med plačnikom-izdajateljem in pa prejemnikom-izdajateljem. Če meni v pogodbi piše "kartico lahko uporabite na vseh plačilnih mestih označenih z MA znakom" in nikjer ne piše da je možna kakšna omejitev, potem je postavljanje omejitev spet zavajanje potrošnika (konkretno s strani banke). Ker ne vem kaj piše v pogodbi med "gostincem" in pa "izdajateljem" oz. "kartičnim centrom" je malce težko sedaj govorit na pamet, lahko pa kakšen privatnik tule gor pogleda. Bi se pa spodobilo da je napisano nekaj v stilu "z javno postavitvijo nalepke za možnost plačila z našo kartico ... ste dolžni sprejemat kartice XX tipa"! Torej niker nič o omejitveh, kar pomeni da so omejitve v neskladju s pogodbo. JA?!

Skratka vsaj na dveh točkah (ena iz splošne zakonodaje o varstvu potrošnika in ena iz kršenja pravil iz naslova poslovne pogodbe) bi pravno gledano potrošnik lahko uspel dokazat svoj prav.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
In kaj je tebi smešno? A je hotel kupiti? A je imel plačilno sredstvo? Kakšni loleki Presneto. A imeti denar v blagajni je pa zastonj? Kaj pa tveganje, da ti izpraznijo blagajno? Bankart = mafija? Glej ga vraga, tudi oni imajo zaposlene in jim dajejo kruh. Med gostinci so pa sami pošteni državljani, ki vestno plačujejo delavce in davke državi? Pa noben gostinec se ne ukvarja z nečednimi posli? To si mislil na uboge gostince kot so Tošiæ in podobni?
hysterical-1.gif

Jaz bom plačal s kartico tudi zneske < 1 EUR, ker gotovine ne nosim s sabo. Je pa res, da ne hodim po kafičih. Če grem pa v trgovino (ne zahajam v male privat trgovine, ampak v Mercator/Spar/E.Leclerc/Lidl/Hofer) in kupim dve kajzerici, jih bom plačal s kartico in se ne bo noben bunil, ker gotovine nimam s sabo. No saj vem, da sem čuden.
evil.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pa še en kveščen, Jado... A če se prisvaljkam s kešem, a mi boš dal popust vsaj v vrednosti provizije na Eurocard ali drugi kartici? Namreč, gotovina ni poceni...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Saj jaz tudi včasih pizdim čez gostince itd.....sam delam v trgovini, sam vem, kako je glupo plačevati % za kartice in raje vidim gotovino...četudi je treba delat potem DNT polog itd....samo folk si ga je vzel preveč na easy.....

To je bedarija. Poslovnje z gotovino ni za firmo nič ceneje. Kot prvo si dolžan opravljat pologe (za katere plačaš ... provizijo) s tem da polog opraviš na banki kjer imaš račun in torej moraš denar do tja spravit (a. neseš ga sam, kar vzame čas [pa še to mislim da so omejitve in pri višjih zneskih moraš it na točko b.] b. daš ga varnostni firmi, kar moraš mastno plačat).

Sicer pa vse resne firme (recimo vaša konkurenca "veliki pok") ima popuste za plačilo z gotovino. Torej ceno provizije imajo v redni ceni in pač pri višjih zneskih ko to postane problematično dobiš za plačilo z gotovino popust!
zmaga.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
Roberto: s kartico sam ne plačujem, ker jih ne maram, edino Diners sem včasih uporabil na obroke.....drugače pa vidim strankine denarnice, madonca notri po 5-10 kartic hehe.....
Za popust sem vedno prilagodljiv...ni panike.
Pusti ZDA na miru, najbolj zapufan narod na svetu, zaradi njih je balon počil in nastala kriza.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Kakšen odnos, zdaj vem zakaj nisem še nič kupil v Comshopu, vedno se nate spomnim.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.553
7.069
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
drugače imam pa rekord za plačilo s kartico še iz Kranja, ko sem delal tam pri Globusu.

Glede na to, da je bil mulc, je najbrž plačal z Maestrom, kjer kolikor vem ni provizije. Tudi sama plačujem bilo kake zneske z Maestro kartico. Tega ne utemeljujem nikomur, niti nisem še niti enkrat doživela, da komu ne bi bilo prav. Se mi zdi, da razne prodajalke so še zadovoljne, ko jim kartico pomolim, ker ni treba nič šteti... Včasih so bile še bolj, ker so morale tudi računati. Jaz ne operiram s kešom spljoh...

Pbutec

20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:

Glede na to, da je bil mulc, je najbrž plačal z Maestrom, kjer kolikor vem ni provizije. Tudi sama plačujem bilo kake zneske z Maestro kartico. Tega ne utemeljujem nikomur, niti nisem še niti enkrat doživela, da komu ne bi bilo prav. Se mi zdi, da razne prodajalke so še zadovoljne, ko jim kartico pomolim, ker ni treba nič šteti... Včasih so bile še bolj, ker so morale tudi računati. Jaz ne operiram s kešom spljoh...
Ni provizije za stranko, je pa provizija za trgovca.