Plača v javnem sektorju

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
jekleni, CAAAAR
zmaga.gif
Dobiš *****

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Kle se jebemo in drkamo med sabo, tisti gor pa se nam režijo. Pi.da, smo zabiti, pa tako moč imamo, da jih lahko vse zrušimo, vendar ovca style se nadaljuje
bonk.gif

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
KSZ

Celotna debata tako ali tako kaže samo na zeleno zavist. S populističnimi popravki ("ja, za gasilce pa to ne velja. pa za zdravnike. ..."). Če ima delavec v javnem sektorju več pravic in višjo plačo, kot ti, je to bolj verjetno posledica tega, da imaš prenizko plačo in da so ti vzeli že preveč pravic.

So seveda izjeme. Recimo železničarji. Ampak v splošnem pa delavci niso problem. Problem je v organizaciji dela, ali odsotnosti le te. (Seveda se delavec sčasoma navadi na tak režim dela - v resnici so uničili še enega človeka.) Problem je v srednjem in visokem menedžmentu, kjer vlada kultura nesposobnosti, kritja hrbtov in malih ljudi z močjo v roki.

Mali človek, ko prileze do moči - ni hujšega. Začne se, ko se s kolesom zapelješ v park (se bi ne smel) in se nedolžno zadaneš vanj. Opravičilo ne pomaga - ta hip ima Prav in tega (redkega) trenutka ne bo izpustil iz rok in bo tarnal in rantal in bentil in te prignal do vrhovnega in ustavnega sodišča.
Ko mali človek prileze v organizaciji na nek položaj (kamor je prilezel najverjetneje zato, ker je nastala luknja in jo je potrebno zapolniti z neko, ki je konformističen in nenevaren), začne razmišljati o svoji pomembnosti in veličini. In o tem, kaj mu sedaj pripada, ko so vendarle silnice sveta spoznale vse te njegove do tega trenutka skrite sposobnosti.
Tako mali človek sprejema odločitve, ki so v njegovi pristojnosti, na način, da koristijo njemu. Ker je pozabil, ali ni nikoli opazil, da odločitev ne sprejema, ker je Mali Človek in ga drugi občudujejo zaradi njegovih preteklih dosežkov, zaradi osebne integritete in takih stvari; ampak zato, ker je na položaju, kjer tisti, ki ga zasede, sprejema take odločitve. Človek z integriteto in osebnostjo bo seveda tudi sprejel podkupnino ali si priredil kako zadevo, ampak bo vsaj vedel, da je to ful narobe (in si lagal, da je to bolje kot kraja - čeprav vemo, da ni). Za malega človeka je to naravno stanje; on misli, da je tako prav.

Na koncu potem pridemo do t.i. vrhunskih menedžerjev, ki (so uspeli za=bat celotno gospodarstvo in upravo in še kaj za generacije naprej in ki) so ogorčeni, ker je Lahovnik omejil plačo v državnih podjetjih. Za večino teh menedžerjev nihče ni slišal prej in ne bo potem - slišali smo za strica od Križanowskega, pa je mladenič vodil podjetje z najvišjimi prihodki v Sloveniji. In ta Medija, zame je bil in je še vedno Alice (wtf Alice). Pa slišati je, da za tistih ušivih 10K mesec res ne moremo pričakovati genija na vrhu UKC. Nasprotno, prav Križanowski je pokazal, da lahko vsak, res vsak, vodi dobro podjetje in ne nasede. Če je plima. In če ni viharjev. Pa na odprtem morju. Tam bi celo jaz znal voziti pa tudi največji tanker. Ko pa vode zmanjka, je pa panika. Krivo je seveda kopno, ki se je kar pojavilo, ker tam nekje 200 km stran sem šofiral k maček.

Torej, če želite bentiti čez JS, pustite učiteljice in sestre in tehnike in uradnike. Ti delajo, kar jim je naloženo. Vprašajte se raje, je njihovo delo res optimalno naloženo?

Pa pri normah ne pozabite, da gre večinoma za storitvene dejavnosti. Šola mora imeti dovolj učiteljev, da pokrije pouk - tudi če kak učitelj ali dva zbolita. Tudi v proizvodnji, kjer trak dela neprekinjeno, ne bo delavcev ravno prav za 100% delo. Kar če eden zboli, se vse ustavi. Nekateri si zaustavitev lahko privoščijo, drugi ne.

Bravo!

Res dobra (psiho)analiza.
Me zanima, če bo kdo imel kakšen resen protiargument? Bojim se, da ne...

Še enkrat bravo za razmišljanje in analizo! Mislim, da vsaj v tej temi lahko kar nehamo verbalno "onanirat"!
aplauz.gif

Nazadnje urejeno:

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.355
9.596
113
EU
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
7.00 prihod
7.00 - 9.00 rišejo krogce po zvezku (vaje za motoriko)
9.00 - 9.30 malica
9.30 - 10.30 rišejo križce po zvezku
10.30- 12.00 sprehod zunaj
12.00 - 15.00 spanje... ker jih imam poln [cenzura]

JSt tut obvladam
cheer.gif

Evo protiargument:

Jtfc je z napisanim programom popolnoma ustrezen za ministra za šolstvo
zmaga.gif

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Ej jutri Kordež na SLO1 spet predava,.....hitro je bilo to leto čuze okol,...zdej spet spada md TOP menedžerje in ugledne predavatle,...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Navaden folk mora prinest potrdilo o nekaznovanju za službo nekje blizu državnega vrha. Sam vrh pa očitno mora prinesti potrdilo, da ji bil vsaj eno leto v arestu, da se dokaže kot sposoben prinesti državo okol
bonk.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.577
10.794
113
ksz
včeraj sem se menil z enim starejšim učiteljem na srednji.. obveze ima 22, ker je stara garda, pa 20, oziroma 18 ur na teden (45 min), v svoj zagovor je rekel, da je to kot delo na psihiatriji, tako da. Trdo delo, kao
evil.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Pri današnji mulariji se bi skor lohk strinju ...
tongue-1.gif
Moj predčasen odhod iz šolstva je bil pogojen prav s tem - srednja poklicna šola je postala nevzdržna norišnica, kjer ne pomaga nobena pedagoška izkušenost.
Ko te smrkavec pri 15-ih pogleda v oči in ti reče, da mu tako ali tako nič ne moreš, ker bo 'fotr' vse uredil in ko se zaveš, da to drži, potem se vse neha...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Zadnjič na roditeljskem nas je razredničarka opozorila naj pazimo na svoje četrtošolce, ker letošnji prvošolci na veliko dilajo (pa ne s travo) Saj je naštevala kaj pa sem prvič slišal te izraze. So bili že kriminalisti pa jim nič ne morejo ker so mladoletni baje. V torbe jim ne smejo gledat. Zaslišati brez staršev jih pa tudi ne smejo. Starši jih seveda zagovarjajo in grozijo nazaj
bonk.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Baje da dilajo celi šoli. Nam je prebrala ponudbo in cenik zraven.
frown-1.gif
. Mi je res čudno vse vedo odstranit jih pa ne znajo-morejo

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.960
6.575
113
Vidim, da si iz KR. Kera šola to ali je to "vsekranjski" problem. Vem, da bodo šli zdaj vsi pokonci, ampak tudi v naših časih se je dilalo v OŠ, pa še ni bila na zloglasni Planini, pa je marsikatera dobro odmerjena čvorka učiteljev marsikaj rešila. Učenec je pa samo upal, da pri tem ostane, bože ne daj, da se kliče domov, fotr bi tudi rihtal zadevo, samo malo drugače, kot danes pa jeza bi bila proti drugemu usmerjena. Pa tudi kaka mama, po današnjih standardih zrela za CSD, je enkrat pred vsemi sinu 8šolcu, eno konkretno prpelala, ko je prišla na govorilne, on pa že cel dan v lokalu zraven, pa prej cel teden, pa cel mesec. Od tistega dne smo ga v šoli več videvali, pa z glavo dol je bil 15letnik, ko ga je mama pred vsemi po ličku počohala. Zdaj pa, kako to gre. OŠ ne more nič, ker so osnovnošolci nedolžna jagenjčka, ki se jih ne sme niti grdo pogledat, mami pa oči si itak lažeta ali pa tudi ne, ampak vesta da na pravi način (ropotanje, grožnje in odvetniki) itak nikomu ništa, kaj pa ostali starši. Kaj pa recimo lahko starši otroka, ki je podvržen temu, pa ima tudi pravico, da hodi v OŠ nekam, kjer je varno zanj, lahko naredijo? Njaboljš, da še ostali starši pripeljejo odvetnike, ker OŠ ne nudi varnih pogojev, konec koncev so dolžni tudi za to skrbeti, ne samo poštevanke učiti. Kam smo mi prišli, da se vedno išče pravice in olajševalne okoliščine za tiste ki delajo probleme, tiste ta tihe pa neproblematične se pa pozabi, ker ne težijo, da se je treba z njimi ukvarjati. Take imamo najraje, ki so pripravljeni tiho kasirati, ker potem lahko vrez problema stran pogledamo.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Zadnjič na roditeljskem nas je razredničarka opozorila naj pazimo na svoje četrtošolce, ker letošnji prvošolci na veliko dilajo (pa ne s travo) Saj je naštevala kaj pa sem prvič slišal te izraze. So bili že kriminalisti pa jim nič ne morejo ker so mladoletni baje. V torbe jim ne smejo gledat. Zaslišati brez staršev jih pa tudi ne smejo. Starši jih seveda zagovarjajo in grozijo nazaj
bonk.gif

Ne se sekirat, počakajte še nekaj let, nato pa bo 'poklicna pot' takih mulcev najbrž...logatec, radeče, celje, povšetova...starši jih bodo pa lahko videli 2x tedensko za 1 uro skozi šipo.

Sicer je pa stvar taka...ali imaš jajca, ali pa hodiš v šolo
tongue-1.gif

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Ljudje, tega je tolk da je za popyzdit in kam to pelje je neznanka. Ko se mal ozreš na okoli, ti gre na bruhanje, matr da res. Vidim starše okoli sebe in se mi zdi, da sem jaz za na csd, ker tamala dva grdo pogledan, ko se motovilita okoli namesto da se zrihtata za odhod.
Pa čisto blizu je že, da eno učitlco prjavim, ker tako grdo dela s svojo hčer da je joj. Moja pravi, da tamal skoraj vsak dan vidi objokano v šoli in mati učiteljica jo pred vsemi mapizdi k žvat. Da to naredi pred menoj, bo hitro izvedela kako je njeni punci.
Uglavmen, včeraj sem mal podebatiral s starejšim sodelavcem. Decu gre skoraj na jok kaj se dogaja. Je rekel, da to kar je sedaj, se ni niti v morah predstavljal da je možno. Govorim za pravosodje.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.960
6.575
113
jaz sicer ne vidim direktne povezave. Tudi izkušnje govorijo, da razne razrešitve in odstopi (na bilokaterem področju) sami od sebe niso ničesar rešili. To je samo easy way out, 5min dela, pa je vse kao rešeno.