Plača inženirja

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.921
5.992
113
Pri takih oglasih če nimajo plače napisane daš na ignore, ker iščejo norce za 800-900 netto, po možnosti biti 24/7 dosegljiv.

Kako bo ekonomist delal kalkulacije za unikatne stroje, še izkušen udis bi imel s tem veliko problemov, ki pa ga v tako podjetje ne bo ?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Jaz samo pravim, kolk bi moralo bit za kakega takega.

V praksi bodo pa potne stroške prešteval, pri kateremu bodo extra prišparal.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
1000 neto je mislil, ja, ne bruto.

ing. elektrotehnike ima začetni PR 23. kar znese 1030 bruto NE NETO! Z napredovanji pa veste da je trenutno bolj tko tko.
Pa še tak butast sistem ima JS, če jaz kot tehnik naredim ob delu VI stopnjo mi skinejo vsa napredovanje in imam potem kot ing. nižjo plačo
frown-1.gif

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
ing. elektrotehnike ima začetni PR 23. kar znese 1030 bruto NE NETO! Z napredovanji pa veste da je trenutno bolj tko tko.
Pa še tak butast sistem ima JS, če jaz kot tehnik naredim ob delu VI stopnjo mi skinejo vsa napredovanje in imam potem kot ing. nižjo plačo
frown-1.gif

Pod tole se lahko podpišem, poznam več takšnih primerov. Sicer so bolj anti za kaj novega naučit ampak zato so pa na dnu.

Osebno sem MAG. elek. - 2 meseca delovne dobe (uradno), prej bil pri podjetju več kot eno leto preko študenta. Delam pa v strojni idustrijo oz. v avtmobilsk industriji na štajerskem. Naloge; strojegradnja (poznavanje načrtov, strojev, tako mehansko kot električno - popravilo strojev, dograjevanje oz. izpopolnjevanje strojev), poznavanje energetike IN elektronike, po novem se ukvarjam še z AVR-ji in vgrajenimi sistemi za pomoč, poleg programiranjev PLC-jev in pomaganja v proizvodnji pri končnih delih, poznavanje senzorike ....
Deklica za vse torej
smile-1.gif

PLAČA: 1300€ bruto.

Ni slabo za začetek, je pa to max. plača ki jo pač dobiš, ker si tako ali tako "brez" izkušen in delovne dobe. Sam sem sicer zadovoljen z njo, zaenkrat ne rabim niti več, bi preživel tudi z manj. Me pa razjezi, da se tehnika in znanje v SLO tako malo ceni. Oz. delodajalci vse obravnavajo kot samoumevno, bomo pa drugače vzeli drugega, in se za vse konča... Seveda, če si za firmo pomemben se bodo pogajali, marsikoga pa niti ne potrebujejo...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Citat:
Uporabnik amacar pravi:
Ing. ima začetni PR 27. Govorim iz izkušenj (ing. računalništva).
Sem malo pregledal katalog funkcij delovnih mest in nekateri ing. začnejo z 20.PR
frown-1.gif
. Res pa je da so računalničarji eni višje rangiranih na plačni lestvici.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.097
454
83
45
dolenska
KSZ

Ni čudno, da gre SLO kamor gre. Če bi se vsi inženirji, ki vejo kaj delajo seveda, vsedli dol, bi bilo drugače. 2007, ko sem bil se na gradbišču, res veliko ur (tut 300), se je plača vrtela okoli 1500, malo manj. Res je tudi, da sem vodil več gradbišč in tudi delal, ne sam telefonaril in v papirje bulil. Šefica je imela vsaj jurčka več. Oba pa sva bila gradbena tehnika. Sedaj sem na 800+ drobiž v JU, sam vem zakaj sem se tako odločil. Ka, žal mi je. Ampak, da ing dobivajo pod burja, to je pa sramota pa reci piši kar češ.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.921
5.992
113
Če si iz štajerske je potreben samo en sprehod, da prideš do severne meje.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
KSZ

Ni čudno, da gre SLO kamor gre. Če bi se vsi inženirji, ki vejo kaj delajo seveda, vsedli dol, bi bilo drugače. 2007, ko sem bil se na gradbišču, res veliko ur (tut 300), se je plača vrtela okoli 1500, malo manj. Res je tudi, da sem vodil več gradbišč in tudi delal, ne sam telefonaril in v papirje bulil. Šefica je imela vsaj jurčka več. Oba pa sva bila gradbena tehnika. Sedaj sem na 800+ drobiž v JU, sam vem zakaj sem se tako odločil. Ka, žal mi je. Ampak, da ing dobivajo pod burja, to je pa sramota pa reci piši kar češ.

Dobil si 1500, ampak delal si v bistvu dva šihta... (300 ur na mesec)

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Čisto izkoriščanje, ker tvojo uro prodajajo po 25€ plus. zdaj pa si izračunaj.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Dej no.... sem delal v high-tech firmi, no vsaj za slovenske razmere (ziher je bila ura razvojnika 80€).

Direktor je do konca zapufal celo firmo, da si je novo proizvodnjo zgradil. Firmo so pa vsega "špeha" postrigli.

Plača pa 1400€ bruto + malica max + 200€ potnih. Firma pa nadpovprečna po vseh merilih.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Sklepal sem po "deklica za vse", seveda je ura lahko več. Če jo prodajajo v tujino (DE) takšne ure zagotovo prodajajo po 50€ in več. Vsaj za strojništvo je tako.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Abomination1 pravi:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
frown-1.gif

Pod tole se lahko podpišem, poznam več takšnih primerov. Sicer so bolj anti za kaj novega naučit ampak zato so pa na dnu.

Osebno sem MAG. elek. - 2 meseca delovne dobe (uradno), prej bil pri podjetju več kot eno leto preko študenta. Delam pa v strojni idustrijo oz. v avtmobilsk industriji na štajerskem. Naloge; strojegradnja (poznavanje načrtov, strojev, tako mehansko kot električno - popravilo strojev, dograjevanje oz. izpopolnjevanje strojev), poznavanje energetike IN elektronike, po novem se ukvarjam še z AVR-ji in vgrajenimi sistemi za pomoč, poleg programiranjev PLC-jev in pomaganja v proizvodnji pri končnih delih, poznavanje senzorike ....
Deklica za vse torej
smile-1.gif

PLAČA: 1300€ bruto.

Ni slabo za začetek, je pa to max. plača ki jo pač dobiš, ker si tako ali tako "brez" izkušen in delovne dobe. Sam sem sicer zadovoljen z njo, zaenkrat ne rabim niti več, bi preživel tudi z manj. Me pa razjezi, da se tehnika in znanje v SLO tako malo ceni. Oz. delodajalci vse obravnavajo kot samoumevno, bomo pa drugače vzeli drugega, in se za vse konča... Seveda, če si za firmo pomemben se bodo pogajali, marsikoga pa niti ne potrebujejo...

Mag. znanosti ali mag. stroke, bodi precizen vsaj od takšnega kadra se to pričakuje !

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Dajte začet govorit od neto, ne od bruto. Od bruta se ne živi, temveč od neta!

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.475
6.978
113
tako se govori... a lahko kar vse izplačilo na račun raje. službo dobi moški, s tremi otroci, ki živi vsaj 30km stran, plačan prevoz z avtom, max malica - izplačilo na račun jurja. drugo ni važno, od tega jurja se živi. seveda je samo po sebi razumljivo, da za jurja plače se kdaj kako uro potegne...

Nazadnje urejeno:

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Pa tudi ure so važne. Nekdo dobi 1500€ za 176ur, nekdo pa za 300ur, kar ni enako!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Fantje in dekline, inženirju, ki podjetju prinese en kup denarja, da vsak na koncu dokaj solidno plačo (npr 2500 - 3000 € bruto). In še zmeraj je to več kot dobi vzgojiteljica v vrtcu. Če ne prej, takrat ko reče, da bo šel. Tako je bilo in tako je.
Problem pri plači nastane, ker po eni strani podjetje sploh ne rabi pravih inženirjev, ker dela zmeraj isti šmorn, risanje v CAD programih drugje po Evropi delajo tudi srednješolci in ker še zdaleč niso vsi formalno usposobljeni inženirji sposobni spraviti skupaj nov produkt v kateri koli branži. Taki so zamenljivi, na trgu dela jih je kolikor hočeš. Videl sem že inženirje strojništva, ki niso v živo še videli drobovja menjalnika ali kakega motorja (izpustimo shematske šolske prereze). Če si strojnik, je to tvoja zasvojenost in to boš imel v rokah, če šola to pokaže ali ne.

2. okt 2007
3.860
2.374
113

Pri plači se je vedno potrebno pogovarjati o bruto znesku!!! Sam pa si prej nastaviš kakšen je tvoj neto, ki ga želiš. Ker drugače te lahko nat*** pri olajšavah, npr. otroci. Nekdo z 2 otrokoma dobi pri enakem bruto več. Če pa se boš pogajal o netu, pa boš na koncu imel z otroci manjši bruto, kot nekdo brez otrok. Malica in prevozni so pač dodatek.
Na firmi rečeš npr. hočem 1500€ bruto osnove, in to ti mora biti v pogodbi zapisano, dodatek na del. dobo in ostali dodatki, so potem na ta bruto.....