Pitje vode pred spanjem

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Kako pa je s pitjem vode pred spanjem, kako to vpliva na delovanje organov, kateri bi naj počivali ? Jaz grem namreč 1x ali 2x na noč na wc, ker pred spanjem dosti pijem, pa ne vem če to kaj vpliva na spanec ali ne.

B81

22. jul 2007
36.884
10.452
113
Zakaj pa piješ toliko prav zvečer?
Seveda vpliva na spanec, če te zbudi, da morš it na wc
smile-1.gif

Če je žeja ob normalnih okoliščinah velika, bi malo ob priliki povprašal kakega zdravnika.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kako pa je s pitjem vode pred spanjem, kako to vpliva na delovanje organov, kateri bi naj počivali ? Jaz grem namreč 1x ali 2x na noč na wc, ker pred spanjem dosti pijem, pa ne vem če to kaj vpliva na spanec ali ne.

Na spanec zelo vpliva svetloba.
Torej če greš ponoči na WC in prižgeš luč, si že naredil napako, ker si prekinil izločanje melatonina in s tem cikel spanja.

Tako da če je le možno, par ur pred spanjem ne pij, če pa že moraš ponoči hodit na WC, pa poskušaj biti čim bolj v temi.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
verjetno niste medicinci in ne veste,da ledvice najbolj delajo okoli 17 ure popoldan,tako da je takrat najbolj smiselno oz. pitje v zacetku popoldneva,da potem izločiš tekočino pred spanjem.nekaterim,ki se zalivajo dopoldan je celo slabo,ker se vsa tekočine ne izloči hitro in se nabira v telesu in zvisuje pritisk.Pred spanjem,bi clovek moral iti spat rahlo lačen,da ne obremenimo presnove v času,ko se naj bi telo regeneriralo.Jetra so najbolj dejavna ob 2 uri zjutraj,zato tisti,ki ne spijo ponoči,tudi slabse izgledajo.
In še tretje najbolj pomembno je,da naj bi sli spat pred polnočjo,že včasih so rekli,da je ena ura pred polnočjo za dve po polnoči.
Zelo pa se priporoča kozarec tople vode z pol limone zjutraj na tešče,da poplaknemo zelodčne sokove in posprešimo peristaltiko.

lp

lp

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Kakšna pa je vrednost sladkorja (če je slučajno tu kak problem)?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zvečer mi paše najbolj piti zato, ker okoli 21h večerjam...in se kar konkretno najem, potem pa me daje žeja...spijem kaki liter, saj ne kaj dosti več. Mi pa nasplošno paše pitje vode, oz kako bi rekel, rad pijem, tudi če nisem žejen. Zraven sebe imam skoraj vedno plastenko vodo in malo po malo srebam
smile-1.gif

Slador je OK, malce imam edino povišane vrednosti jeter, ampak to je rekel zdravnik, da je možno zaradi hrane/alkohola, tako da bomo preverili spet čez nekaj mesecev.

Bom zdaj ruknil liter vode, do spanja je še dobri dve uri, tako da bi moralo iti ven že do takrat?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz če se ob 21ih najem, bom spal čisto zanič, švical ko konj, zbujal se 5x na uro. Že tukaj je napaka.

Zame je zadnja hrana ob sedmih zvečer (razen če je kak konkreten šport ali "šport").

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Hm..ampak jaz že sedaj postajam lačen...preden grem spat..zato tudi dostikrat pijem vodo, da malce napolnim želodec.

če bi jedel ob 19, bi moral orenk požrtije da bi me držalo do 01, to je ja 6 ur
smile-1.gif

PS, ne..nisem debel
wink-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kakor si navajen, moj fotr mora tudi nekje ob devetih zvečer jest, potem gre pa direkt spat. Jaz pa čisto kontra, zjutraj obvezno zajtrk (fotr recimo prvič je nekje ob 10ih), vmes malica oz., kosilo, pa najkasneje jest ob šestih, zelo redko ob sedmih. Le če je ponočevanje, mogoče, ampak samo mogoče kak burek ali kebab ob dveh, treh.

Drugače pa tudi jaz spijem enormno vode, tako da je pogosto potreben kak WC sredi noči.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Jaz sem potem nekaj takega kot tvoj foter ja...saj me ne bi motilo, ampak se mi zdi da zaradi tega manj kvalitetno spim...tako da bom probaj sedaj tole skenslat.

verjetno je krivo tudo to, da jem neprimerno hrano zvečer...slano...pol pa itak žeja...ma ja...[cenzura] to, ko se človek stara pa mora začet gledat na take stvari, ni čudno da so včasih že pri 30 šli na drugi svet, zdaj se po teh letih vse poslabša
wink-1.gif

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Ok, ampak če se zjutraj rekreiraš, potem boš verjetno tudi zjutraj popil veliko vode.
Jaz se rekreiram pred službo in potem v roku ene ure popijem ene tričetrt litra vode.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:

In še tretje najbolj pomembno je,da naj bi sli spat pred polnočjo,že včasih so rekli,da je ena ura pred polnočjo za dve po polnoči.

Nekako mi tole ne gre najbol v glavo, pomoje je to bolj ovisno od bioritma, ker drugače bi imeli velike težave, če bi šli na potovanje nekam, kjer je časovna zona čisto kontra naši. Vprašanje edino sedaj je, koliko časa potrebuje telo da se pivadi na novi bioritem ?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Ponoči telo počiva, torej ti spiš, organi pa naj bi bili čimmanj obremenjeni. Če ledvice delajo (očitno ker hodiš 2x na noč scat) to ni nič ok ampak samo slabo za telo.

Skratka če si ponoči žejen (jasno ne dehidriran) bo telesu naredilo manj škode kot pa če piješ vodo da ledvica delajo na polno!

Sicer jst ugotavljma, če spijem 5 pirov hodim celo noč scat, če spijem 10+ piro spim pa ko angelček!
grims-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Tudi jaz opazim, da najboljše spim, ko se ga fajn nacukam, drugače me vedno nekaj mozi, vsak šum me zbudi, hodim scat...itd...če pa ga malo ruknem pa lepo "zakomiram" par ur pa sem potem čisto fresh
wink-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.165
7.001
113
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
verjetno niste medicinci in ne veste,da ledvice najbolj delajo okoli 17 ure popoldan,tako da je takrat najbolj smiselno oz. pitje v zacetku popoldneva,da potem izločiš tekočino pred spanjem.nekaterim,ki se zalivajo dopoldan je celo slabo,ker se vsa tekočine ne izloči hitro in se nabira v telesu in zvisuje pritisk.Pred spanjem,bi clovek moral iti spat rahlo lačen,da ne obremenimo presnove v času,ko se naj bi telo regeneriralo.Jetra so najbolj dejavna ob 2 uri zjutraj,zato tisti,ki ne spijo ponoči,tudi slabse izgledajo.
Zelo pa se priporoča kozarec tople vode z pol limone zjutraj na tešče,da poplaknemo zelodčne sokove in posprešimo peristaltiko.

lp

lp

Ob takem postu clovek ne ve ali bi se smejal ali jokal.

KAj pa ce delas stalno ponoci... A pol te tvoje ure preracunas? Kako pa ledvice vedo da je ura 17? a se casovno stikalo vklopi? A ce imas kako energijsko piramido v svoji blizini je mozno ledvice vklopiti kako uro prej?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Valda ker dehidriraš in ni potrebno na wc.

Človek bi si mislil, da je dehidracija večji minus za spanje, kot to, če hodiš na wc.

B81

22. jul 2007
36.884
10.452
113
IMO je. Bi pa pil več čez dan, čeprav mislim, da če ob vsej redni pijači spije človek še 2 litra vode zraven vsega in ob neki normalni prehrani ima še veliko žejo, nekaj ni v redu. Koliko pijače pa spiješ z obroki?

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:

Nekako mi tole ne gre najbol v glavo, pomoje je to bolj ovisno od bioritma, ker drugače bi imeli velike težave, če bi šli na potovanje nekam, kjer je časovna zona čisto kontra naši. Vprašanje edino sedaj je, koliko časa potrebuje telo da se pivadi na novi bioritem ?

Kako ti ne gre v glavo,če telo ne bi vedelo,pol sploh ne bi smel imeti nobenih problemov,moja sestraživi že 5 let v avstraliji,saj se ji je ritem prilagodil 99%,ampak še vedno kdaj pa kdaj čuti ,tudi svak,saj ti se dejansko privadiš,vendar telo ne,tako kot pravijo,da se eni hvalijo,da imajo 4 ure spanja dovolj,ja imajo,se res navadijo,ampak na telesu se počasi puščajo posledice,verjetno ste mladi,ko boste tarejši in boste celo noč zunaj,boste po ltudi rabili cel teden,da tisto nekako nadoknadiš,tip ledvicah glede tega ko sem napisal,da najhitreje delajo ob 17 uri ni dobro prebral,saj nisem napisal,da ledvice ne delajo ponoči,ampak če bi se kaj spoznal bi vedel,da je celotna presnova telesa najhitrejša ob 17 uri,lp