Piškotki in nova zakonodaja

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Se motiš.
Ker drugače tudi ne bi bil odgovoren za piškotke od google analyticsa, bannerjev, .....

Tudi če uporabiš frejme moraš pogledat katere piškotke uporabljajo in dobit dovoljenje / oz. dat obvestilo.

Dacho: Britanci so pohiteli in tudi takoj ugotovili kakšna bedarije je to in do časa popravili zadevo (glej sliko 2). Očitno so se nekatere EU države od njih nekaj naučile. Slovenija pač ne
frown-1.gif

hitcher

Pripravnik
19. jul 2007
164
2
16
Strežnik je tvoj - tvoja odgovornost.
Saj tudi GA ni tvoj, ampak je strežnik tvoj.
Pa FB Like je tudi če iz tega stališča gledava - (kakor) v frajmu - ampak je tvoj strežnik = tvoja odgovornost.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.929
113
Citat:
Uporabnik hitcher pravi:
Strežnik je tvoj - tvoja odgovornost.
Saj tudi GA ni tvoj, ampak je strežnik tvoj.
Pa FB Like je tudi če iz tega stališča gledava - (kakor) v frajmu - ampak je tvoj strežnik = tvoja odgovornost.

Kdaj pa se potem ta odgovornost konča? Ko se odpre link v nov tab/okno.
Kako bodo to pohendlale strani kot je npr. http://novice.najdi.si/, kjer se vsaka novica odpre v frejmu. Bodo morali popisat vse morebitne kukije na vseh potencialnih podstraneh, ali preprosto odstranit frejme?

hitcher

Pripravnik
19. jul 2007
164
2
16
Kdaj pa se potem ta odgovornost konča? Ko se odpre link v nov tab/okno. --- Vedno je tvoja odgovornost, dokler uporabniki vidijo spletne strani, ampak na linku je samo tvoj strežnik napisan - npr. grem na spletno stran: www.xxx.com - ti pa imaš vse v frejmih
- je vse kar se mi prikaže preko tvojih frejmov - tvoja odgovornost..

Kako bodo to pohendlale strani kot je npr. http://novice.najdi.si/, kjer se vsaka novica odpre v frejmu. Bodo morali popisat vse morebitne kukije na vseh potencialnih podstraneh, ali preprosto odstranit frejme?
-- kako bodo rešili je njihova stvar - ker je njihov strežnik naredil frejm.
Če pa ti narediš nekako tako:
- imaš link na neko novico/spletno stran/sliko in se mi odpre v novem oknu - potem mi pa mora v kolikor je to strežnik v EU prikazati
njihove piškotke
- v kolikor imaš ti strežnik npr. izven EU (ameriki) - je tudi tvoja odgovornost, ker si rezident EU-ja.
- v kolikor se mi pa odpre nov link na strežnik izven EU in nisi ti lastnik strežnika - potem pa nič - ker američani nimajo tega (še) urejenega.

Pazi - ko bodo to uredili - piškotke - pa pride na vrsto še e-pošta, v kolikor v EU-ju ne bo zaradi piškotkov ''pocrkalo'' kar nekaj spletnih
strani, jih bo pa potem e-pošta - priporočila/zakonodaja/whatever podrla..

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.929
113
Torej, če povzamem. Takoj ko imaš na svoji strani vključen frame. Si dejansko odgovoren za cookije s celega interneta.
V frejmu imaš namreč eno stran. Ta stran lahko vsebuje link do googla, Od tam pa ti je dostopen cel svet. Vse, znotraj tvoje strani.

Po domače. Informacijski pooblaščenec je prepovedal uporabo frejmov, ker vseh potencialnih kukijev pač ne moreš nadzirat.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ni prepovedano, samo stranko moraš obvestiti, da se bodo ob obisku tvoje strani potencialno namestili tudi cookiji iz druge strani.

V zakonu sicer piše , da mora biti opt-in (nič cookijev dokler ne dovoli) in ne opt-out. Samo po zadnjih info iz urada pooblaščenca bo dovolj že opt-out. Se pravi obvestilo + možnost za izklop.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Po mojem mnenju bo vsa ta farsa glede piškotkov itak kmalu izginila. Ker ta prepoved ravno nima smisla.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Zakon je sprejet. Dokler ga ne spremenijo velja. Kazni so jasne. Je pa vprašanje koliko se bo to kontroliralo. V začetku bodo verjetno na udaru bolj obiskane strani. Vsakega bloga pa verjetno ne bo šel noben gledat. Kot je že navada v Sloveniji, se bo vse ustavilo pri inšpektorjih, ki jih je premalo in so preleni.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Zakon je sprejet. Dokler ga ne spremenijo velja. Kazni so jasne. Je pa vprašanje koliko se bo to kontroliralo. V začetku bodo verjetno na udaru bolj obiskane strani. Vsakega bloga pa verjetno ne bo šel noben gledat. Kot je že navada v Sloveniji, se bo vse ustavilo pri inšpektorjih, ki jih je premalo in so preleni.

Me zanima kako bodo naredili glede strani, za katere že leta več nihče ne skrbi? Kako bodo le-ti to sploh lahko dokazali. Ker kakšna stran tipa "moja prva spletna stran", ki si jo naredil pred 10 leti in nato pozabil na njo, je lahko kar lep kandidat za kazen.

hitcher

Pripravnik
19. jul 2007
164
2
16
Vse skupaj bo nadzirala ekipa IP/RS.
Prijavljali bodo pa konkurentje/konkurenco, ter seveda bo gorela naša domača ''fovšarija'' brez katere ne gre.
Je pa Nataša povedala, da na začetku ne bodo kaznovali vsaj tistih ne, za katere se bo videlo, da se trudijo nekaj narediti v tej smeri.

Po eni strani je prav, mogoče se bo kaj manj svetilo v glavo, ko odpreš kakšno spletno stran nabito z vsem skupaj, po drugi strani
bodo pa kakšni, ko so jim študentje za majhne denarje naredili spletno stran imeli malce težav/denarja da se jim te malenkosti uredijo.

Po tretji strani so pa firme našle tržni nišo in prodajajo svoje storitve za cca. 200 EUR pa imaš spletno stran urejeno, ali pa vsaj
rešitev napisano
cheer.gif