Piratstvo je za družbo koristno - zanimiva študija

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Glede na to, da so v preteklosti "kradli" še največ Microsoftove proizvode, Bi moral po tvoji logiki Bill Gates najmanj klošarit.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Hm.. meni je zanimiva tudi ta fora.. nekoc je prisel spil Crysis.. In.. ker je bil spil dobro skomercializiran, ga je imel skoraj vsak uporabnik (ilegalno ali legalno kopijo - ceprav jih poznam kar nekaj, ko so zaceli z ilegalno kopijo ter presaltali na legalno v smislu: ces, spil je hud, dajmo avtorjem nekaj kredita z nakupom spila).. Ker je bila igra tudi hardwarsko zahtevna, se je prodalo ogromno novih, ne ravno budget variant racunalnikov..

Pa naj se kdo rece, da je piratizacija slaba
smile-1.gif

Ce pa mene vprasate, delam pa tako: poizkusim ilegalen software, ce je kul in mi odgovarja ga v 90% kupim. Ce ni kul, zbrisem. Enako je z glasbo, filmi (kjer si delam originalno kolekcijo meni best filmov). V mojem primeru sem tako nabavil nekaj celih kolekcij nadaljevank, cakam se na nekaj drugih, da pridejo v kompletu in imam nekje 15 originalnih dvdjev (zbiram sele kaksni 2 leti). V primeru, da si jih prej ne bi mogel ogledati ilegalno jih zagotovo ne bi kupil.

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
ksz.

1. ali niso obdavčili CD-R, DVD-R? vem da je bilo nekaj v zvezi z piratstvom...
2. največ denarja pa poberejo razni Sazas
crazy1.gif
avtorji dobijo bolj malo

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Uporabnik V_power pravi:
ksz.

1. ali niso obdavčili CD-R, DVD-R? vem da je bilo nekaj v zvezi z piratstvom...
2. največ denarja pa poberejo razni Sazas
crazy1.gif
avtorji dobijo bolj malo

1. Nič ni bilo v zvezi s piratstvom.

2. Dajmo enkrat za vedno razčistiti to v zvezi z "raznimi Sazasi". Torej: naštej, kateri so ti "razni Sazasi", navedi, koliko poberejo in na koncu še koliko (malo) dobijo avtorji.

Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Oslarija!
Še nikoli v zgodovini ni bilo tako, da si si nekaj ogledal, pa se potem odločil, ali boš kupil.

Jaz že par let, najprej dol potegnem in sprobam, potem pa kupim špil zaradi online igre in posodobitev.

Res pa, da je to samo en špil v morju drugih, ki jih samo "sprobam".

Je pa stvar taka, da če bi kdo želel da igro kupim, bi mi jo moral dati prej za sprobati. Glasbo lahko prej poslušaš, špilaš pa lahko redko.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik safet_susic pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Še celo ko kupiš DVD, na katerega boš shranil lastne posnetke, boš plačal nekomu tretjemu za neke avtorske pravice,

Komu tretjemu?
Sazasu in nekim drugim avtorjem, ki z mijimi posnetki nimajo nič..
Ko kupim prazen DVD, da gor posnamem tisto, kar sem sam posnel s kamero in je moje avtorsko delo, plačam ob nakupu del denarja za avtorske pravice. Verjetno gre ta denar sazasu, ta pa mi še nikoli ni NIČ izplačal za moja avtorska dela. Ali denar porabi zase ali pa razdelijo neki drugi avtorji.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Dejansko ob nakupu praznega medija ali naprave za presnemavanje plačaš tudi določen % davka za kompenzacijo "nelegalnega" presnemavanja. Ni čisto tako črno/belo in se razlikuje po državah...

Wikipedia

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Dejansko ob nakupu praznega medija ali naprave za presnemavanje plačaš tudi določen % davka za kompenzacijo "nelegalnega" presnemavanja.
Nič "nelegalnega" :
Citat:
for copies in the private sphere that are legally allowed

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Citat:
Citat:
Še celo ko kupiš DVD, na katerega boš shranil lastne posnetke, boš plačal nekomu tretjemu za neke avtorske pravice,

Komu tretjemu?
Ko kupim prazen DVD, da gor posnamem tisto, kar sem sam posnel s kamero in je moje avtorsko delo, plačam ob nakupu del denarja za avtorske pravice. Verjetno gre ta denar sazasu, ta pa mi še nikoli ni NIČ izplačal za moja avtorska dela. Ali denar porabi zase ali pa razdelijo neki drugi avtorji.

Govoriš kar nekaj na pamet. Denar od praznih DVD nosilcev od prodajalcev v prvi vrsti ne pobira SAZAS, ampak (trenutno) IPF. Ta denar se potem deli dalje različnim kolektivnim organizacijam, ki glede na področje ustvarjalnosti ščitijo interese svojih avtorjev. Si ti morda član katere od teh organizacij? Ali morda pričakuješ, da boš zaradi tvojih posnetkov, ki si jih shranil pri sebi, kar naenkrat od nekje dobil denar, čeprav ob vsem skupaj še tega ne veš, od kje oz. od koga? Se ti ne zdi morda malo nepošteno kritizirati nekaj, za kar sploh ne veš, kako v resnici funkcionira?

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Dejansko ob nakupu praznega medija ali naprave za presnemavanje plačaš tudi določen % davka za kompenzacijo "nelegalnega" presnemavanja. Ni čisto tako črno/belo in se razlikuje po državah...
Wikipedia

Kot je že napisal uporabnik Stein: ne plačaš za nič "nelegalnega", pa tudi ne piratskega, kot nekateri še kar ponavljajo v takšnih debatah.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik Tku pravi:
Ti zakoni o avtorskih pravicah na internetu in podobno so nastali šele pred kratkim pod močnim vplivom lobiranja založb. Ti zakoni niso od boga dani in večni.

Dokazuješ, da nimaš pojma.
Zakoni o avtorskih pravicah kot taki so mnogo, mnogo starejši od interneta.
In ko se je pojavil internet, so zakonodajalci (žal z nekaj časovnega zaostanka) implemetirali v te zakone še uporabo avt. del na spletu. Kako, je druga zgodba.

Citat:
Masovno kršenje te zakonodaje kaže na to, da je zakonodaja zgrešena.

Zakoni so (tudi) zato, da ljudstvo ne podivja, zblazni.
Če bi bilo po tvoje, bi živčno, zafrustrirano in pretežno v glavo bolno ljudstvo zahtevalo med drugim tudi to, da se v prometu prekličejo vse omejitve.
Da lahko pelješ, kot se ti zdi. Magari 140 km v ovinek. Tvoja osebna stvar, kajne, če se spičkaš?

Ampak tudi moja stvar, ker te bodo rehabilitirali (če boš preživel nesrečo), TUDI Z MOJIM davkoplačevalskim denarjem.
Vidiš, jaz pa denarja za pomoč takim norcem NE DAM in hvala bogu, da imamo zakone in visoke kazni, saj bi sicer sledil vsesplošen kaos.

In kaos na spletu bi bil še mnogo mnogo večji, če ne bi imeli vsaj nekih tozadevnih zakonov, prepovedi in omejitev!

Da vam pa nakup ploščka za 0.35 evra dovoljuje, da ukradete vse vsebine, ki so vam na spletu všeč, pa kar pozabite...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:

Komu tretjemu?

Govoriš kar nekaj na pamet. Denar od praznih DVD nosilcev od prodajalcev v prvi vrsti ne pobira SAZAS, ampak (trenutno) IPF. Ta denar se potem deli dalje različnim kolektivnim organizacijam, ki glede na področje ustvarjalnosti ščitijo interese svojih avtorjev. Si ti morda član katere od teh organizacij? Ali morda pričakuješ, da boš zaradi tvojih posnetkov, ki si jih shranil pri sebi, kar naenkrat od nekje dobil denar, čeprav ob vsem skupaj še tega ne veš, od kje oz. od koga? Se ti ne zdi morda malo nepošteno kritizirati nekaj, za kar sploh ne veš, kako v resnici funkcionira?
Isto sranje, drugo pakovanje. Na račun tega, ko sem kupil CD ta denar pristane v žepu nekega avtorja, k s tem kaj na ta CD posnamem nima nobene veze. Bi rekel, da je nepošteno, da se okorišča na tak način.
In dokler se nekdo takole okorišča na moj račun, nimam slabe vesti da od njega kaj dol potegnem.

A jest naj ne pričakujem da naj od nekje za svoje posnetke dobim denar, en drug pa pričakuje, da bo dobil denar od mojih posnetkov? Pa denar je, saj sem ga plačal ob nakupi CD-ja.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
To je le lepše zapakirano pravno besedilo. Dejansko je bil davek na prazne nosilce uveden tudi zaradi piratskega kopiranja.

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:

Komu tretjemu?

Isto sranje, drugo pakovanje. Na račun tega, ko sem kupil CD ta denar pristane v žepu nekega avtorja, k s tem kaj na ta CD posnamem nima nobene veze. Bi rekel, da je nepošteno, da se okorišča na tak način.
In dokler se nekdo takole okorišča na moj račun, nimam slabe vesti da od njega kaj dol potegnem.

A jest naj ne pričakujem da naj od nekje za svoje posnetke dobim denar, en drug pa pričakuje, da bo dobil denar od mojih posnetkov? Pa denar je, saj sem ga plačal ob nakupi CD-ja.

Ti res ničesar ne razumeš. Povej točno, katerim avtorjem gre denar od praznih nosilcev, pa povej še koliko si ti tega plačal pri nakupu. Opiši torej celoten potek izplačila avtorjem (preko katerih organizacij je "tvoj" denar šel, na kakšen način se je obračunaval, kateri vzorci so bili uporabljeni ob izplačilih itd.). Če je vse skupaj "isto sranje, drugo pakovanje", potem pač natančno opiši to sranje in to pakovanje, če že kritiziraš. Ali pa zgolj kritiziraš, ker si nekje slišal, da naj bi šel "tvoj" denar "nekim" avtorjem, pa še tem "bolj malo", ker "večino itak poberejo razni sazasi itd.", ob vsem tem pa se ti še sanja ne, kako v resnici sistem deluje.

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
To je le lepše zapakirano pravno besedilo. Dejansko je bil davek na prazne nosilce uveden tudi zaradi piratskega kopiranja.

Niti najmanj. Z avtorskimi pravicami, ki se odvajajo od praznih nosilcev, se plačuje nadomestilo za privatno reproduciranje, kar pa ni piratstvo.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Citat:

Niti najmanj. Z avtorskimi pravicami, ki se odvajajo od praznih nosilcev, se plačuje nadomestilo za privatno reproduciranje, kar pa ni piratstvo.
In iz kakšnega razloga bi moral jaz financirati neko privatno reproduciranje, ko pa jest kej privatno reproduciram pa ne dobim nič?

Tiste procente pa pokasirajo neki tretji avtorji, le kdo bi drug? Če te pa zanima bilj natančno, kam gre vsak euro pa si sam poišči. Nisi edini, ki bi ga to zanimalo.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Oslarija!
Še nikoli v zgodovini ni bilo tako, da si si nekaj ogledal, pa se potem odločil, ali boš kupil. Zdaj je žal (sicer po krivdi več ali manj lačnih avtorjev) tako...

Pišeš oslarije, ker te skrbi izključno za lastno pyzdo in bi rad, luzer "muzikalni", živel od treh minut lastnega krakanja po gosposko cel lajf. Ja, pajade, pojdi za trak in tam krakaj namesto da kradeš denar (s prodajo "glasbe" - kaj pomenijo narekovaji verjetno veš -) tistim, ki za svoj kruh in kakšen CD na leto garajo za trakovi. Verjetno bi rad prodajal kot avtorsko delo še glas lastnega prdenja, pa ne zmoreš dovolj glasnega, da bi se ga dalo posneti.
Razsvetli me, zakaj je avtorsko delo zaščiteno še 70 le po nastanku, običajno še daleč po smrti avtorja.
Razsvetli me, kako sem oškodoval avtorja, ker sem dolpotegnil njegov komad, ki sem ga pet minut prej slišal na radiu (ja, lahko bi ga posnel tudi z radia)
Razsvetli me, zakaj moram za en komad kupiti CD kjer je zraven še eno uro navadnega krakanja.
Razsvetli me, zakaj bi moral določene CDje kupovati v tujini, ke nek luzer ne prodaja te glasbe v lokalno trgovini.
Razsvetli me, zakaj avtor modnih čevljev dela celo življenje, ker mora vsakih nekaj mesecev zasnovati nov model, avtor krakanja pa po treh pesmih živi ko gospon.
Razsvetli me, zakaj avtohiše ponujajo probne vožnje.
Razsvetli me, zakaj ima gostilna ob otvoritvi en dan vse zastonj.
Razsvetli me, zakaj sta po tvoje enako oškodovana avtor krakanja, ki ima še vedno kopijo svojega krakanja in lastnik tavta, ki mu ga nekdo ukrade.
Razsvetli me, od česa bi živela industrija praznih ploščkov in zapisovalnikov, če bi popolnoma ukunili dolvleko.
Razsvetli me, kako si predstavljaš, odkod bi vsak dolvlekač dobil kakih 10 K€ vsako leto za posnetke krakanja (no ja, vmes je tudi nekaj minut glasbe)

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik xaxid pravi:

a je tako težko razumeti, da je prav enak "greh" ukrasti neko materialno zadevo, ali pa neko intelektualno lastnino ali avtorsko delo?

Pa mi ti razloži, kako da sta v enakem položaju avtor, od katerega nekdo dolpotegne komad in pa trgovec, ki si mu iz trgovine odnesel televizor.

Po moje avtor še vedno ima komad, trgovec pa nima več tistega televizorja. Ampak nekaterim je to težko razumeti.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Citat:

Ti res ničesar ne razumeš. Povej točno, katerim avtorjem gre denar od praznih nosilcev, pa povej še koliko si ti tega plačal pri nakupu. Opiši torej celoten potek izplačila avtorjem (preko katerih organizacij je "tvoj" denar šel, na kakšen način se je obračunaval, kateri vzorci so bili uporabljeni ob izplačilih itd.). Če je vse skupaj "isto sranje, drugo pakovanje", potem pač natančno opiši to sranje in to pakovanje, če že kritiziraš. Ali pa zgolj kritiziraš, ker si nekje slišal, da naj bi šel "tvoj" denar "nekim" avtorjem, pa še tem "bolj malo", ker "večino itak poberejo razni sazasi itd.", ob vsem tem pa se ti še sanja ne, kako v resnici sistem deluje.

Če si "iz foha", pa razloži, kako se deli denar iz tega naslova (davek na reproduciranje pri nakupu praznih medijev). Me zelo zanima, kam se moram včlaniti, da bom dobil kakšen evro nazaj (hint - fotografija)