Citat:
Uporabnik V_power pravi:
ksz.
1. ali niso obdavčili CD-R, DVD-R? vem da je bilo nekaj v zvezi z piratstvom...
2. največ denarja pa poberejo razni Sazasavtorji dobijo bolj malo
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Še celo ko kupiš DVD, na katerega boš shranil lastne posnetke, boš plačal nekomu tretjemu za neke avtorske pravice,
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Oslarija!
Še nikoli v zgodovini ni bilo tako, da si si nekaj ogledal, pa se potem odločil, ali boš kupil.
Sazasu in nekim drugim avtorjem, ki z mijimi posnetki nimajo nič..Citat:
Uporabnik safet_susic pravi:
Citat:
Še celo ko kupiš DVD, na katerega boš shranil lastne posnetke, boš plačal nekomu tretjemu za neke avtorske pravice,
Komu tretjemu?
Nič "nelegalnega" :Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Dejansko ob nakupu praznega medija ali naprave za presnemavanje plačaš tudi določen % davka za kompenzacijo "nelegalnega" presnemavanja.
Citat:
for copies in the private sphere that are legally allowed
Citat:
Citat:
Komu tretjemu?
Ko kupim prazen DVD, da gor posnamem tisto, kar sem sam posnel s kamero in je moje avtorsko delo, plačam ob nakupu del denarja za avtorske pravice. Verjetno gre ta denar sazasu, ta pa mi še nikoli ni NIČ izplačal za moja avtorska dela. Ali denar porabi zase ali pa razdelijo neki drugi avtorji.
Citat:
Dejansko ob nakupu praznega medija ali naprave za presnemavanje plačaš tudi določen % davka za kompenzacijo "nelegalnega" presnemavanja. Ni čisto tako črno/belo in se razlikuje po državah...
Wikipedia
Citat:
Uporabnik Tku pravi:
Ti zakoni o avtorskih pravicah na internetu in podobno so nastali šele pred kratkim pod močnim vplivom lobiranja založb. Ti zakoni niso od boga dani in večni.
Citat:
Masovno kršenje te zakonodaje kaže na to, da je zakonodaja zgrešena.
Isto sranje, drugo pakovanje. Na račun tega, ko sem kupil CD ta denar pristane v žepu nekega avtorja, k s tem kaj na ta CD posnamem nima nobene veze. Bi rekel, da je nepošteno, da se okorišča na tak način.Citat:
Citat:
Citat:
Komu tretjemu?
Ko kupim prazen DVD, da gor posnamem tisto, kar sem sam posnel s kamero in je moje avtorsko delo, plačam ob nakupu del denarja za avtorske pravice. Verjetno gre ta denar sazasu, ta pa mi še nikoli ni NIČ izplačal za moja avtorska dela. Ali denar porabi zase ali pa razdelijo neki drugi avtorji.
Govoriš kar nekaj na pamet. Denar od praznih DVD nosilcev od prodajalcev v prvi vrsti ne pobira SAZAS, ampak (trenutno) IPF. Ta denar se potem deli dalje različnim kolektivnim organizacijam, ki glede na področje ustvarjalnosti ščitijo interese svojih avtorjev. Si ti morda član katere od teh organizacij? Ali morda pričakuješ, da boš zaradi tvojih posnetkov, ki si jih shranil pri sebi, kar naenkrat od nekje dobil denar, čeprav ob vsem skupaj še tega ne veš, od kje oz. od koga? Se ti ne zdi morda malo nepošteno kritizirati nekaj, za kar sploh ne veš, kako v resnici funkcionira?
Citat:
Isto sranje, drugo pakovanje. Na račun tega, ko sem kupil CD ta denar pristane v žepu nekega avtorja, k s tem kaj na ta CD posnamem nima nobene veze. Bi rekel, da je nepošteno, da se okorišča na tak način.Citat:
Citat:
Citat:
Komu tretjemu?
Govoriš kar nekaj na pamet. Denar od praznih DVD nosilcev od prodajalcev v prvi vrsti ne pobira SAZAS, ampak (trenutno) IPF. Ta denar se potem deli dalje različnim kolektivnim organizacijam, ki glede na področje ustvarjalnosti ščitijo interese svojih avtorjev. Si ti morda član katere od teh organizacij? Ali morda pričakuješ, da boš zaradi tvojih posnetkov, ki si jih shranil pri sebi, kar naenkrat od nekje dobil denar, čeprav ob vsem skupaj še tega ne veš, od kje oz. od koga? Se ti ne zdi morda malo nepošteno kritizirati nekaj, za kar sploh ne veš, kako v resnici funkcionira?
In dokler se nekdo takole okorišča na moj račun, nimam slabe vesti da od njega kaj dol potegnem.
A jest naj ne pričakujem da naj od nekje za svoje posnetke dobim denar, en drug pa pričakuje, da bo dobil denar od mojih posnetkov? Pa denar je, saj sem ga plačal ob nakupi CD-ja.
Citat:
To je le lepše zapakirano pravno besedilo. Dejansko je bil davek na prazne nosilce uveden tudi zaradi piratskega kopiranja.
In iz kakšnega razloga bi moral jaz financirati neko privatno reproduciranje, ko pa jest kej privatno reproduciram pa ne dobim nič?Citat:
Citat:
To je le lepše zapakirano pravno besedilo. Dejansko je bil davek na prazne nosilce uveden tudi zaradi piratskega kopiranja.
Niti najmanj. Z avtorskimi pravicami, ki se odvajajo od praznih nosilcev, se plačuje nadomestilo za privatno reproduciranje, kar pa ni piratstvo.
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Oslarija!
Še nikoli v zgodovini ni bilo tako, da si si nekaj ogledal, pa se potem odločil, ali boš kupil. Zdaj je žal (sicer po krivdi več ali manj lačnih avtorjev) tako...
Citat:
Uporabnik xaxid pravi:
a je tako težko razumeti, da je prav enak "greh" ukrasti neko materialno zadevo, ali pa neko intelektualno lastnino ali avtorsko delo?
Citat:
Ti res ničesar ne razumeš. Povej točno, katerim avtorjem gre denar od praznih nosilcev, pa povej še koliko si ti tega plačal pri nakupu. Opiši torej celoten potek izplačila avtorjem (preko katerih organizacij je "tvoj" denar šel, na kakšen način se je obračunaval, kateri vzorci so bili uporabljeni ob izplačilih itd.). Če je vse skupaj "isto sranje, drugo pakovanje", potem pač natančno opiši to sranje in to pakovanje, če že kritiziraš. Ali pa zgolj kritiziraš, ker si nekje slišal, da naj bi šel "tvoj" denar "nekim" avtorjem, pa še tem "bolj malo", ker "večino itak poberejo razni sazasi itd.", ob vsem tem pa se ti še sanja ne, kako v resnici sistem deluje.