Photoshop ?

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.489
119
63
Zivjo !

Sicer sem pristas neobdelanih fotk, a vendar bi pri kaki malenkost popravil kar se tice barv, ostrine in cropa.
Kaj priporocate, da ne bom imel prevec ne premalo. Ostalih funkcij ne rabim. Photoshop ? CS3 ?

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
<off>
Neobdelana fotka je naceloma samo raw format al pa film, preden ga razvijes. Vsaka slika iz aparata je ze obdelana, tko da ce jo ze itak aparat obdela, zakaj je ne bi raje sam
wink-1.gif

<off>

Najbolje bo, da uporabis picaso ali pa ce rabis res cist osnovno in nezahtevno, irfanview. Bi ti pa priporocal photoshop, ker ko bos enkrat zacel slike rihtat in tega ne bos prepustil aparatu, bos rabil vedno vec.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.489
119
63
Ma irfanview mam pa ni dobr glede tega. Raw format pa prevec rab pol se za obdelavo. Nisem tok zahteven.
Mogoce kdaj kaksno barvo malo bolj popravit, da bolje izpade. Sam vcasih je bil sam Photoshop zdej so pa od Adoba se ostale novotarije, npr CS pa me to mal bega. Jest bi cist neki osnovnega mel, magari kako staro verzijo Photoshopa ce se mogoce celo brezplacno da dobit. Picaso mi pa ni fajn, k kup balasta zraven instalira (vsaj una prva verzija ki sem jo enkrat mel).

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Photoshop Elements si poglej. Nisem ga sicer uporabljal, ga pa ima kolega, ki rabi za nekaj takega kot ti.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
definitivno Lightroom, ker mi je skrajšal delo vsaj za polovico, če ne še več.

enostavno greš najprej čez fotke, izbereš, katere so ti všeč, oz. uporabne, nato ostale izločiš, te pa lahko obdelaš na dva načina:

- vsako posebaj, in ima precej dober auto tool, nikoli me še ni pustil na cedilu, poleg tega če že pusti na cedilu, lahko zelo na hitro popraviš
- vsem skupaj določiš popravke
- nato samo izvoziš vse fotke in zmaga

v Photoshopu včasih samo še kakšne manjše popravke naredim oz. pri bolj pomembnih projektih, ko vem, da bodo veliki printi, takrat se samo malo poigram...
wink-1.gif

tako za profi kot amater rang je Lightroom fuuull dober, toplo priporočam!
zmaga.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Se strinjam. Jest sem se navadil slikat RAW + JPEG. Če je jpeg dober, ga zrihtam in brišem raw, če ni (narobe WB, clipping itd) potem zrihtam raw. Ima pa svojo krivuljo učenja, tako da ni ravno za vsak začetek. Tu priporočam Picaso.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
Picasa ima eno veliko pomanjkljivost (mogoče je že kakšna nova verzija, pa vseeno) - ko majšaš fotke, le-te full nasofta. in delujejo blazno mehke oz. neostre...
tongue-1.gif
Sej zato (pa še zaradi česa drugega) smo na Lightroomu
grin1.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Levele in to lahko spreminjaš tudi v običajnih pregledovalnikih slik (ACDSee, Irfanview).

Za kaj takega načeloma ne rabiš photoshopa. Problem photoshopa je v tem, da ko enkrat začneš malo gruntati stvari, ti ena fotka vzame par ur, preden nekaj dobrega nastane (če kaj retuširaš, popravljaš, transformaš itd.).