petek 13.12. 2013; SLO banke

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Kaj se bo zgodilo tega dne s finančnim trgom v sloveniji.
Ne upam imeti denarja doma (lopovi), za banke me je pa tudi nekako strah (ciper...)
Sicer ga ni niti za eno alter plačo, ampak trenutno zame dovolj če mi ga zmanjka tako ali drugače.
Bi dali denar vezat na slo banko ali ne?
Kam na tujo banko dati vezati denar. ali je dovolj da samo pri nas greš na tujo banko (sperbanka, unicredit, banka koper, skb...) ali je bolje denar dati v žep in nesti fizično v tujino.

Kam v tujino, na kakšen način.
Evro zaradi slo ne bo škripnil, samo slovenci jih ne bomo mogli dobit z bank, tako kot na cipru.
rolleyes-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Sumljivo je to, da bodo po celi EU naredil to hkrati. Tako nekako kot legendarni petek trinajsti. Tako da jaz nobeni banki znotraj EU ne bi zaupal denarja na ta dan.

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
sem tudi sam v dilemi kaj narediti...
In če bi se zgodil črni scenarij, kje se bo postavila meja? ker na poslovnem računu rabim denar za redno delo. Tega ne moram "spucat".

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Ali lahko en na kratko pove kaj naj bi se zgodilo na ta datum, saj ne spremljam situacije. Hvala.

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.589
8
38
dvig pa v štumf je bolj ziher ko pa da ti ga roparji na banki maaznejo
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Bom vprašal drugače (sumim, da bi eden tu na alterju lahko dal namig, sam verjetno ne bo upal
wink-1.gif
)

Koliko je "varno" pustiti na računih? 1000€, 10.000€, 50.000€, 100.000€, 200.000€...?

Če se zgodi "črni petek" do kje se lahko zamrzne? vsega načeloma že ne bodo morali? nekaj mora ostati za sprotna plačila.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
po celi evropi bodo objavili?
hvala, že grem sef najeti. Če bi imel veliko, kar v švico, tako bo pa tudi skb dober (pa slike in izpiske za dokazilo, če še enkrat vlomijo v skb)

Kaj lahko naumijo z veljavnimi depoziti?

Me zanima kaj se bo naslednji teden največ govorilo po medijih. vse drugo samo banke ne.
Sicer pa sem prepričan da tudi mediji spremljajo alter ( se je že večkrat pokazalo), mogoče bo kak nekredibilen medij poročal o tej drugorazredni temi in špekulacijah glede rezultatov, kredibilni pa se bodo ukvarjali z prvorazrednimi temami.
Prvorazredna tema bo najbrž ali si je x funkcionar na službene stroške pred 20 leti privoščil burek ali ne.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
in kaj bi naj bilo ta dan !?
kolikor jaz vem, je to dan kot vsak drug

v bistvu nič kaj... eni imamo pomisleke glede stresnih testov bank. Rezultati bodo objavljeni na 13.12.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
rezultati stresnih testov nimajo nikakršnega vpliva na tekoče poslovanje in na vloge.
paniko vzganjajo samo tisti, ki imajo od tega potencialno korist

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
ksz...

Zanimivo je že to, da bodo objavljeni v petek... Verjetno popoldan, ko bodo poslovalnice zaprte. Verjetno bodo iz bogve katerih razlogov zaprte tudi v soboto, nedeljo itak... Da ni masovke na poslovalnice.
Drugače pa, objavljeni bodo
-stres testi
-način reševanja (action plan obstaja)
-kaj bo ostalo, kaj se prodalo in kaj likvidiralo

4 državne banke nam Bruselj ne bo dovolil. Vemo, da je NKBM na spisku za prodajo. Vemo, da se bo NLB reševalo. Kaj bo z Banko Celje, A banko in Gorenjsko Banko? Špekulira se, da se bo BC morala pripojiti nazaj k mami. Kaj pa A banka in GB? V slednji imajo še zmeraj velikopotezne načrte o združitvi... Vendar, A banka je vse prej kot zdrava, za razliko od GB, ki je malo boljšega zdravja...
Sicer so vse to ugibanja in domneve ob kavi in debati, kar dejansko lahko prebereš v časopisju in si ustvariš sliko...
Danes sem v Dnevniku prebral, da je LJ Borza ustavila trgovanje z vrednostnimi papirji teh bank (pa še Probanke in Factor banke). Slučajno?

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.901
113
Naredil bo kdo kaj? V drugih državah bodo stres teste izvajali drugo leto, verjetno v drugi polovici leta. Rezultati stres testov za slo so že lep čas na mizi (in ne, niso nobeno presenečenje in ja, za nekatere banke so bili ti rezultati znani še preden je prvi revizor pristal na J. Pučniku). Večkrat je bilo že jasno povedano da po Facotr banki in Probanki nobena druga banka ne bo šla v likvidacijo. Banke v tuji lasti bodo dokapitalizirali tujci (kar so v nekaj primerih tudi že potrdili), tiste v slovenski pa država (kaj to konkretno pomeni za vsako banko je druga zgodba, nekaj jih bo verjetno združenih oziroma kakorkoli drugače priključenih k večjim bankam). To na varnost depozitov ne bo imelo nobenega vpliva.

Preden iza šanka začnete vpiti o tajkunih in lačnem ljudstvu, ki jih bo reševalo pa samo kot zanimivost, Avstrijska država je samo v Hypo banko (ki ni največja v Avstriji) doslej v letih krize zmetala preko 16 miljard evrov (pa pri njih po informacijah iza šanka in splošnem mnenju krize sploh ni). Da ne govorim o nemčiji, ki je samo v "manjšo" banko zmetala nekajkrat več denarja kot ga bo slovenija v celoten bančni sistem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
tista manjša banka v nemičiji je najbrž v "eni ulici" imela toliko komitentov kot jih ima neka banka v celi slo.

In ja "tajkuni" in lačno ljudstvo.
Kje je vodstvo hypo banke?
kje je vodstvo facotrja in probanke?
Oziroma na kakšen način so odšli z banke?

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.901
113
Ni problema, se gremo pa v relativnih številkah.

Nemčija je že leta 2009 v svoje banke vložila 10 odstotkov BDP-ja, Velika Britanija pa 15 odstotkov. Avstrija je samo v Hypo banko vložila 16 milijard evrov, pri tem da je avstrijski BDP le približno desetkrat večji od slovenskega. Hypo banka je še posebej zanimiva, saj se je avstrijska država tu odločila za nacionalizacijo: banko je najprej dokapitalizirala in očistila njeno bilanco, čemur je sledila prodaja.

Ampak kaj bi to. Mi bomo najprej iskali krivca za požar, ko bo ta znan pa bomo začeli gasiti. Z žlico vode, se razume. V avstrijskem primeru bi to zgledalo tako da bi šli ob novici da se podržavlja Hypo jodlarji na ulice in zahtevali glave, banko pa pustili propast oziroma jo likvidirali. Rezultat je tak, da glav ni, depozitov pa tudi ne. Ker avtrijci niso slovenci imajo danes oboje, oziroma depozite imajo, o glavah pa odločajo pristojni organi. Pri nas gre to obratno, o glavah odloča drhal, za depozite nas boli qrac, dokler obstajajo sosedje in tajkuni, ki so izgubili več kot mi.

In tako bo dokler bodo o usodni bančnega sistema odločali šlosarji pardon prodajalci šraufov hočem rečt politiki.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če nam ob propadu banke poberejo €€€ potem isto velja tudi za dolgove. Torej vsi takoj na banke in v limit, kolikor le gre:):):)

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.571
3.934
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
kredibilni pa se bodo ukvarjali z prvorazrednimi temami.
vsa beda prvorazrednih tem v enem videu:
objava videa: december 2013
(debili se decembra 2013 ukvarjajo z JJ in podobnimi meglami)