"Petarde"

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
24ur - zelo nazorne fotografije!

Gledam te poškodbe. Kaj to mularija uporablja? Protipehotne mine? To je res bolano, da ti obe roki odtrga, poškoduje obraz, sluh, itd.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Sam ni važno, kaj je uporabljal, si ne zasluži biti brez rok pri 14, ajajajjaaj. Še mene stiska, ko samo pomislim. Brez rok pri 14, fak. Si ne predstavljam, kaj doživlja sedaj in starši tud
crazy1.gif

Sej to čez 50 let ne bo več problem, je pa trenutno sedaj še zelo velik.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
uuhhhhhhh ..... grdoo...... Res, kakšna neki petarda je bila to??
Pa da to nekdo vrže med druge otroke..... hudooo

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.097
454
83
45
dolenska
Dobro vprašanje, kaj je delal? V moji mladosti so bile megice al kaj že najbolj glasne. Kaj pa to majo, neki iz vojske?

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Ko sem bil njegovih let smo jih doma sami predelovali, seveda sem imel doma dovolj smodnika ker je bil fotr lovec. Mogoče za razliko od današnje mularije me je fotr že zgodaj naučil kaj se lahko zgodi če neumnosti delaš tako da previdnost je res bila. Ampak ko tole gledam fak pri 14 brez rok. Pa kaj je ta granato v roki držal, tole mora biti res močna petarda da ti roki v zapestju odtrga če je ravno ne stisneš v pest ( kar pa dvomim da jo je).

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.103
4.097
113
Danes sem gledal na spletni strani Hoferja za kakšne lepe baterije raket za novo leto. Do sedaj jih nikoli nisem spuščal, petarde še manj, ampak mika pa me, da bi baterijo svetlobnih raket postavil na veliko peščeno parkirišče in jih izstrelil.

No, v Hoferjevem katalogu sem opazil, da jih proizvaja Orion Pirotehnika s Hrvaške in sem šel na njihovo spletno stran, predvsem zato, da bi videl kakšen YT video iz katerega bi se odločil, katero baterijo raket vzeti.

No, v tem katalogu sem videl, kakšne granate proizvajajo. Nič čudnega, da otroci ostanejo brez rok. Kako se lahko takšne stvari sploh pusti proizvajati je meni neznano.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.089
3.593
113
41
Lj
Ker se tolerira. Če bi nekje v New Yorku začel metati petarde sredi decembra, bi te kar hitro obdelali policisti, če ne kar ustrelili zaradi uporabe eksploziva. Kar je edino pravilno, nimaš kej simulirat vojne in terorizirat ljudi.

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Floki, ne jemlji tega kot žalitev, ampak ni bilo pametno od tvojega očeta, da ti je dal lovske patrone in te učil kot 14 letnega mulca delati s smodnikom. Ok..... glavno da imaš še roke.
Primer (10 let od dogodka), ko je miner v pokoju šel med oblake. klik To mu je bil poklic, pa mu je še nekaj razneslo v priročni delavnici (baraki)

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Andy, te rakete so lahko tudi nevarne. Samostojne rakete se lahko prevržejo, če jih dobro ne stabiliziraš in odletijo v nezaželjeno smer. Če jih preveč stabiliziraš, gre težje v zrak iz zemlje in se lahko obrne spet v drugo smer. Vedi, da ostanek rakete, pade nekje tudi dol.
Najbolj varne so še t.i. baterije. Postaviš na ravno trdo podlago in prižgeš. Se je pa že zgodilo, da vžigalna vrvica gori počasneje, kot bi morala. Mogoče zaradi vlage. So šli fantje gledati kaj je narobe, pa se jim pred nosom aktivira. Tako da...... previdno

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
in te učil kot 14 letnega mulca delati s smodnikom.
Bolje da ga je on učil, kot da bi mulc spizdil smodnik in sam pacal
nnooo... ne vem če je to odgovor na mestu. Bolje, da mu je prepovedal vse skupaj in patrone skril.
Sicer sem samo povedal moje mnenje. Fant ima še roke in to je glavno.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.103
4.097
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Andy, te rakete so lahko tudi nevarne. Samostojne rakete se lahko prevržejo, če jih dobro ne stabiliziraš in odletijo v nezaželjeno smer. Če jih preveč stabiliziraš, gre težje v zrak iz zemlje in se lahko obrne spet v drugo smer. Vedi, da ostanek rakete, pade nekje tudi dol.
Najbolj varne so še t.i. baterije. Postaviš na ravno trdo podlago in prižgeš. Se je pa že zgodilo, da vžigalna vrvica gori počasneje, kot bi morala. Mogoče zaradi vlage. So šli fantje gledati kaj je narobe, pa se jim pred nosom aktivira. Tako da...... previdno

Vem, vem. Že petard me je strah. Vedno si pokrivam ušesa, ker me je strah poka.

Zato pa tudi ne mislim jemati samostojnih raket, ampak baterijo za pol minute. Npr. tale mi je bila všeč iz YT posnetkov, ki sem si jih ogledal:
https://www.hofer.si/sl/posebn...baterija-ninja/

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.097
454
83
45
dolenska
Ja sej, jaz sem 7,65 v šraufštuk dal in s kladivom mahnu. Zaradi poka sem bil vesel, da ni bilo nobenga doma. Zaradi kugle ne ravno. Tut del tulca sem prestregel v nogi. Ampak to je mladost. Večini se izzide, temu 14 letniku se ni. Vseeno, na mizi je imel nekaj prekleto močnega. Fotrovo roko sigurno ne.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.369
5.649
113
Ja valda si dal kuglo v šraufštok ČE že in ne tulca?
bonk.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Bolje, da mu je prepovedal vse skupaj in patrone skril.
Ja res, to pri otrocih full zaleže
hysterical-1.gif
:
ahh dej no... tako se lahko " prepucavama" cel teden. Nobeden otrok po tvoje potem ne uboga, ko mu poveš za nevarnost. Sploh pa za smodnik, patrone....?
A ti bi otroke tud avto naučil vozit pr 14ih, da bi se na cesti znajdli???

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.369
5.649
113
Dejansko to praxo vidim pri dostih kolegih.....zadnjih par metrov do bajte da 4letnega otroka v naročje da vrti volan....sam pa upravlja bremzo gas......nas je mali že lepo parkiral parx
smile-1.gif

Tud sam sem že vozil avto pri 14ih pod "nadzorom" in na varnem odseku......pač eni ste mal kasneje odraščali
tongue-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
ne pa v prometu. lej... eno je v naročju, drugo je pa sam.
PS. če si sedel v naročju pri 14ih in upravljal volan, si pa res kasnej začel odraščat
tongue-1.gif

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Mojega komentarja ni, je pa tale!
Matej Špeharse počuti bolno.
9 h · Domzale, Central Slovenia Statistical Region ·

Prav orgazem so danes doživeli vsi mediji, ker lahko objavijo fotko nesrečnega mulca, ki mu je petarda odtrgala roki in poškodovala obraz. V smislu, sliko objavljamo, res ni lep prizor, a to le zato, da se to ne bo zgodilo vašemu otroku. Daj, fak off, prihaja vam, ker veste, da takšne fotke beležijo rekordne številke klikov, ki jih boste jutri prodali vašim oglaševalcem. Za otroke vaših klikalcev vam pa prav dol visi.

In ne, pod našo streho ni petard, in ne, ne razumem folka, ki jih meče. A poznam zaodrje naših medijev in takšno nabiranje klikov na tuji nesreči se mi gabi