Penine

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Men je tudi najboljša srebrna radgonska penina...sicer pa tudi nisem neka velika poznavalka penin, ampak do sedaj smo se vedno vračali k tej.
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Pretiravat pa res ni treba. Čisto solidni šampanjci se dobijo že za 20 €, če je kakšna akcija tudi ceneje.
Tako, kot se tudi čisto solidne oz. kvalitetne penine dobijo za 10-15 €.
Srebrna radgonska je najbolj popularna, žal daleč od neke kvalitete, ki se jo od penin pričakuje. Mnogo predraga za to kar ponuja.
Ampak o okusih se načeloma ne prereka.
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.299
1.221
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
sej jz to vem in se tudi strinjam s tabo. ampak nekateri raje dajo npr 5-10€ za penino, kot pa npr 100€ za šampanjec. spet odvisno kaj ti pitje penine pomeni. mlajši mislijo da bodo ob pitju penine zgledali oz izpadli bolj odraslo, odrasli pa večkrat posežejo po šampanjcu ker hočejo s tem nekaj povedat
Še posebej, ker ga dobiš že za 35, 40 evrov čisto OK ... Ne vem - meni to, s kakšno pijačo nazdravim pove veliko o tem, koliko tisti, ki jo je prištimal, ceni dogodek, okoli katerega se nazdravlja ...
 

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Penine (sekta) ne morem spraviti po grlu več kot en požirek, enostavno ne gre.

Sem pa pred časom imel priložnost srkniti nekaj pravega šampanjca - Barbara, tisto je pa povsem nekaj drugega
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Penine (sekta) ne morem spraviti po grlu več kot en požirek, enostavno ne gre.

Sem pa pred časom imel priložnost srkniti nekaj pravega šampanjca - Barbara, tisto je pa povsem nekaj drugega


Dajmo malce razčistit kaj je penina in kaj šampanjec.
Izraz penina se je pri nas uveljavil za peneča vina, kakršna koli.
Šampanjec je pa peneče vino (oz. penina), ki izvira iz Šampanje v Franciji in samo od tam.
Tako, da pri nas se šampanjci ne pridelujejo.
Barbara (od Isteniča) ni šampanjec ampak penina, pridelana po klasični oz. šampanjski metodi.
 

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
39
Citat:
Uporabnik pikanika pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Penine (sekta) ne morem spraviti po grlu več kot en požirek, enostavno ne gre.

Sem pa pred časom imel priložnost srkniti nekaj pravega šampanjca - Barbara, tisto je pa povsem nekaj drugega


Dajmo malce razčistit kaj je penina in kaj šampanjec.
Izraz penina se je pri nas uveljavil za peneča vina, kakršna koli.
Šampanjec je pa peneče vino (oz. penina), ki izvira iz Šampanje v Franciji in samo od tam.
Tako, da pri nas se šampanjci ne pridelujejo.
Barbara (od Isteniča) ni šampanjec ampak penina, pridelana po klasični oz. šampanjski metodi.

točno tako. in meni je to kar malo žalostno, da ogromno ljudi ne pozna razlike. in ne samo malo manj premožni, ampak tudi dost zelo bogatih ne pozna razlike. jz sm pa tut že obupal razlagat vsakemu kaj je kaj
 

Sefan

Pripravnik
22. jul 2007
249
0
16
40
SG
ksz.

Nisem neki poznavalec še majn pa zahteven pivec. Mi še najbolj ustreza Srebrna radgonska penina
 

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik pikanika pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Penine (sekta) ne morem spraviti po grlu več kot en požirek, enostavno ne gre.

Sem pa pred časom imel priložnost srkniti nekaj pravega šampanjca - Barbara, tisto je pa povsem nekaj drugega


Dajmo malce razčistit kaj je penina in kaj šampanjec.
Izraz penina se je pri nas uveljavil za peneča vina, kakršna koli.
Šampanjec je pa peneče vino (oz. penina), ki izvira iz Šampanje v Franciji in samo od tam.
Tako, da pri nas se šampanjci ne pridelujejo.
Barbara (od Isteniča) ni šampanjec ampak penina, pridelana po klasični oz. šampanjski metodi.

OK, tvoj odgovor je bolj natančen.
Kar sem hotel povedati je, da sekta pa ne spravim po grlu, peneče vino pridelano po šampanjski metodi je pač povsem druga zgodba.
In razlika je velika!
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
In seveda veliko ljudi ne pozna razlike. V smislu kvalitete okusa. Ne v smislu paragrafov, ki so bili tudi tu tako veselo nalistani.



Konec koncev niti nimajo denarja, da bi kdaj v življenju pred seboj zložili kup šampanjcev in "šampanjcev" in najeli predavatelja, ki bi jim razlagal, kaj naj bi pri katerem požirku okušali.



Glede na to, kaj vse so pa sposobni kuharji vrhunskih restavracij spustiti skozi, da gre na mizo pred gosta, si pa upam staviti, da tudi velika večina profijev nima blage veze, v čem (po okusu) je razlika med X šampanjcem in Y penino.



(itak si tudi zgoraj lahko ogledamo zgolj "paragrafsko" definicijo, ki jo je mogoče prebrati v EU direktivi - in če je to vse, kar so alterjevi strokovnjaki našli, da je med obema različno, potem je človek nor, če kupuje šampanjec).
 
Nazadnje urejeno:

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
39
tisti ki pije penino oz šampanjec samo zato da se malo považi, ta ne pozna razlike. tisti ki pije iz ljubiteljstva pa pozna razliko. ampak ker je slovenija narod pijancev, zelo malo ljudi pozna razlike.
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
To se strinjam.

Mene samo moti, da se vse meče v isti koš - one, ki se važijo, in one, ki bi sicer zadevo resno vzeli, a nimajo dovolj denarja.

Ne prav, da se na vse gleda vzvišeno.
 

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
39
če sem slučajno dajal tak vtis da mislim tako kot si napisal/a potem se opravičujem, ker to ni bil moj namen.
zmaga.gif
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
(če bo kaj narobe, naj pa kdo od strokovnjakov popravi) - hec je drag zato, ker se dela iz točno določenega grozdja (tu ciljam na lokacijo) in se zato ne dela vsako leto. Ampak samo takrat, ko je odlična letina. Ostali so mešanci (kupuje se grozdje vsepovsod po okrožju in nameša v pravih razmerjih) - in so na voljo vsako leto. Grozdje za Dom Perignona pa prihaja samo iz točno določenih vinogradov v neposredni okolici kleti.



Edit - velik del pa naredi tudi marketing.
grin1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Car

POSTman
4. avg 2007
8.520
1.745
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Vsekakor je polsuha srebrna radgonska penina odličen izbor!!! Včasih penin nisem maral, jih pa zadnje čase za kakšne večje praznike kar veselo vlivam vase!
Mogoče ne veste, ampak šampanjci oz. penine se pijejo tudi kot aperitivi!!!
 

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
39
penine in šampanjci se v veliki večini pijejo za aperitiv, potem za razno nazdravljanje, se jih pa lahko tudi uporabi kot pijačo ob npr nekem obroku. npr če greste k isteniču na kosilo ( katero je potrebno predhodno naročit), boste ob vsakem hodu dobili drugo vrsto penine in tudi par stvari boste zvedeli o tisti vrsti penine. splača se kak vikend odpravit na bizeljsko, miha (istenič) vam prvo razkaže klet, potem pojeste kosilo, potem pa lahko še tam prespite. ampak za vse to se je dobro že v naprej dogvorit.
zmaga.gif