Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
296
42
28
Hvala za idejo. Sprobam in javim. Sem zelo malo doma in preden zapravim ful enga dnarja za kaj boljsega bo tole super za sprobat
Mogoče poglej še žare Enders:
https://www.enders-germany.com/en/

Podoben denar, kot je tale Lidlov, pa mogoče vseeno malce boljša kvaliteta. Vsaj rešetka je masivnejša, tudi precej dodatkov lahko dobiš. Jaz imam model Chicago Next 3 R, za občasno peko mi je ok. Ne morem pa primerjati z Webrom ali Napoleonom, ju nisem nikoli uporabljal.

Baho

Pripravnik
12. okt 2010
50
35
18
Prvo si je treba postavit ? kaksen tip zara rabis. oglje vs plin. Potem polna plata vs resetke. Pa naprej..
Konkretni na sliki gor, zguba denarja ze zaradi take pokritosti gorilcev. Pa nestandarden prikljucek za plin
Ni si "treba postavit". Če pogledaš moj zadnji post, je razultat moje neodločenosti za eno vrsto peke, je žar, ki omogoča vse našteto pa še kot smoker in pa raženj. Če veš, da ti je le plinski na reštke ok pač vzameš tega lidlovega in če boš dosti uporabljal tudi ni narobe če kasneje nadgradiš na napoleone in slično.
Pa da ne bo samo govoričenje, od tega vikenda, burgerji na oglju spečeni, žal nimam slik same peke.

Priponke

• sobota burger.png
    sobota burger.png
    497,3 KB · Ogledi: 78

Radovan46

Pripravnik
6. mar 2025
50
22
8
Peče kdo pizze na žaru?
Plinski napoleon legend, kamen imam 2.5cm. Dal sem ga na sredino, tako da sta bila dva gorilnika ob strani in en pod kamnom. Stranska sem dal na ful, sredinskega pa na minimum. Grel sem po mojem več kot pol ure. Kamen je imel cca250, termometer na pokrovu je kazal skozi 300+.
Problem je, da je pizza bila spodaj po 4min na meji prežganosti, zgoraj pa sir le rahlo stopljen in bleda skorjica. Prva je bila itak najslabša, ker sem po 3 min skozi odpiral in gledal dno pizze. Testo pa sicer ni bilo surovo in je bilo dobro za pojest, le izgled je bilj bolj bogi.
Malo sem bral, in je to nekak normalno oz. da na žaru skoraj drugače ne gre, ker je zgoraj preslaba temperatura.
Je kdo mogoče to kako optimiral? Naslednjič bom probal manj časa gret kamen, ampak verjetno bo težje vzdrževat potem nižjo temperaturo kamna in visoko v samem žaru.