Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

kajn

Guru
5. okt 2007
3.390
2.369
113
Iskajoč brata
kar nimam želje in volje, da bi silkal hrano pred jedjo... tista fotka zgoraj je nastala, da sem se "pokazal" pred svakom, ker oba rada žariva, samo on je bolj poletni tip in weber pozimi pri njemu počiva...
jaz sem pa mnenja, da ni slabega vremena za žarit... če je dež, je nadstrešek, če je mrzlo je bunda. Edino, ker imam mala fanta, je ql, da je dobro vreme, da sproti še uživamo skupaj zunaj... čeprav je tisti mir ob žaru tudi zlata vreden :)

• Všeč mi je
Reactions: DOHC in Kamele0N

kajn

Guru
5. okt 2007
3.390
2.369
113
Iskajoč brata
ne vem ali je samo "popust" ali so res nižje cene https://www.kraljzara.si/razprodaja/

tale mi je res padel v oko https://www.kraljzara.si/zar-na-oglje-char-griller-wrangler.html Če bi kdo pomočil prst v vodo s pokritimi žari :) Pomoje ful veliko žara za 100€, je pa res, da predvidevam, da kraljžara ne prodaja pofla in je to kvaliteten žar...
Disclaim: ne delam reklame, nič nimam od tega, samo rad bi spodbudil kakšnega, ki omahuje za nakup, da se pridruži našemu hobiju in spirali, kamor te lahko zapelje :)

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
461
164
43
Ne spremljam druge znamke, kot Weber in za tega vem, da je dal neke nove plinske modele ven. Mogoče se hočejo znebiti zaloge. Ni pa neka huda razlika med njimi, se vseeno splača vzeti tega z popustom.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.390
2.369
113
Iskajoč brata
Za vikend končno spekel en lep kos mesa.... nič kompliciranja, velik kos vrata, švoh 4h, na 180 stopinj, teža okol 1.6, 1.7 kg... Tole sem imel v Webru,
zraven sem na plati pekel še čevape, perutničke in pečen krompir na kolobarčke narezan...
Kosilo za 16 ljudi, večinoma odrasli.... spekel švoh 4.5 kg mesa, od tega 1kg perutničk, pa še pomoje 1kg krompirja
Vrat je bil kraljevski, super pečen, pol centi "šunka" barve okoli... začinjen s klasiko: sol, poper, česen in rdeča paprika, začinil prejšnji večer, da je malo prevzel okus
Fotke ponovno nobene :)
Vreme zame ni faktor pri žarjenju, vendar je pa lepo, ko potem to zunaj ješ na soncu in uživaš v naravi :)

Kaj pa vi? ste izkoristili pomladansko vreme?

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn

luka51

Guru
16. avg 2007
15.539
6.860
113
Ajde vem, da ne spada v to temo, pa da ne odpiram nove. Po 13 al 14 letih mi je zgnil gorilec na weber q300. Original je kar "lepa" cena in gledam po Amazonu kitajce, ki so 4x cenejši. Eni pravijo ok eni ne. Ima kdo od vas kake izkušnje s tem?