Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.176
488
83
Hej. Rabim en nasvet. Nabavil sem nove litoželezne rešetke za webrov plinski žar Q1200. Nisem kupil original, ki so premazane še s keramiko, ampak nadomestek originala, ki je čisto lito železo. Tista keramika hitro popoka, se kruši itd...

Zgleda takole. Sem dvakrat zapekel plast olja gor in zaščitil železo, zgleda super. Danes sprobam. Me pa zanima s čim naj čistim te rešetke, da bo odstranilo ostanke hrane, hkrati pa ne bi rad spraskal vsega sloja zaščitnega dol in zjebal novo ploščo. Že originalno sem pretirano čistil in zjebal vse skupaj.

Hvala.



ČE bo kdo rabil. https://www.amazon.de/-/en/Denmay-Replacement-Parts-Accessories-Suitable/dp/B08V59XBBG
jaz imam na poceni campingaz žaru tako rešetko. Vse okol že razpada, rešetka pa se še vedno drži in plošča zraven. Po vsaki peki z žičnato krtačo podrgnem in je to-to. Če jo preveč dobro spucam, potem začne rjavet. Včasih še boljš, da ne spucaš po peki ampak pred peko. Ko je vroča, zdrgneš staro stran. Kot nova ne bo nikoli več. Ploščo skoraj vedno spucam pred peko. Tako je skos zaščitena pred rjavenjem. Prime se pa tudi načeloma zelo malo, saj ima meso maščobo in se potem ko enkrat obrneš že vse uredi.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Ponavadi sem zakuril po peki za 20minut, da sem prezgal vse, pa potem drgnil s krtaco. Ampak tistih 20 min se potem dimi prevec, pecem pa na balkonu in ne zelim, da kak sosed v luft skoci. Na novi plosci sem pekel zdaj 3x. Po peki jih umijem pod toplo vodo z viledo, posusim in premazem z oljem. Vsakic se manj prijemlje, vsakic je lazje spucati. :zmaga:
 

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
Gledam malo plinske webre okoli po spletu. Zadeve so v Avstriji ceneje tudi do 200 EUR in več. Kako je potem s plinskim priklopom, je isti kot pri nas?
Kako je z garancijo? Predvidevam, da je ne moreš uveljavljat v Sloveniji, če žar ni bil kupljen pri nas.
 

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Gledam malo plinske webre okoli po spletu. Zadeve so v Avstriji ceneje tudi do 200 EUR in več. Kako je potem s plinskim priklopom, je isti kot pri nas?
Kako je z garancijo? Predvidevam, da je ne moreš uveljavljat v Sloveniji, če žar ni bil kupljen pri nas.
Realno, zakaj bi rabil garancijo? Če bi karkoli bilo se pa pač zapelješ na izlet...

Sam imam cca 10 let električnega, v tem času sem 1x menjal grelec, pa še to sem ga v AT kupil, ker je bil pol cenejši kot pri nas z vsemi popusti. Razlika od plinskega pa je samo v spirali, pač moj ma električno, plinski pa plinsko. Tako da...
 

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
Realno, zakaj bi rabil garancijo? Če bi karkoli bilo se pa pač zapelješ na izlet...

Sam imam cca 10 let električnega, v tem času sem 1x menjal grelec, pa še to sem ga v AT kupil, ker je bil pol cenejši kot pri nas z vsemi popusti. Razlika od plinskega pa je samo v spirali, pač moj ma električno, plinski pa plinsko. Tako da...
Realno, zakaj bi rabil garancijo?
Nevem mogoče prav zaradi gorilnikov, vžiga… kaj te vem. Pleh je tak pleh, mu nima kaj biti.
Neka fora še je glede priklopa plina, ker ni isto kot pri nas?
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.578
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Jodlarji in Nemci nimajo enakih navojev na plinskih flašah. Torej, če zraven dobiš “njihov” reducir ga pač takoj recikliraš in kupiš “našega”. Priporočam nakup takega, kjer lahko nastavljaš moč (pretok plina) - zna priti še kako prav pri rošitljanju. Seveda pa je treba po pameti …
 
  • Všeč mi je
Reactions: darjan

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Zdravo. Pomojem bom čez vikend pekel Tomahawk ali debele T-bone. Na oglju na webru.

Pekel bi jih najprej indirektno, potem pa direktno na razbeljen žar.

S čim namažete debelejše stejke prej? Samo sol, poper ali kakšen poseben rub, kaj tretjega?
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.226
1.366
113
Jaz debele obvezno delam tako:
En vecer prej jih posolim konkretno in dam na resetko ter v hladilnik. Sol prodre v globino in je zato stejk odlicno soljen vse skozi. Potem pred pecenjem dam gor poper, cesen, cebulo. To je to. Pa ga osebno potem prvo lepo zagrilam do lepe barve on nato indirektno dokoncam.

Meni je tako vedno uspelo. Sem probal tudi s soljenjem po koncu pecenja, pa zame ni to to.
 
  • Všeč mi je
Reactions: ynos

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
90
28
Nic predprirave, samo ven prej dat iz hladilnika, da bo na sobni temperaturi. Najprej indirektno speces do notranje temperature 48 stopinj, potem za 2-3 min direktno da lepo karamelizira (pri tem bo notranja temp. prisla na 52 stopinj, ampak ni treba vec merit), das pocivat, pa ne zavijat v folijo, lahko samo malo pokrijes. Pri pocivanju se bo notranja temp. dvignila do idealnih 58 stopinj. Razrezes in bogato posolis z grobo soljo ali solnim cvetom. Groba sol da dodaten efekt, z navadno soljo ni to to.

Zraven lahko naredis eno preprosto ampak odlicno omakco chimicuri.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Jaz debele obvezno delam tako:
En vecer prej jih posolim konkretno in dam na resetko ter v hladilnik. Sol prodre v globino in je zato stejk odlicno soljen vse skozi. Potem pred pecenjem dam gor poper, cesen, cebulo. To je to. Pa ga osebno potem prvo lepo zagrilam do lepe barve on nato indirektno dokoncam.

Meni je tako vedno uspelo. Sem probal tudi s soljenjem po koncu pecenja, pa zame ni to to.
Vprašanje. A ni poper, česen, čebula čevapi mešanica? :D

In pa na kateri temperaturi ga indirektno pečete?