Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Saeed

Pripravnik
19. nov 2008
373
4
18
Sedaj pa nov projekt;
V sredo imam obiske in bi pekel celo kokoš poleg klasike. Mi lahko malo svetujete temp, čas in začimbe. Kokoš je velika, skoraj 3kg

Hvala za nasvete.
LP
Sam pečem na cca 190°C indirektno, ter dodam kos ali dva jablane.
Samega piščanca osušim, namažem z olivnim oljem, nasolim in napopram po občutku (rdreča paprika da samo barvo).
V podstavek za piknso pa dam tri stroke česna in nekaj svežega timijana, ter sok polovico limone (tekočina po želji, ker ne nima zelo vpliva na okus).
Čas peke za 2kg piščanca je nekje 1h30min...oziroma da notranja temperatura prsi preseže 76°C.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.905
9.481
113
Naslednjič le speci do prave temperature. Škoda časa, ki si ga vložil, da pol ne narediš prav. Pičščanca pečeš na 140 do 160 stopinj. Ko pride v prsih na 60 stopinj odpreš vse ventile, da ga zapečeš. Pečeš do notranje T prsi 75 stopinj. Pa piška naj počiva vsaj 20 minut preden jo razrežeš.
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
412
145
43
Pri celem piščancu imaš nešteto načinov za sprobat. Jaz ga dobro operem in osušim z papirnato brisačo.V eni mali posodici zmešam olivno olje, nekaj strokov česna, ponavadi jih dam kar veliko, se na koncu vse poje kot priloga, dodam žličko timijana, rožmarina, origano...Vse skupaj premešam in napolnim piščanca, zadaj pa napijem eno polovičko limone, da vse skupaj noter drži :aplauz:.
Na zunaj ga pa dobro nasolim in popopram, potem pa po želji...Rdeča paprika, česen v prahu, kajenski poper...ali pa uporabiš že kakšno pripravljeno mešanico, meni je všeč od Kotanya.
S kako temperaturo ga pečem se pa nikoli nisem ukvarjal. Zakurim, kot za vse ostalo in žar dobro ogrejem. Sondo mu nabijem v prsa, ciljno temperaturo imam na 95 stopinj. Tudi tukaj lahko eksperimentiraš, jaz sem začel na 80 stopinjah in najbolj všeč mi je, trenutno, na 95 st.
Vse skupaj položim na žar in odprtino na pokrovu odprem nekje na 1/4. Čas peke okoli 90-100 min.
Za aromo po dimu pa lahko dodaš sekance / kose jablane...Jaz uporabim les češnje, ker se je doma drevo podiralo in imam nekaj zaloge. S tem dobiš malo bolj "sladek" priokus, ni pa tega toliko, da bi lahko vedel povedat, od česa je. Tudi iz loput toliko diši, da veš, da ni samo oglje.
 

Priponke

  • Screenshot_20210809-150351.png
    Screenshot_20210809-150351.png
    434,9 KB · Ogledi: 181

kajn

Guru
5. okt 2007
2.826
1.673
113
Iskajoč brata
Hvala za nasvete...

Pekel včeraj 2h in 40 min, na približno 180 stopinj, do notranje temperature 77.
Malo sem še štorast pri nastavljanju temperature, neučakan, in mi je nihala med 160 do 200.

Je pa super, ko sem kokoš odstavil, sem na direktni strani spekel š čevape in nabodala. Na koncu razrezal kokoš, zaprl ventile in dal meso na "toplo" znotraj žara.

Zaenkrat žar raztura, tudi z mojim neznanjem so rezultati odlični in stranke za mizo zelo zadovoljne :)

IMG_20210811_154905.jpg
 
  • Všeč mi je
Reactions: DOHC in Killerius

ozzy

Zelenc'
13. avg 2021
1
0
1
Pozdravljeni,
zanima me, če ima kdo kakšen nasvet, kako pravilno pripraviti in speči stegno kozlička (1,5kg) v weber žaru na oglje?
hvala
 

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.756
1.009
113
Jst sm danes pa mal govedne obrnu. Je kar ok izpadlo, otroc niso komplicial, kar mi je najbl vazn. Upam, da v sredo dobim picanho, se bolj pa da mi jo rata ustrezno 'zakurt' :)
 

Priponke

  • PXL_20211017_124549804-picsay.jpg
    PXL_20211017_124549804-picsay.jpg
    248,7 KB · Ogledi: 261

kajn

Guru
5. okt 2007
2.826
1.673
113
Iskajoč brata
Bili 2 tedna v karanteni in ne moreš samo mesa obračat na žaru.

Peka kokic :)

V navadno alu posodo dal koruzo in pljunek olja. Na vrhu pokril z folijo in stisnil ob robovih. Peka na 200 stopinj
IMG_20211103_062524.jpg



Pa še video: https://www.youtube.com/watch?v=M1WzR0eke_8

EDIT: v dveh tednih karantene, žar v pogonu vsaj 10 krat. Peka kostanja je postala za naju z mulcem prava rutina: cepit drva, narezat kostanj, zakurit ogenj, spečt kostanj...