Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.906
9.481
113
Štiri ure bo malo malo. Raje si vzemi več. Kos kot je na moji drugi sliki ima namreč skor 2 kili. Za baby back bi blo pa po tvoje dovolj.
 

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Štiri ure bo malo malo. Raje si vzemi več. Kos kot je na moji drugi sliki ima namreč skor 2 kili. Za baby back bi blo pa po tvoje dovolj.
takšne male kot imaš ti iz hoferja bom kupil, baby back. moje 3 "domače" imajo nekaj proti rebram, zato jih do zdaj nisem nikoli delal, zdaj jih pa bom, iz principa.
če ne bodo jedle, bodo pa lačne.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.471
5.766
113
jaz sem zadnjič tiste male (iz lidla) 3 ure pekel. 2 prosto, 1 v foliji pol je pa še počivalo pol ure v foliji na žaru z zaprtim dotokom zraka, da se je počasi hladilo.
Skos tam okoli 130. Mehko ko puter.
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20 in zino

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.213
113
Nisem se nikoli še mesa na dolgi način lotil. Dejte me malo podučit. Te temperature ki jih omenjate. Kaj je to? Temperatura ambienta pod zaprtim pokrovom ali mesa?
Temperatura "ambienta" - torej pečice, kakšrnokoli že uporabljaš. Temperatura mesa doseže kvečjemu 80-90 ponavadi. Včasih tudi več, ampak nikoli 120-130+
 
  • Všeč mi je
Reactions: map

kajn

Guru
5. okt 2007
2.826
1.673
113
Iskajoč brata
Zdravo vsem,

včeraj imel (zame) maraton peko. Prvič pekel pulled pork... Rezultat je bil odličen, dobil največjo možno pohvalo. Sem vprašal sina zvečer, kaj bi za večerjo in je rekel, da bi isto kot je bilo za kosilo :) Se zgodilo prvič, ženi nos do tal :)

Pekel sem okoli 7 ur in pol, dve uri zavito na temperaturi 130-140. Končna temp mesa je bila 85 stopinj. Glede na strukturo mesa, bi po moje še lahko pekel kakšne 30 min, ampak nisem hotel še bolj zlakotit družine
Pohvale žaru, prvič pekel na Webru tako počasi. V štartu naredil polno napak.... Za začetek dodal preveč oglja in nisem mogel dobiti nizko temperaturo, je rabil dolgo časa, da se je stabiliziral na 130 stopinj. Po tem držal temperaturo brez težav....
Še slikovni material
pp2.jpg

pp3.jpg